dimecres, 29 de maig del 2013

SONDEJOS ELECTORALS


Molt s’està debatent i parlant, darrerament, sobre la crisi econòmica que afecta els espanyols, però no tant sobre la crisi dels dos partits -PP i PSOE- encara majoritaris. També és de veres que queden dos anys exactes per a les eleccions autonòmiques i un poquet més, si Rajoy no avança els comicis, per a les estatals.

En sociologia, els sondejos venen a ser com petites enquestes superficials sobre tendències entre l’opinió pública, mentre les enquestes són tot un conjunt d'operacions encaminades a recollir informació sobre un fenomen o un aspecte social determinat. Als darrers anys, les enquestes han estat precuinades des dels grans partits que ara apunten a la baixa, però també des dels grans grups de comunicació que actuen com a lobbys o grans grups de pressió sobre el poder i, tal vegada per això, la ciutadania intel·ligent, però sobre tot la menys partidista, sempre sol llegir-les entre línies per captar el missatge que se’ns vol vendre.

Per a què els petits sondejos i les enquestes, en general, siguen mínimament creïbles, l’univers o persones enquestades ha de reunir una sèrie de característiques que depenen de l'objectiu de l'enquesta. La informació de les respostes sol ser sotmesa a l’anàlisi estadística (recerca quantitativa) o s'interpreta en funció de patrons semàntics (anàlisi qualitativa). Hi ha institucions especialitzades en fer enquestes vàlides, que s'usen com a eina de recollida de dades en sociologia per conèixer l’opinió pública sobre un assumpte d'actualitat o per a estudis de mercat (on s'intenta calibrar l'èxit d'un producte). L'enquesta pot contenir una prova pilot de menys individus per validar que les preguntes estiguen ben formulades.

De tota manera, sempre se fan esmenes o correccions de petit calat abans de publicar-les, però la novetat, ara mateix, segons els experts és que l'estimació de vot duplica o triplica la intenció, és a dir, un fenomen novedós perquè al carrer hi ha un refús terrible cap a la participació, amb una abstenció que creix molt, així com el vot en blanc.

El sòl de vot directe dels grans partits és el més baix de la incipient història democràtica espanyola i, en aquest ambient, no queda més remei que dissenyar estimacions, plantejar supòsits i fer molta cuina per intentar encertar els resultats.

Vivim una època de gran volatilitat electoral, mentre els sondejos apunten al creixement d'UPyD i al possible sorpasso de Compromís, respecte al finat PSPV a nivell autonòmic, o el d’IU respecte al PSOE a nivell estatal. Però en el que sí que coincideixen totes les enquestes és en una forta caiguda tant del PP, com del PSOE.

1 comentari:

thulannguyen ha dit...

Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

An Thái Sơn chia sẻ trẻ sơ sinh nằm nôi điện có tốt không hay võng điện có tốt không và giải đáp cục điện đưa võng giá bao nhiêu cũng như mua máy đưa võng ở tphcm địa chỉ ở đâu uy tín.

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes