dimecres, 18 de febrer del 2009

Vila-real: passat, present i futur



Avui, pel matí, el BLOC de Vila-real hem presentat la nostra particular col·laboració al 735 aniversari de la fundació de Vila-real (20/02/1274-20/02/2009) en roda de premsa.

L'any 2008, el govern municipal de Vila-real va aprofitar la crisi, i la celebració del 800 aniversari del naixement de Jaume I, per fer un E.R.O. (Expedient de Regulació d'Ocupació) de la via pública per part d'estàtues i monuments, decidint la retirada definitiva del fundador de Vila-real -i del Regne de València- del bellmig de la Plaça Major on, fins ara i per a satisfacció d'indígenes i residents, havia treballat regularment presidint el cor de la Vila des de 1974, és a dir, des del seté centenari del naixement de la ciutat... Mentrestant, des del BLOC vam organitzar tota classe d'esdeveniments per honorar el nostre pare polític i legislatiu, com ara sengles conferències de Vicent Garcia Edo i Antoni Furió, alguna marxa a peu (resseguint el rastre de La Panderola) o un sopar amb Vicent Ortells Chabrera per estudiar el nou P.G.O.U.

Enguany encetem el calendari d'activitats amb una conferència de Reyes Aymerich Herrero sota el mateix títol que aquest post. Vila-real és una ciutat amb un brillant passat gràcies, precisament, a Jaume I perquè, fins el segle XVIII (la nova planta encara canta), va tenir la consideració -a més de ciutat reial- de Vila de primera amb representant a les Corts Valencianes.

Els darrers tres-cents anys, però, l'empenta dels seus habitants, la constància en el treball i el seu caràcter emprenedor l'han portada, malgrat tot, a certes fites històriques en el terreny econòmic, sobretot de la mà de la citricultura (al primer terç del segle XX) i la ceràmica (finals del segle XX).

I malgrat la incertesa del present, d'ara mateix, on l'atur creix a ritmes del 150% sobre els mesos anteriors, el futur pot ser esperançador si tornem a la senda del trellat en la despesa pública i privada i al seny emprenedor, tot apostant per una major diversificació econòmica que supere els vells monoconreus (taronger i tauleller) de les dècades anteriors, amb una major presència del coneixement i la formació en general: investigació, desenvolupament, innovació, evolució creativa...



De totes aquestes coses ens parlarà Reyes Aymerich el darrer divendres de febrer (el dia 27) a partir de les 19.30 i al saló d'actes de la Caixa Rural. Reyes és un producte de la terra, una jove amb denominació d'origen "Vila-real" que ha passat per l'escola infantil de ball del Roser, les joventuts dels Lluïsos, el grup de danses El Raval, la colla El Desori , etc. per formar part, actualment, de la flamant nova "Junta de Festes" elegida, democràticament i amb voluntat d'assolir l'autonomia plena, el propassat diumenge.

Reyes Aymerich és una jove historiadora arrelada als sentiments vila-realencs des de la llar pairal, molt abans de ser-ne conscient. El proper 27 de febrer, tal vegada ens recorde que només s'estima allò que ens dol, que sentim més aprop, més nostre, allò que ens fa bé, allò que se coneix...

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Mol bona idea. Sa de promosionar als jovens.
Clara.

Anònim ha dit...

Es pot dir en set paraules: una ciutat amb més indústria que caràcter.

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

La meva llista de blogs

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes