diumenge, 13 d’abril del 2008

RES PÚBLICA



El 14 d'abril de 2006 es va commemorar, molt tímidament per part de totes les autoritats i institucions públiques, el 75 aniversari de la proclamació de la Segona República. Per tant, arribem al que fa 77...

Personalment, la República només m'interessa com a historiador i, potser per això, encara em sorprenen les converses simplistes entre monarquia i república (sobretot democràcia), que si tricolor amb la franja morada o no (quan tothom sap que és un homenatge al pendón morado de Castilla), etc. Però, per una altra banda, també sembla que, a molta gent (de dretes i d'esquerres), els molesten aquestes coses perquè tenen una visió maniqueïsta de la història (Blanc/Negre) i la política quan, evidentment, tot es polièdric (gris, gris i més gris)... sobre tot les persones. En cada context i davant cada circumstància tenim la capacitat de poder comportar-nos de maneres tant diferents que, fins i tot, podem arribar a sorprendre'ns a nosaltres mateixos.

La República, i aquell temps, va tenir molts defectes i moltes virtuts, però tant la República com la posterior guerra civil (que no va tenir cap virtut) encara és com una mena de ferida -per molta gent gran- que molts prefereixen evitar abans que analitzar. A Vila-real, almenys fins el 1936, es va viure una època de certa prosperitat, però llevat d'una modesta publicació de collita pròpia, tampoc no s'ha fet cap acte rellevant quan, la veritat siga dita, tampoc és tant difícil: es pot prendre l'exemple de l'Olleria on, al Saló de Plens, tenen penjats tots els retrats de tots els alcaldes del municipi des del 1931, és a dir, una forma ben pedagògica de difondre la història local... Ja ho saps: PENSA EN GLOBAL, ACTUA EN LOCAL perquè això és el que val!

Ja ho van dir els grecs: la política és, al capdavall, la gestió de la res pública... cosa que molts espanyols i valencians, encara, la identifiquen amb un bou... i després tot són presses i corregudes quan, en definitiva, es tracta de planificar un futur millor per tothom.

2 comentaris:

Nomdedéu ha dit...

...amb un bou! Quina gràcia.
A banda de l'ocurrència que m'ha fet sorriure, felicitats per la valentia d'escriure el que escrius des del conéixement de la història.
Ja està bé que ens vulguen fer creure que la República és garantia de progrés, bona gestió, legalitat, etc.
La República és només un sistema (per mi millor que la monarquia) de organitzar els poders de l'Estat. Exemples de monarquies molt més profundament democràtiques (tot i que la institució en si no ho siga) que algunes repúbliques que no ho són gens. Però qui llig la història i la política com si fos llenguatge binari, no ho enten. No ho vol entendre.

TONI PITARCH ha dit...

Per definició, evidentment, la República és un sistema democràtic perquè tots els càrrecs són electius...
A Castelló (com a Vila-real), per ordre governativa, van fer fora l'alcalde republicà (radical) després del triomf (a les generals) del Front Popular... i el van substituir per un alcalde socialista nomenat a dit... i l'anècdota ve quan resulta que el net d'aquell alcalde substituit al febrer del 1936, serà amb els anys el primer alcalde democràtic de Castelló: Antonio Tirado (que resultà elegit com a cap de llista del partit que havia fet fora el seu avi).

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2024/25

Vila-real, la nostra ciutat (1274-2024)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes