dijous, 1 de juny del 2017

ESCOLA OFICIAL D'IDIOMES (E.O.I.)

Vila-real té vocació de ciutat de serveis. És de veres que ja comptem amb edificis, més o menys moderns, que alberguen els jutjats, l’agència tributària o el magnífic hospital públic de La Plana. 

Però quan parlem d’infraestructures educatives, malgrat la UNED o la càtedra d’Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real o els tres instituts públics, tirem a faltar una facultat de la Universitat Jaume I i, sobre tot, un edifici amb condicions on ubicar una Escola Oficial d’Idiomes independent, com tenen moltes ciutats de València o Alacant (com ara Sagunt, Quart, Torrent, Alzira, Xàtiva, Utiel, Gandia, Alcoi, Dénia, Elda, Elx o Torrevieja) de característiques demogràfiques similars o inferiors a Vila-real, mentre Castelló continua jugant el paper autonòmic de província marginada amb només una Escola Oficial a la capital de La Plana -de la qual Vila-real és subsidiària- amb 10 extensions, com la nostra, en pobles molt més menuts. No n’hi ha altra província a l’Estat Espanyol amb tantes extensions o aularis com la de Castelló i el de Vila-real és el més saturat. 

Alguns podeu caure en el desànim i pensar que Vila-real no té cap poder polític a nivell autonòmic i menys encara a nivell estatal, altres direu que patim el centralisme i la proximitat de Castelló, la marginació de Castelló per part de València o, el que cada dia la gent té més clar, el supercentralisme dels governs de Madrid -que patim i hem patit- i el problema de l’infrafinançament dels valencians perquè ací no ha guanyat mai un partit diferent al PP o al PSOE (com sí que passa al País Basc, on el vot del PNB als pressupostos de Rajoy suposa una milionada en euros i infraestructures). 

Mentre els ciutadans no canviem la forma de votar i els partits polítics no deixen de fer partidisme amb les infraestructures o, fins i tot, usar-les per finançar els propis partits com pareix que han fet quasi tots i enriquir-se determinats delinqüents de la política amb la connivència dels gàngsters del món de l’empresa (que haver-los, haylos), les infraestructures de tot tipus seguiran sent com la loteria que sempre toca als que compren els números premiats. 

Des dels 14 anys se pot ser alumne de l’EOI, només costa 67 euros el curs amb dret a examen i se poden cursar, pràcticament, tots els idiomes i amb horaris de matí, vesprada i nit... però no a l’aulari de Vila-real perquè, fins ara, continua ubicat a l’IES Francesc Tàrrega amb tots els inconvenients que això suposa.
.......................................................

P.D.- Aquest article ha estat publicat a la Revista Poble, Juny de 2017 nª 240, a la columna pròpia d'Opinió "Roure i Llorer" sota el mateix títol.

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes