dissabte, 19 d’abril del 2008

URBANISME DE CONSENS A VILA-REAL?



Encara és possible l'urbanisme de consens a Vila-real? Des del Bloc Nacionalista Valencià sempre hem pensat que sí, només és qüestió de voluntat política de l'equip de govern municipal.

Dimecres passat em preguntava un bon xic, company de tertúlia a Ràdio Vila-real, si recordava aquells anys de la infantesa quan baixava fang pel carrer de l'Ermita perquè, encara, no s'havia asfaltat. Quant ha prosperat Vila-real, va concloure!

A Vila-real, efectivament, hi ha bons xics conformistes perquè molts prefereix el P.A.I. per avui (Programa d'Actuació Integrada que modifica el Pla General d'Ordenació Urbana) i el J.A.V.O.R.E.M. per demà (fam?)... Jo el que recorde, a més del rulo o corró compactador asfaltant el barri, són els partidets que fèiem a la Plaça del Calvari (ara del Llaurador) o les expedicions de la tribu infantil urbana, potser un tant rural, del Carrer l'Ermita per estudiar els paratges naturals de la ribera del Millars (sense cascades, ni elements artificials), les coves i tot allò que, avui en dia, constitueix el passeig Botànic Calduch , més conegut com a Ruta Botànica... D'aquell equip en formàvem part, a més de l'autor d'aquest blog, entre d'alres, Paco Montañés, Pasqual Peris, Jaume Miró, Vicent Mata, Ximo Aimerich i Vicent Ortells...



Qui anava a dir-nos, tant anys després que, potser, aquella descoberta infantil, de la ciutat i del paisatge, ens despertara més endavant l'interés per la Geografia (física i humana, en el meu cas) i, a més, en el cas de Vicent Ortells i Chabrera, la materialització d'una inquietud precoç en una magnífica tesi doctoral sobre La Geografia urbana i del poblament a la Plana de Castelló (Premi Humanitats Ciutat de Castelló, 1986), a més de moltes altres publicacions sobre la disciplina urbanística entesa com a servei i no com a negoci: Solar y hábitat. El medio físico en la construcción de los núcleos castellonenses (Diputació de Castelló, 1992), La Plana de Castelló. Estudio geográfico (Diputació de Castelló, 1993), etc.

El proper divendres dia 25 d'abril, oficialment Diada de les Corts Valencianes, parlarem amb Vicent Ortells d'urbanisme

L'URBANISME A VILA-REAL: passat, present i futur, sopar -xarrada,

al restaurant CAL DIMONI, a partir de les 21.30 h., mentre sopem. Es tracta d'una altra activitat cultural, emmarcada dins l'Any Jaume I, organitzada pel Bloc Nacionalista Valencià de Vila-real i oberta a tota la societat interessada en aquesta temàtica fonamental pel futur immediat de la nostra ciutat.

L'urbanisme de consens és possible, a més de desitjable, perquè els regidors i els equips de govern tenen un mandat de quatre anys i no és étic hipotecar una ciutat amb polítiques de fets consumats i no consensuats quan, en la pràctica, la seua aplicació i les seues conseqüencies (positives o negatives) abracen molt més que una legislatura. El Vila-real del plànol de Viciana, lloat per Eiximenis a la baixa Edat Mitjana pels seus carrers perpendiculars i la seua plaça gòtica amb el cardo i el decumanus, ha esdevingut als darrers anys un laberint intransitable, amb uns accessos prou lamentables i unes dotacions en infrastructures obsoletes per l'agument demogràfric... Té solució, Vila-real? Des del BLOC pensem que sí. Vila-real pot solucionar-se des de l'urbanisme... per suposat, de consens.

Si desitgeu acudir, ja ho sabeu (llegiu la tarja adjunta), el preu és de 32 €, el menú de qualitat (pregunteu al telèfon 630 038 036) i, pel mateix preu, podeu opinar i, fins i tot, preguntar coses com aquestes:

-És suficient la participació ciutadana contestant a un qüestionari estàndard adoptat i adaptat per l'equipn de govern de Vila-real?

-Vila-real només pot créixer cap a l'Horta, en direcció a Borriana?

-És innevitable traslladar l'Estació de Renfe cap a la ratlla amb Borriana si, a dia d'avui, l'estació de Vila-real és una de les que comptem amb més trànsit de viatgers per la comoditat que suposa pujar al tren sense necessitat d'acudir en cotxe (com a Castelló, Nules, Sagunt, el Cabanyal o València capital...)?

-S'ha de reservar una zona agrícola amb totes les compensacions que calguen als llauradors i propietaris?

-És possible fer alguna cosa més per protegir el patrimoni arquitectònic rural i urbà?

-Per què han de pagar els veïns de Vila-real la ronda sud-oest si és un projecte de la Generalitat Valenciana?

-Tenim prou sòl industrial? Què passa a la carretera d'Onda?

-Per a quan el bulevard fins a Borriana?

-És un parxe el TVRcas? Per a quan una estació d'autobusos com tenen les ciutats de més de 50.000 habitants?

-És la partida Madrigal una zona residencial de luxe amb uns carreronets i unes voreres tan estretes? Per què no s'ha medit a tots els veïns amb la mateixa vara?

... I moltes altres coses concretes que poden comentar-me al blog i que poden eixir a la sobretaula. Vila-real per als vila-realencs! (persones que viuen, treballen, s'estimen i/o són empadronades a la ciutat fundada per Jaume I el Conqueridor). S'accepten propostes sense enquesta prèvia...

4 comentaris:

Paco Montañés ha dit...

Hola, Toni. Gràcies per la referència. Bones aventures les viscudes a leshores, mes properes a la natura que a les tecnologies com ara. No podré assistir a l'event i tan sols et sol·licite salutacions per a Vicent Ortells. Geografia amb perspectiva històrica, arquitectura i sociologia per a consersuar hauria de ser el punt de partida perquè els tècnics proposen solucions o plagis efectius. Sort i encert !.

TONI PITARCH ha dit...

Els bons records d'infantesa, fins i tot les gamberrades, mai s'obliden. Supose que recordes aquell paquet de "Mencey" que ens vam fumar clandestinament en un temps (i una edat) rècord (açò no li ho contes -encara- al teu fill, seria un mal exemple)...

Pasqual Broch ha dit...

Quina mena de control anti comentaris burocra-mentxevics has manat d'instal·lar-te al teu bloc???
Dissabte et vaig escriure dient que si el dolor m'ho permetia, aniria a sopar amb vosaltres divendres a cal Dimoni. (Ara mateix, a les 4:30, tinc visita amb el doctor Gumbau... Ja vorem.)
Quina mena de xip gili-esquizofrènic fet amb una mescla de silici, safrà i LSD ha gossat empassar-se el meu missatge de dissabte? Collons de tecnologia punta!!!

TONI PITARCH ha dit...

Si vos saber la veritat: ho he configurat perquè puguen aparéixer comentaris anònims (a petició dels lectors), després de moderar-los, i ara resulta que els autoritzats no podeu entrar directament... hauré de treure-ho i tornar a deixar-ho com estava, però del comentari que me parles no en sé res (igual no li vas donar a l'"intro"!).

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes