dilluns, 21 de novembre del 2011

RESULTATS ELECTORALS A VILA-REAL

Si comparem les dades amb les de l'anterior convocatòria electoral, podem observar en primer lloc el creixement de l'abstenció en quasi 4 punts, és a dir, els vila-realencs han anat menys a votar (per l'oratge, perquè el resultat a Castelló estava cantadíssim amb el clàssic 3-2 i el general també amb el triomf absolut del PP). En segon lloc, que el PP creix molt poc (uns 200 vots) perquè a la nostra ciutat està tocant sostre electoral, en canvi el PSOE perd uns 4.500 vots respecte a les passades generals, Esquerra Unida puja espectacularment amb 1000 vots que replega dels socialistes, Compromís puja de 498 (Bloc, Iniciativa, Verds) a 1405, mentre UPyD es presenta en societat amb uns mil vots. La resta de formacions queden amb 400 o menys vots...

Per tant, podríem dir que més que un espectacular triomf popular som, a l'igual que ha passat a nivell estatal, davant el fracàs de les candidatures socialistes que han pagat tot el pes de la profunda crisi econòmica que arrossega el mercat laboral a tot l'Estat.

Potser resulta preocupant que Vila-real, com la societat valenciana en general, continua votant en clau espanyola, és a dir, en clau bipartidista, però ja no tant... Potser s'ha iniciat un procés emergent per part de les formacions polítiques més menudes que, a curt termini, podria acabar transformant el mapa bipartidista tradicional en un mapa polític més plural que, en definitiva, reflexaria més fidelment la societat plural que representa i que les lleis electorals (com ara la Llei d'Hondt que afavoreix els partits majoritaris) difuminen. Així tenim l'important ascens d'Esquerra Unida, així com el de Compromís que poden jugar un paper molt més protagonista en aquest futur immediat on tots serem necessaris i ningú imprescindible per eixir de la crisi amb els representants que ha triat el poble. Mercats: el poble ha decidit, deixeu-vos de tecnocràcies!


3 comentaris:

carlos qajaq ha dit...

em preocupa el percentatge tan gran de España 2000

TONI PITARCH ha dit...

A mí també, perquè del total de 9.256 vots (0,04%) que han tret a tot l'Estat, un 1,6% a Vila-real és molt (406 vots)... hi ha gent per a tot, també a la nostra ciutat.

carlos qajaq ha dit...

Si, en un moment donat pot haber un conflicte xenofobon......com OLot, el Ejido.... perque pense que es el que basicament hi ha darrere d´eixes persones que s´han decantat per eixa opció...

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes