dilluns, 16 de juliol del 2012

SENTO, VALENCIÀ DE L'ANY A CANAL 9


Sento és tan bon home que és conegut, per tots, com "El Santo", la seua dona, Emparito -una mestra interina que no té esperances de tornar a treballar- diu que tampoc és que siga un sant, però li sembla físicament a Roger Moore, això sí. A sa casa, una llar tradicional valenciana heretada dels avis llauradors, regna l'ordre, cada cosa al seu lloc i, sempre, tot ben net, en estat de revista -diu, com va aprendre a la mili.

Ha viscut tota la vida a Massablaus, un poble on sempre havien tingut un alcalde d'Unió Valenciana llevat de les tres darreres legislatures quan, com no?, ha manat el PP. Però Sento és apolític, no li ha agradat mai això de la política, encara que en privat es reconeix admirador de Paco Camps... però el vot és secret, que conste!

Enguany, però, està sent un any especialment dur per ell, amb una mare postrada en cadira de rodes que, segons li han dit, pot perdre l'ajut per la dependència. Un fill que ha acabat el Batxillerat i ara li demana una pasta gansa per matricular-se a la Universitat. Un patrimoni consistent en la casa dels avis que va haver d'hipotecar a Bankia on, a més, té unes poques accions preferents -no ha volgut reconéixer que són més de cinc milions de les antigues pessetes-, dotze fanecades d'horta que té abandonades i ningú li compra a cap preu, i les dos nònimes penjant d'un fil, la de la dona, mestra interina que igual no torna a treballar mai i la seua... que ja vorem!

Per si això no era prou, la filla és una seguidora fidel de la més pura moda espanyola, és a dir, que ni estudia, ni treballa i, a més, està enganxada a quasi tot... segons conten els que saben els secrets del seu poble, que per això són secrets i no ho conten quasi mai a ningú...

Ha vist molta gent regirant contenidors per les voreres del seu carrer, a partir del capvespre, i també ha sigut testimoni del desnonament d'uns quants amics d'infantesa, de l'escola, amics de tota la vida que ara han perdut la casa: al seu poble n'han comptat més de tres cada setmana, als darrers mesos. Però és optimista de mena i pensa que no hi ha mal que cent anys dure..

Avui l'han trucat per telèfon i li han gastat una broma de mal gust, consistent en oferir-li participar en el concurs de Canal 9 de la propera temporada 2012-13 que portarà per títol "El valencià de l'any". Ell, innocent i de bon cor com ha estat sempre, els ha dit que no, que no pot perquè treballa a Canal 9 des dels inicis (quan es va crear l'ens, tímidament, sense creure en ell, potser només per evitar la difussió de TV3 que cada dia era més seguit pels valencians, i sense complir, per part del PSOE, la màxima de la seua creació, és a dir, la de potenciar la llengua, les tradicions i l'economia de tots els valencians), però una veu negra, des de la mala ombra de l'altre costat telefònic, li ha replicat tot dient-li que no passa res, perquè també està nominat per abandonar la casa...

Avui no ha pogut fer la migdiada, encara que és de vacances des de fa uns dies, unes vacances que podrien ser de per vida a la seua edat, després de fer-se públic l'E.R.O. de la Ràdiotelevisió Valenciana que significarà l'acomidament de més de 1.000 treballadors d'una empresa que ha seguit la política inversa del Rei Mides, és a dir, tot el que ha tocat ha significat el malbaratament de milions i milions d'euros públics, que si ara el futbol, que si després la Fòrmula 1, que més endavant la Copa Amèrica, que si una visita del Papa que va valer per mil, uns informatius talibanament partidistes, una programació penosa i escassament atractiva i una ràdio brutalment controlada pel comissariat popular, així com unes nòmines multimilionàries d'uns dirigents amb escassos coneixements del periodisme i quasi sempre insignificants de la llengua autòctona, sí, que si açò, que si allò...

Valencià de l'any? Potser tots els ciutadans d'aquesta desgraciada autonomia valenciana ens mereixem aquest honor llevat, això sí, dels que ens governen amb prepotència, dels que menteixen sense vergonya i dels que s'han emportat els diners públics a mans plenes, bé siga legal o il·legalment... Ací ja no hi ha herència socialista, llevat de l'escàs finançament estatal (que això és cosa tant de PP com de PSOE), perquè el PP va entrar amb Zaplana, al 1995 i, des de la genial idea de crear un ruinós parc temàtic amb diners públics, ha plogut molt i s'ha cremat quasi tot, fins els boscos.

2 comentaris:

Rosabel Gumbau González ha dit...

Toni, ho has clavat.

TONI PITARCH ha dit...

Jo també t'estime, Rosabel!

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes