dimecres, 12 d’octubre del 2011

EL RETORN DELS NI-NIS


Segons el prestigiós Anuario Económico de España 2011 que publica cada any La Caixa i està a disposició de tothom mitjançant Internet, Vila-real ocupa el 17é lloc d’Espanya entre les ciutats (majors de 50.000 habitants) amb un percentatge d’atur més elevat (17,4% al 2010), així com el número 24 per la cua entre les que tenen menys connexions de banda ampla i la que fa 21 en quant a les que compten amb menys connexions de telefonia fixa (dada molt relacionada amb l’anterior). És a dir, que només 20 ciutats d’Espanya són, ara mateix, pel davall de Vila-real en quant a noves tecnologies, mentre que només 16 compten amb uns nivells superiors d’atur.

Des de 2008, portem més de tres anys amb males notícies econòmiques i amb poques iniciatives a nivell local per revertir la situació. Naturalment, és molt més fàcil predicar que repartir blat quan el gra escasseja, però encara que la crisi està afectant tota Europa, per no dir tot el món, a cap lloc està incidint amb la intensitat que ho fa a les nostres comarques i, en concret, a la nostra ciutat.

Aquests dies s’ha produït el retorn a la quotidianeïtat però, a moltes cases on els pares encara tenen la sort de treballar, hi ha un ambient estrany, ja que hi ha ni-nis que no estudien perquè han acabat la carrera o el màster i, en compte de treballar (encara que ja són diplomats, llicenciats o doctorats), dormen un malson de joventut amb l’esperança que els desperte el mòbil, ubicat estratègicament a la tauleta de nit, tot anunciant-los el paradís de la vida laboral a un lloc nefast, des del punt de vista estètic, i amb un contracte escombreria que, de segur, els realitzarà com a persones i els omplirà de felicitat.
.............................................................................................
Aquest article ha estat publicat a la Revista Poble, octubre de 2011, nº 177, a la columna pròpia d'opinió Roure i llorer sota el títol "El retorn"

2 comentaris:

Pepe Meneu ha dit...

No havíem quedat que aquest era el poble més ric del món mundial :-(

TONI PITARCH ha dit...

Era, senyor tercer, era... en passat. Les taronges i el taulell són passat, ara falta construir algun present que s'invente un poc de futur: els 50.000 habitants perillen, els joves vila-realencs hauran de fer les maletes i eixir a buscar treball.

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2024/25

Vila-real, la nostra ciutat (1274-2024)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes