dimarts, 11 de novembre del 2008

RUTA A PEU PEL TRAÇAT DE LA PANDEROLA



DIA: Diumenge 16 de novembre de 2008

HORA d'eixida: 10:00 h.

LLOC: Parc de la Panderola (Vila-real)

ITINERARI: Ruta a peu des del Parc de la Panderola resseguint l’antic traçat urbà del tramvia a vapor per l’avinguda Alemanya fins l’altra banda de la N-340 i, pel Molí La Roqueta, continuació del tram rural per la Via Verda de la Panderola (reconeguda així pel Ple de l’Ajuntament de Vila-real en març de 2005), visitant les alqueries de l’Horta de Vila-real (dels Peretones, de Sant Josep, de Sant Albert o dels Frares, etc.), creuant el Barranc de Ràtils fins el Riu Sec o Anna, on comença l’actual terme de Les Alqueries.

RECORREGUT: al voltant dels 10 quilòmetres.

ADREÇAT a: activitat oberta al públic de totes les edats, sexe i condició social que tinguen ganes de caminar i conéixer un poc més la ciutat i el terme de Vila-real

RECOMANACIONS: Cal portar esmorzar, roba cómoda, calcer adient i bon humor a la motxilla.

TORNADA: al voltant de les 13 h.

............................................................................................................................

ON PODEM OBTENIR MÉS INFORMACIÓ SOBRE LA VIA VERDA DE LA PANDEROLA?

1) A internet, al meu Blog de Ciències Socials, amb la ruta, plànols, fotos, bibliografia, etc.

2) Plànol del conjunt de línies de la Panderola i fotografies de les restes actuals del traçat de la Panderola entre Vila-real i Borriana (Llibre de Raül Pons Chust, “La Panderola 1888-1963”, Brosquil Edicions novembre 2002; ISBN:84-95620-85-5; Dipòsit legal: V-4390-2002; amb la col•laboració de l’Ajuntament de d’Almassora).

3) Plànol de les diferents “vies verdes” al llarg del territori valencià (Fundación de los Ferrocarriles Españoles)

4)Introducció a la “Guia de bones pràctiques de les vies verdes a Europa” realitzada per Margot Wallström, Comissària Europea de Medi Ambient, on s’esperona la creació d’una vertadera xarxa de vies verdes a escala europea.

5)Definició de “Via Verda” d’acord amb la “Guia de bones pràctiques de les vies verdes a Europa” (pàgines 13 i 14 de la guia)

6) Moció del Bloc, aprovada pel Ple Muncipal, PER A L’ESTUDI DEL TRAÇAT ORIGINAL (VILA-REAL – BORRIANA) DEL FERROCARRIL “LA PANDEROLA” I LA SEUA CONVERSIÓ EN “VIA VERDA”





En el plànol actual, situem el recorregut del tramvia i del ferrocarril economic de la següent manera:

a) Tramvia a Vapor d'Onda al Grau de Castelló: entraria a Vila-real per la carretera Onda; de seguida es trobaria amb la plaça de la Panderola (l'antiga estació), espai amb una important dotació de serveis amb diversos edificis públics i una zona verda d'esbarjo; en direcció est, continuaria pel carrer del Comte de Ribagorça fins que, en la zona sud de la plaça del Llaurador, giraria pel carrer de Sant Joaquim. A l'alçada del carrer de Joan Baptista Llorens, novament giraria i, des d'ací, en direcció a l'avinguda de Castelló abandonaria la població cap a la carretera N-340.

b) Ferrocarril Econòmic de Vila-real al Grau de Borriana: entraria per la carretera d'Onda i justament abans d'arribar a la plaça de la Panderola giraria cap a la dreta. L'avinguda d'Alemanya, l'avinguda d'Itàlia i l'avinguda de Bèlgica successivament veurien passar el tren, que cercaria l'eixida del municipi per la zona recentment urbanitzada, on s'han construït dos centres comercials, un hotel i un col•legi privat, i per on s'accedeix a la carretera N-340.

A banda de l'edifici de l'estació, que encara podem contemplar avui i l'espai urbà ocupat pel jardí que coincideix amb l'antic traçat ferroviari, a Vila-real trobem dues marques urbanístiques perfectament identificables en els plànols actuals. L'una es troba al propi parc de l'antiga estació i correspon a una via morta que servia per carregar mercaderies de la fabrica Citrònia. Fins entrat el segle XXI, encara era un carrer sense asfaltar que separava el col•legi Sarthou Carreres de l'edifici en runes d'aquella empresa i era motiu de conflicte constant entre els veïns i l'Ajuntament per les condicions d'insalubritat de la pols del carrer i el risc que representava l'estat d'abandonament d'un edifici tan gran i vell.

L'altre tret característic és el xamfrà existent en l'encreuament del carrer de sant Joaquim i el carrer de Joan Baptista Llorens. Aquest era necessari perquè els combois pogueren girar sense complicacions, tot i que la corba era d'un radi molt reduït. Avui no té cap utilitat, encara més si es té en compte la direcció del tràfic en aquest punt.



FOTOS: TRAÇAT DE LA PANDEROLA I PETJADES A GOOGLE MAPS

Aquest estiu, després de repassar la bibliografia que tenim a l'abast i, a més, consultar els savis de la Vila i Ravals que no són altres que els nostres soferts llauradors, hem resseguit les empremtes del tramvia per la ciutat i terme de Vila-real per poder organitzar l'eixida que farem diumenge vinent.

Per cert, els nostres llauradors són, actualment, els únics que han realitzat un autèntic aprenentatge per descobriment a base de trafegar, dia a dia, el nostre terme, sempre guiats per l'esperit abnegat dels treballadors de la terra... Que seria del nostre poble, Vila-real, sense ells, i què seria de la nostra ciutat sense l'actual terme? Sense l'Horta i el Secà, sense el patrimoni arquitectònic rural i sense les petjades del passat que ens arrelen a la història i a la vida?


Pel Molí La Roqueta


... I l'alqueria dels Peretones







Fins el Barranc de Ràtils...


Cap al Riu Sec o Anna...





...I, en el camí de retorn cap a casa, passarem per l'Alqueria de Sant Albert o Mas dels Frares...


...i per l'Alqueria de Sant Josep que, almenys aquest estiu, estava habitada.

===============================================

Però la Ruta continua endinsant-se cap al terme de Les Alqueries... fins el port de Borriana





MÉS PETJADES DE LA PANDEROLA AL TERME DE VILA-REAL






-Més informació



... I DIUMENGE, 16 DE NOVEMBRE, A PARTIR DE LES 10 DEL MATÍ, MOLT MÉS... Us esperem!

4 comentaris:

Qui té llengua va a Roma ha dit...

només per veure l'alqueria de sant Josep, ja valdria la pena anar

TONI PITARCH ha dit...

Doncs, ja ho sabeu, diumenge que ve ens veiem al Parc de La Panderola a les 10 del matí.

Anònim ha dit...

La ruta de la Panderola.Tantas veces que he subido, en dicho trenecillo.Xe quin tems, mes bonicos.No se escribir en Valenciano.Pero seguro me han entendido.Lastima que vaya desapareciendo , pco a poco la identidad de este Pueblo.Cerca de donde ponen laBlibioteca, en el Pinar de la Hermita ESTAN ARRANCANDO, UNAS PIEDRAS QUE CONOZCO ALLI DE MUCHOSSSS AÑOS.Rodeaban algunos pinos YA ESTAN FUERA Y A MONTONADAS.

carlos qajaq ha dit...

el diumenge vaig pegar una volta, aprofintant, la nova ruta ciclo cultural



aci deixe el track i fotos que vaig fer


http://www.diariodekayak.es/vilareal/ruta.html


Carlos

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes