dimarts, 13 d’abril del 2010

EL BROU DEL FEIXISME



L'economia sempre ha fet prospectiva però mai ha estat una ciència de predicció del futur, ni els economistes uns tiradors de cartes que saben, exactament, quan eixirem o tornarem a entrar en crisi. El mateix passa amb la història o estudi del passat conegut (del desconegut i/o desclassificat se'n sap ben poc) i amb d'altres matèries del coneixement... De tota manera, i des que els homínids aprengueren a caminar en vertical, hi ha històries que sempre s'han repetit: crisi econòmica - atur - misèria - incultura - xenofòbia - racisme - feixisme... El brou del feixisme (i de les revolucions sanguinàries -burgeses o bolxevics) sempre ha estat la misèria...

Anit, després dels resultats electorals a Hongria, i veient un documental emés al Canal 33 (La veritat és en un altre lloc) sobre la vigència, encara, dels arguments dels protocols dels savis de Sió (tot i tractar-se d'una falsificació provada i d'un recull d'absurditats, és un dels llibres més difosos de tot el segle XX, i la seua capacitat d'intoxicar i de generar odi s'estén, fins avui mateix, pels cinc continents), vaig pensar que, realment, aquelles històries no solament estaven presents als discursos franquistes (la coneguda i vella retòrica de la conspiració judeomasónica), sinó en l'imaginari col·lectiu que ens arribava als xiquets, amb aquelles absurdes explicacions sobre l'assassinat de Jesucrit a mans de jueus (els dolents)... després, quan t'assabentaves que Jesús també era jueu, ja no comprenies res (però si els jueus eren els dolents, com pot Jesús ser jueu?)... Per cert, en Setmana Santa a Vila-real la gent encara continua -i continuarà sense cap mala intenció, se suposa- anomenant com a "jodios" (jueus) els soldats romans que van martiritzar i crucifixar Jesús.

El feixisme creix a tota Europa, a Espanya també, però de segur que hi ha d'altres causes, a més de les econòmiques, com ara la impunitat davant de la justícia de certa violència d'extrema dreta, la irresponsabilitat dels polítics corruptes que fomenten la Plutocràcia i, sobre tot, portar davant dels tribunals al jutge Garzón, el primer que s'ha atrevit, fins ara, a investigar les pràctiques criminals de la dictadura feixista de Franco.
========================================================

5 comentaris:

Unknown ha dit...

Bon post. No he trobat el documental al teu link (sembla que l'han esborrat), però l'he aconseguit ací:

http://www.tv3.cat/videos/2827030/La-veritat-es-en-un-altre-lloc

Salutacions.

TONI PITARCH ha dit...

Gràcies, Josep, tractaré de tornar-lo a enganxar.

Anònim ha dit...

Decepción en el Villarreal C.F.: Diego López a Eurovisión, Víctor Valdés Selección y los mayores de 32 años jubilación...

TONI PITARCH ha dit...

El problema del Vila-real és que Senna i Cazorla van ser, fins la lessió, la columna vertebral dels anys anteriors. Enguany Senna no està ni al 50% i Cazorla encara no està. Tal vegada, Garrido va fallar la primera part aliniant, junts, Senna i Ibagaza (dos tècnics molt lents)... El problema és que el mateix equip d'ahir és capaç de córrer i ficar moltes més ganes davant el València o el Barça. La Champions ha volat i l'Europa League és, cada vegada, més difícil degut a la mala campanya d'enguany, sobre tot fora de casa. Potser, Diego López, malgrat la pluja, tampoc està en el millor moment... però al porter del Getafe tampoc li van donar massa feina, llevat del desencert de Rossi i Nilmar en dos ocasions puntuals que hagueren pogut canviar la dinàmica del partit. S'ha de rejovenir l'equip i enfortir el centre del camp.

Tià Lliteres ha dit...

Senyor Toni Pitarch, som un jove mallorquí que estudia primer de batxillerat social, i durant aquest curs he visitat molt el seu blog. És magnífic, els resums dels temes són perfectes i em van molt bé (miri si van bé que duc dos 10 de nota final d'Història del Món Contemporani). M'agrada moltíssim la història, i més a més la Contemporania. Volia donar-li les gràcies per aquests temes que treu de tant en quant i que a mi personalment, m'enriqueixen molt com a estudiant. També voldria donar-li la raó en quant al tema de que tracta aquest post, i és que el feixisme surt de davall les pedres i no ens estem donant compte de la manera de la que ho hauríem de fer, i això no acabarà bé...em fa molt mala espina, ningú ho atura i creix molt entre els joves.
Volia aprofitar també per demanar-li opinió sobre la política lingüística del País Valencià, ja què a les Illes encara no existeix aquesta problemàtica en un grau tan elevat com a casa vostra, però també comptam amb organitzacions anticatalanistes que l'únic que fan és contradir la seva història i la seva cultura. M'agradaria saber quina opinió té sobre el tema, si no li sap greu.
Una forta abraçada des de Porreres, Mallorca!

PD: per quan tindrà el resum del tema 12, de la descolonització?

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes