L’educació i la salut són els pilars bàsics de la societat del benestar i, en aquest aspecte, hem de reconèixer que a Vila-real s’han millorat les infraestructures amb els ajuntaments democràtics, després d’uns anys d’allau immigratori on era impossible fer un recompte exacte dels alumnes, o dels pacients, a cada inici de curs, perquè, dels 40.000 habitants exactes que hi havia l’any 2000, es va passar, ràpidament, a més de 52.000 en menys d’una dècada per a estabilitzar-se, actualment, en uns pocs més de 51.000.
L’educació i la salut tenen molts punts en comú, i no solament pel que fa a les retallades, tant en professors i metges, com en beques i medicaments. La salut, als primers anys de la vida, és cosa dels pares: uns fills ben alimentats, i ben cuidats, solen ser menys propensos a patir malalties, llevat d’aquelles derivades del part i la genètica. En l’educació, igualment: uns fills ben educats a casa solen socialitzar-se millor al col·legi i, fins i tot, experimentar un millor rendiment acadèmic.
És a dir, ni la salut depén dels metges, ni l’educació dels professors, perquè quan les persones som adultes, tan l’educació com la salut són responsabilitats personals, ja que els professionals simplement poden corregir, o no, les deficiències produïdes pels mals hàbits, encara que és evident que les societats desenvolupades presenten una major esperança de vida i uns nivells culturals superiors, degut als avanços de la medicina i la ciència però, sobre tot, per la generalització dels serveis públics gratuïts, tant mèdics com escolars, que amb l’excusa de la crisi ens van retallant a poc a poc. Els pares, per tant, s’haurien d’implicar més, perquè ni els instituts són guarderies, ni els hospitals tallers.
P.D.- Aquest article ha estat publicat a la Revista Poble, octubre de 2013 nº 199, a la columna pròpia d'opinió Roure i llorer sota el mateix títol.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada