dimecres, 23 de gener del 2008

SALAMANCA: VOLEM ELS PAPERS DE VILA-REAL


Aquest matí, he tingut roda de premsa -com a Secretari Local del BLOC- al costat de l'amic i regidor Pasqual Batalla. I com, malgrat la meua inexperiència política (7 mesos de regidor i alguns anys com a Secretari Local), pense que tinc alguna noció de com funciona l'Ajuntament de Vila-real de cara a la premsa -i no vull ser innocent, però tampoc malpensat- haig de dir-vos que no m'ha sorprés gens ni mica que, l'únic dia que el BLOC de Vila-real té assignat per aquests menesters, hi havia 4 rodes de premsa més. Conclusió: si el BLOC (tercera força municipal local, provincial i amb dos parlamentaris autonòmics) ja ix poc en blanc i negre, només falta que des de Ca la Vila "tot siguen facilitats"... Demà, com sempre, 6 centímetres quadrats d'informació a la premsa comarcal, i prou!

De tota manera, com les noves tecnologies avancen que és una barbaritat, vaig a usar aquest invent diabòlic per comentar-vos de què va l'assumpte perquè, de veres, és una temàtica apassionant per tots els amants de la història i la cultura.

L’origen d’aquest Arxiu es troba en l’ordre de 29 de maig de 1937 per la qual es creava la Delegación de Asuntos Especiales que depenia directament de la Secretaría General del Jefe del Estado i tenia com a missió replegar la documentació relacionada amb la prohibida i perseguida masoneria (a Vila-real hi havia la Lògia Masònica Sol Naciente que tenia la seua al Cassino Republicà del carrer Major). El 1938 es crea, dins el Ministeri de l’Interior del govern franquista, la Delegación del Estado para la Recuperación de Documentos amb la missió de recuperar, classificar i custodiar, la documentació procedent d’entitats i persones pertanyents al bàndol republicà, susceptible de suministrar al Estado información referente a sus enemigos. L’Arxiu d’aquesta delegació seria conegut amb el nom de Sección Político – Social... Enfi, que l'expoli documental practicat per l'exèrcit franquista a tots els racons de l'Estat ha conformat El Archivo de la Guerra Civil ubicat a Salamanca (lo que Salamanca no da... ho pot donar la democràcia).

L'estiu de 2005, un any després d'aprovar-se la moció del BLOC sobre la recuperació dels papers de Vila-real custodiats a Salamanca, vaig tenir l'oportunitat de visitar aquest curiós arxiu i realitzar una activitat reivindicativa, amb l'amic Miquel Notari, consistent en enganxar -a la paret exterior de l'edifici- un full amb la llegenda VOLEM ELS PAPERS DE VILA-REAL. Vàrem poder observar algunes males cares dels indígenes del lloc (la polèmica amb Catalunya era vigent), però també mostres de curiositat per part dels turistes i, fins i tot, de recolzament d'alguns col·lectius de les autonomies mediterrànies...

Resumint, per no fer-ho llarg, ací teniu còpia de la proposta del BLOC de Vila-real a l'equip de govern municipal:

"L'Ajuntament de Borriana ha demanat al Ministeri de Cultura, amb caràcter d'urgència, un conveni per poder publicar a la web municipal de la ciutat germana els textos digitalitzats conservats a l'Arxiu de Salamanca que fan referència a la seua ciutat.

El BLOC de Vila-real ja va presentar una moció demanant els Papers de Salamanca, amb registre d’entrada de 7 de maig de 2004, que va aconseguir l’aprovació del Ple Municipal de Vila-real, al juny del mateix any, per 10 vots a favor (dels regidors del BLOC, PSOE i EU) i 11 abstencions (PP). Amb aquesta moció del Bloc Nacionalista Valencià de Vila-real s'aprovà sol·licitar, per part de l'Ajuntament de Vila-real, tota la documentació que legalment ens correspon si ens atenem als acords del Consell de Ministres (de 15 de març de 1995) o, més recentment, a l'aprovació del retorn dels papers de Salamanca a d'altres comunitats autònomes, cosa que -des del BLOC- considerem un greuge comparatiu si el Govern Central no adopta el mateix procediment amb la documentació dels valencians i dels seus municipis.

Arribats al 2008, i després d'uns anys de desídia i desinterès per part de l'equip de govern municipal de Vila-real (PP) i la apatia del govern central del PSOE a Madrid, pensem que, per un acte de justícia i coherència, és arribada l'hora d'exigir, com a mínim, les mateixes reivindicacions que des d'altres municipis com ara el de Borriana, governats pel mateix partit que a Vila-real (PP), s'han fet.

Per tant, mentre seguim esperant, però sense renunciar en cap moment, al retorn material de la documentació confiscada a Vila-real pel govern franquista, demanem a l'equip de govern municipal de l'Ajuntament de Vila-real que mamprenga les accions adients per fer possible, de moment, que les noves tecnologies en avancen, en format digital, allò que ens neguen en paper, és a dir, la possibilitat de penjar a la xarxa, en format digital, tota la documentació relativa a Vila-real que es conserva, encara, a l'Arxiu de la Guerra Civil de Salamanca.

Exigim de l'Ajuntament de Vila-real que faça efectiu el compromís de la sessió plenària del mes de juny de 2004 i, amb caràcter d'urgència, demane permís al Ministeri de Cultura per exposar tota la documentació de Vila-real a al xarxa, de la mateixa manera que ho han fet els seus homòlegs de Borriana.
Vila-real a 23 de gener de 2008".


P.D.- Venint cap a casa, he pogut escoltar a la ràdio la proposta d'atorgament dels Premis 20 de Febrer (Vila-real 2008) a Enric Arenós (humorista gràfic), Xavier Manzanet (periodista), al CEIP Cervantes i la publicació local Cadafal. A tots, l'enhorabona per anticipat ja que tots es mereixen aquesta distinció del municipi!


..................................................................................
AFEGIT DEL DIVENDRES, 25 DE GENER A LES 15 H:

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Bon dia, Toni. Mai m'agradat -i dic mai perquè no és la primera vegada que ho veig- plantejar el "retorn" dels papers de Salamanca, encara que aquesta és l'expressió que més sovinteja. Jo veig més clara i rotunda la "devolució" dels papers perquè deixa ben clar que van ser robats. El verb retornar va millor quan es vol dir que hom ha tornat del lloc on havia marxat. Salut, amic.

Anònim ha dit...

Més que els papers de Salamanca, a mi em preocupen més els milions de "papers" que l'Ajuntament es gasta en bobades i femades. Per exemple: en Fitur; 1,2,3... a fer el ridicle otra vez.

TONI PITARCH ha dit...

Amapola, totalment d'acord: la semàntica s'ha de cuidar tant com l'ortografia.
JAP: no sigues pesimista, del fem de Vila-real com a reclam turístic se'n parlarà d'ara endavant.

Anònim ha dit...

Joer, tens més talant que ZP!!
Mira que felicitar públicament tu a la revista "Cadafal"!! Admire la gent que sabeu mantindre les formes en tot moment. A mi em perden els "modos" constantment.
Això sí, felicitacions a tots tots tots els premiats!! :-)

TONI PITARCH ha dit...

Ignasi Clausell, portaveu del PP a l'Ajuntament de Vila-real, va enviar ahir un comunicat de premsa als mitjans de comunicació que he pogut llegir íntegre on, entre d'altres barbaritats, afirma que jo mateix i Domingo Font ja vam poder consultar els documents de Salamanca per escriure, entre d'altres, l'obra conjunta "Vila-real al temps de la República (1931-1936)" cosa que és absolutament falsa ja que, l'únic que hi a l'abast de tots els historiadors, és la relació o llistat de documents incautats a Vila-real i custodiats per l'Arxiu de la Guerra Civil de Salamanca.

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2024/25

Vila-real, la nostra ciutat (1274-2024)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes