dimecres, 24 d’octubre del 2007

DES DEL TERMET CAL APLEGAR-SE AL PUIG



Darrer diumenge d’octubre
el camí ja és ben sabut
eixiu a la carretera
que cal aplegar-se al Puig.

La Marina, la Ribera,
l’Horta, els Ports i la Safor,
Vall d’Albaida i la Costera,
la Plana de Castelló.

Albocàsser, Elx i Alzira,
Carcaixen, Sagunt i Alcoi,
Ontinyent, Carlet, Gandia,
Almassora i Vinaròs.

El Garbí i el Puig Campana,
el Montgró i el Montcabrer,
Calderona, Bèrnia, Aitana,
Montot i Benicadell.
(Lletra de Vicent Torrent. AL TALL Deixeu que rode la roda. LP-1977)

Els vila-realencs hem recuperat enguany l'Aplec mitjançant, entre d'altres, la gran tasca realitzada per la pedrera nacionalista, és a dir, el Bloc Jove. Aquest Aplec es va realitzar, entre d'altres indrets, al Termet de la Mare de Déu de Gràcia de Vila-real (durant el cap de setmana del 21 al 23 de setembre) amb gran èxit de participació que, als que no podem formar part d'aquest col·lectiu -per una data que ens delata al DNI-, ens va portar a la memòria la remembrança d'aquells sis Aplecs de La Plana de la dècada dels setanta (1973-78) quan alguns anaven perdent l'edat de la innocència i d'altres descobríem que hi havia un País, Valencià per suposat, amb unes senyes d'identitat de les que, a més de ser les nostres, mai se'ns havia parlat al col·legi.

Aquest darrer diumenge d'octubre, els nacionalistes de Vila-real partirem, com cada any, des del Termet nostrat fins El Puig de Santa Maria per fer la tradicional marxa a peu des de València. Una marxa que, per primera vegada, es va fer l'any 1964, va ser prohibida pel governador civil al 1968, per reemprendre el camí, ara ja d'una manera ferma i constant des d'aleshores, al 1977 després de mort el dictador.

Els vila-realencs de primeries de segle (1920) ja eren habituals dels Aplecs Valencianistes de Betxí a la Muntanyeta de Sant Antoni fins que, un altre dictador (Primo de Rivera), va tallar en sec la iniciativa de l'artanenc Vicent Tomàs i Martí.

Serà un dia de trobada i d'homenatge a la lluita i el treball de tots els valencianistes de Vila-real, de les comarques de Castelló i de tot el País Valencià amb activitats lúdiques i parlaments, entre d'altres, del nostre Secretari General i diputat a les Corts Valencianes, Enric Morera i Català.

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes