dijous, 27 de maig del 2010

PLAÇA MAJOR DE LES LLETRES



La nova Plaça Major de Vila-real sempre ha donat molt que parlar, entre apologètics i detractors, però, des d'ahir al vespre, el debat oral ha donat pas a la paraula escrita amb el Mercat del Llibre.

Dimarts passat, però, hi hagué un pòrtic literari de luxe, un espectacular bulevard novel·lístic per conduir-nos fins la Plaça Major de Vila-real, ara de les lletres. Ferran Torrent presentava a la Llibreria Ausiàs la seua darrera novel·la (Bulevard dels francesos) acompanyat de Vicent Usó (sota el patrocini de la Regidoria de "Promoció Lingüística" i la col·laboració de l'Associació Cultural Socarrats): no sabria dir-vos on vaig gaudir més, si a la llibreria durant l'animada tertúlia amb l'infant terrible de Sedaví -sota la complicitat del nombrós públic assistent- o, unes hores més tard, sopant amb l'autor dels relats més satírics sobre la societat valenciana actual, a un conegut restaurant vila-realenc... perquè, als dos minuts de seure a la mateixa taula, em donava la impressió d'estar conversant amb un amic de tota la vida... La genialitat, de vegades, també va acompanyada de la complicitat/proximitat amb l'interlocutor i, potser, de la senzillesa en el tracte.

El Mercat de Llibre, per tant, podia començar amb bon peu. Esperem que l'oratge ens acompanye ja que la gent del temps parla d'aiguar-nos la festa amb certs ruixats al capvespre, d'avui i de demà divendres, dia 28 de maig, quan esperem presentar-vos, a partir de les 19 h. Els bombardejos de Vila-real durant la Guerra Civil (1937-1939) juntament amb la resta de treballs premiats al Certamen Literari Ciutat de Vila-real 2009.

El plat fort -diuen- serà el proper dissabte a les 13 hores, quan la regidoria d'Arxius en plural (¿?) presentarà l'anunciada/esperada “Història de Vila-real” amb la presència dels diversos especialistes seleccionats per conformar tant magna obra que, tot i això, sempre deixarà les portes obertes a una futura història perquè, malgrat Fukuyama, aquesta és interminable.

Per la vesprada de dissabte (de 18h. a 20h.), serà el torn dels narradors on, entre d'altres, us recomane les novel·les dels amics vila-realencs Vicent Andreu (El secret del guerrer hongarés) i Josep Usó (La senda llarga). El diumenge, la cloenda serà especialment emotiva amb l'homenatge al malaguanyat Manuel Villarreal Casalta que consistirà en la lectura d'una de les seues obres (Oronetes d'hivern, on narra la mort de la reina Maria de Luna a Vila-real) per part d'amics, escriptors i escriptors/amics.

De tota manera, Vila-real serà una autèntica plaça de les lletres (valencianes i universals) quan les autoritats donen certa continuïtat, seriositat i compliment als terminis de la programació cultural, en general, però, especialment, la literària: el Certamen Literari Ciutat de Vila-real continua requerint cert impuls que, ara mateix, no s'hauria de seguir endarrerint amb l'excusa de la crisi econòmica i bla, bla, bla... Si la qualitat no és cara, la cultura no té preu, per això d'escriptors valencians, com ara Ferran Torrent, que viuen de la Literatura n'hi ha ben pocs, per no dir cap més, almenys des de Vinaròs a Oriola i de Morella a Guardamar...
============================================================

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes