diumenge, 16 de març del 2008

VACANCES ESCOLARS I D'ALTRES TÒPICS


Des del dissabte passat, algunes comunitats autònomes, com ara la madrilenya o la catalana, fan vacances escolars, és a dir, els centres educatius tanquen per uns dies. Els centres educatius valencians (llevat dels ubicats en ciutats falleres que celebren els tres dies de festa local) tancaran a partir del dimecres (Sant Josep) i, amb ells, també ho faran un munt d'activitats productives i de serveis perquè, si mirem les cues a les carreteres durant aquests dies, no tota la gent que es desplaça amunt i avall deuen ser professors de primària, secundària o universitaris... dic jo!

I ho dic, perquè sempre que venen vacances salta a la palestra el tema recurrent de les vacances del mestre (tòpic!), la feina del capellà (tòpic!) i el sou del ministre... Hi ha professors, com també hi ha molts alumnes, que solen fer moltes coses relacionades amb la feina durant les vacances. De capellans, pràcticament, no en queden. I de polítics, potser el sou del ministre no estiga gens malament, però, en canvi, també s'ha consolidat el tòpic de que tots els polítics estan molt ben pagats -des dels regidors als ministres- i, en canvi, això sempre queda desmentit quan arriben les eleccions municipals perquè, fins i tot els partits grans, tots tenen problemes a l'hora de fer les llistes i, sobre tot, per fitxar professionals disposats a renunciar a una bona feina, a un bon sou o, fins i tot, a compaginar-lo amb la dedicació política.

Un altre tòpic són les hores lectives: a l'Estat Espanyol és donen menys hores lectives que a cap altre lloc? Més bé al contrari. Només tres estats de la Unió Europea, com ara Holanda, Regne Unit o França tenen un horari lectiu més complet; a la resta hi ha un horari lectiu més reduït i, a més, menys jornades lectives al llarg del curs (ho podeu comprovar a la taula adjunta).

Per cert, del que parlen els docents aquests dies és de la vergonyosa actitud demostrada per la Generalitat Valenciana i, en concret, per la Conselleria d'Educació a l'afirmar que l'Educació per a la Ciutadania es donarà en anglés... quan tots sabem que ni els professors d'Anglés estan capacitats oficialment per impartir aquesta matèria ni, pel contrari, els professors de Filosofia o els de Ciències Socials tenim perquè dominar l'anglés. I per acabar d'embolicar la troca, ara resulta que els pares poden objectar... Llibertat abans que res, sí senyor!, però objectar a que l'alumnat conega els fonaments del sistema democràtic per una qüestió partidista és molt fort perquè, a més que tots no tenen el perquè ser del PP o del PSOE, s'està incitant els pares a incomplir una Llei per un motiu tant evident com la lluita bipartidista entre el PP valencià i el PSOE estatal.

Total: una burla als alumnes, al professorat, als contribuents, al marc legal que regula l'educació en general i, en definitiva, una mostra de la necessitat d'implantar aquesta assignatura entre la classe política, perquè alguns polítics han demostrat sobradament que ni tenen educació, ni els interessa una ciutadania responsable, plural, autònoma, que pense per sí mateixa, per aconseguir en un futur no molt llunyà que els nostres representants polítics estiguen abans pel consens que per la confrontació partidista, per la democràcia abans que pel partidisme i, sobre tot, per escoltar els ciutadans abans que escoltar al líder del seu propi partit... Anar en contra de la difussió pública de la cultura política i del coneixement del sistema democràtic, és anar en contra de la concòrdia, del pluralisme i, en definitiva, és atemptar contra l'esperit democràtic, el qual s'ha de basar sempre en l'interés general de les persones com a integrants d'una societat i, per tant, com a ciutadans educats que saben conviure en una societat on tots som diferents però tots hem de tenir igualdat d'oportunitats i de drets.

També es parla, i no es parla gens bé, de l'ocurrència del nostre genial Conseller d'Educació per a solucionar el problema del fracàs escolar: sense posar ni un sol euro, amb 12 dies i 36 hores declasses de repàs durant el mes de juliol, assumpte tancat!

El tema de l'educació té fàcil solució perquè és com el futbol, tots som entrenadors, sobre tot els polítics, però sense posar ni un euro no n'hi cap equip que guanye res... Serà aquesta polèmica una altra cortina de fum perquè oblidem els barracons i les promeses sense cumplir? Els xiquets vila-realencs, i valencians en general, fa massa anys que no van a classe, van als barracons o estructures provisionals: 900 en total hi ha escampats pel territori! És això qualitat educativa? Si torne a nàixer, en compte de passar-me la vida estudiant, igual me faig del PP, del PSOE o llogater d'aules prefabricades... tant se val!

Parlant (escrivint) seriosament, l'ensenyament està reclamant, des de fa moltes dècades, un PACTE ESTATAL I AUTONÒMIC per treure'l del debat polític i dels resultats electorals, amb menys polèmiques, menys lleis i, sobre tot, més inversions de tot tipus perquè de l'escola d'avui naix la societat del demà.

2 comentaris:

xispa ha dit...

Esperava en candeleta algun comentari sobre l'educació per a la ciudadania. Els xiquets que objecten ho faran en anglés? Citizen objection, li diran. Anem enrera com els carrancs. A cap metge o mecànic se'ns ocorreria dir-li fes això o allò, però de mestres tots en saben. No res, vés traient els teus llibres d'anglés que l'any vinent t'hi toca...o no. Bona Pasqua i bona mona

TONI PITARCH ha dit...

"Japi mona for yu", igualment.
La meua ciutadania és vila-realenca, valenciana, espanyola, europea... de baix cap a dalt. No hi ha res més contradictori que estudiar la ciutadania pròpia en la llengua d'un Imperi més sanguinari, encara, que el castellà. Esta gent és d'abans de la Revolució Francesa: són d'ordeno i mando.
J'avais etudié la langue du Racine et Montesquieu pendent set années: je recorde Jane Birkin, seulement, mais non plus.

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes