dilluns, 8 de novembre del 2010

VILA-RUNES


Marigracieta, treballadora del magatzem de Cabrera, va donar a llum, a la clínica La Luz del Camí Cedre, un preciós Pasqualet, fill de Jaume -cap de colla de la COANA, una cooperativa tarongera local- que va ser batejat al Convent de Dominiques i empadronat al costat, al vell Ajuntament, on tornaria molt a sovint, tot just al primer pis, per afeccionar-se a llegir a l'antiga Biblioteca que regentava un tal Doñate, mentre anava a l'escola del Patronato fins que va prendre la primera comunió al convent de les Josefines (davant de l'antic teatre d'ELS XIII) i va tenir edat d'anar a les escoles -en plural, com si n'hi hagués més d'una- del Campanar (o de Don Federico Sánchez) i després al Cedre o Cervantes -com es diu oficialment- fins que va decidir fer uns cursos de formació al PPO que compaginava, als mesos d'estiu, amb el primer treball a l'empresa La Plana que li obriria les portes, com a oficial, de la taulellera Azulvi (l'Assulvi que deien els naturals del lloc que, en principi, no volien anar perquè la indústria, deien, era cosa de forasters i gent de la volta a França) on va entrar en relacions amb Sarito, la seua primera nóvia, fins que va conéixer Consión (treballadora de la fàbrica de Marcet i antiga alumna de la Consolació, el col·legi que hi havia entre La Figuera i el Real Cinema, actual Auditori) a la discoteca Eros i amb la que va contraure matrimoni, solemnement, a la Capella de la Sang.

Al final, una pulmonia, s'ha endut pel davant Pasqualet i estan les grues tot el dia, fent i desfent, com si li feren l'ullet... només una paret com si fos la seua làpida, a tall d'elegia, encara roman vertical, potser a la espera que l'enderroque algun concejal o qualsevol iconoclasta de la intelligentsia local...

Donat a Vila-runes, una setmana després de Tots Sants i la Diada de Difunts: preguem per l'urbanisme intel·ligent, el servei de rehabilitació d'edificis i vivendes i el patrimoni arquitectònic desaparegut... Descansen en pau, juntament amb Pasqualet i la memòria enderrocada de tantes vila-runenques i vila-runencs.







7 comentaris:

Anònim ha dit...

Huí, a Orpesa també ha caigut sota les màquines el "mas del conill", una volta més a les nostres comarques no mirem al futur perquè ens dóna igual el passat.
A l'endemà tothom pregonarà que tenim un aeroport deficitari perquè ací no hi ha res que vore llevat del sol i la platja.
A banda dels diners tirats, quanta història desperdiciada.
(un article d'allò més bonic en la forma que, per desgràcia hem de lamentar el seu fons)

TONI PITARCH ha dit...

Estimat Josep (supose), l'article, potser, és bonic i real i trist: tots els edificis que esmente han desaparegut llevat del magatzem de Cabrera (que ha estat retranquejat i mutilat): l'antic Ajuntament, la clínica de La Luz, el convent i claustre de les Dominiques, el Patronato, el Campanar, el Cedre o Cervantes, les Josefines, la capella de la Sang que era tan gran com tot el solar dels actuals Lluïsos (el que queda és una mini capelleta), l'antiga Consolació, La Plana, l'Azuvi, etc... per no parlar de la Torre Motxa, dels porxes de la Plaça de la Vila (estanc de Casa Sara, Caixa Rural) o de les cases modernistes del centre de la ciutat, com la del metge Don Alejo Font de Mora (pare de l'actual conseller d'Educació)...

Anònim ha dit...

El Consell ultima reformar el Estatut sin ´cláusula Camps´

La Generalitat pretende introducir una disposición adicional que garantice que las inversiones estatales en infraestructuras sean acordes con la población

El portavoz de Compromís, Enric Morera, ha asegurado que apoyará esa reforma, que ha calificado de "mínimos", y ha instado a que se acometa una modificación "ambiciosa", en la que se reclame la deuda histórica con el pueblo valenciano, que según el informe del comité de expertos asciende a 3.400 millones de euros.

A juicio de Morera, plantear ahora una reforma es el "reconocimiento del fracaso" de una norma pactada entre el PP y el PSPV, que alcanzaron "un Estatuto de vergüenza", y ha reivindicado que lo que hace falta es un "nuevo Estatuto para llegar donde otros han llegado".

Anònim ha dit...

Oropesa también derriba su patrimonio

La piqueta y las máquinas excavadoras demolieron la semana pasada el Mas de Conill, una casa de labriegos del siglo XVIII que estaba catalogada como Bien de Relevancia Local (BRL). El municipio pierde así uno de los edificios emblemáticos, que aparece frecuentemente citado en textos literarios. "Tres cosas hay en Oropesa que no las tiene Madrid, la Farola, playa de la Concha y el Mas de Conill". Además, el escritor Enric Valor también cita el mencionado mas.
El derribo del vetusto inmueble ha generado malestar en la localidad y ha sido denunciado por el concejal del Bloc, Josep Lluís Romero, quien en su momento planteó al consistorio que conservase el mas, por los valores tanto sentimentales como patrimoniales que representa.

Ro Ger

Anònim ha dit...

El Mallorca vuelve a perder en el juzgado

La magistrada del Juzgado de lo Mercantil nº 2 de Palma de Mallorca, María Encarnación González, desestimó ayer el recurso interpuesto por los administradores del Real Mallorca contra la exclusión del club balear, adoptada por la UEFA, de la Europa League. Los administradores del Mallorca decidieron no impugnar esta decisión ante el Tribunal de Arbitraje Deportivo (TAS) y acudir, el pasado mes de agosto, a los juzgados de Palma, a los que el club balear pedía que se declarasen competentes para prohibir al Villareal participar en la Europa League 2010/2011 y requerir a la RFEF para no permitir la participación de otro club que no fuese el Mallorca en el torneo.

Tras conocerse la resolución, el director de los servicios jurídicos de la RFEF, Emilio García, dijo que “definitivamente se demuestra que la razón estaba del lado de la Federación y de la UEFA”. “Un club o SAD que no cumpla con los requisitos económicos para participar en la competición no es un buen compañero para la propia competición deportiva y para el resto de los participantes. No debe tomar parte”, señaló García.

Garçón

Anònim ha dit...

Només espere que eixe mural artístic, finalment el conserven i que no se'l carreguen, amb l'excusa de què la màquina hi va caure damunt...

Aquest mural és una autèntica joia de història contemporània de Vila-real i reflecteix l'època daurada en què els industrials taulellers lluïen a les seues façanes els símbols del seu poder...

Fins i tot, no s'amagaven de dir que feien servir "URANO"... Tota una declaració de principis a la porta de casa i un element central per a poder comprendre la nostra història més recent.


Hi haurà alguna mà invisible que, al final, el tombarà? Ho sabrem al proper capítol, si els agents Mulder i Scally encara són vius per a contar-nos-ho!

Sorní 7 ha dit...

Només espere que eixe mural artístic, finalment el conserven i que no se'l carreguen, amb l'excusa de què la màquina hi va caure damunt...

Aquest mural és una autèntica joia de història contemporània de Vila-real i reflecteix l'època daurada en què els industrials taulellers lluïen a les seues façanes els símbols del seu poder...

Fins i tot, no s'amagaven de dir que feien servir "URANO"... Tota una declaració de principis a la porta de casa i un element central per a poder comprendre la nostra història més recent.


Hi haurà alguna mà invisible que, al final, el tombarà? Ho sabrem al proper capítol, si els agents Mulder i Scally encara són vius per a contar-nos-ho!

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2024/25

Vila-real, la nostra ciutat (1274-2024)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes