dimecres, 1 de desembre del 2021

EL GRAN APAGÓ ÉS DE PAGAMENT



Des del passat novembre, amb el primer fred de tardor, va començar a rodar la mentida, la fake news o la bola del Gran Apagó que va fer anar a comprar, convulsivament, a molta gent, sense esperar a la tradicional Fira de Santa Caterina: ciris, llanternes, camping-gas, foguerets de petroli o la tradicional copa de les nostres iaies per a escalfar-nos amb llenya i carbó en una taula-camilla vintage. 

A hores d’ara, tots els experts en energia ja han confirmat que no tenim cap problema de subministrament de d’energia. També els economistes asseguren que comptem amb 10 fonts d’energia diferents i la capacitat per produir el doble de la que consumim, és a dir, diversitat de fonts d’energia i capacitat de subministrament garantit. 

A més, el secular aïllament peninsular sobre la resta d’Europa (cultural, científic, viari i sobre tot ferroviari) aquesta vegada jugarà al nostre favor en cas d’un apagó a l’Europa central tan interconectada a tots els nivells, és a dir, aquest improbable apagó tindria més possibilitats de produir-se a Alemanya, Àustria o Suïssa, degut a factors més geopolítics que naturals (si la Rússia de Putin deixa de subministrar gas a l’Europa central, per exemple) abans que a Espanya. 

La primera font d’energia de què disposem és l’eòlica, la segona el gas, la tercera la hidràulica… i de fallar aquestes, encara quedaria la nuclear i la fotovoltaica. 

Del que realment ens hem de preocupar és del preu de l’energia, perquè també és degut més a raons polítiques (paguem més impostos que consum) que a preus reals de mercat, ja que de la factura del gas o de la llum hem de pagar les portes giratòries de González o d’Aznar, la moratòria nuclear i tots els incompliments dels nostres governants en temes de medi ambient. 

Almenys, si visquerem a Vitòria en compte de Vila-real, ens consolaria tindre soterrat tot el cablejat que degrada totes les façanes de tots els habitatges i creua anàrquicament qualsevol carrer o avinguda de la ciutat de primera, a l’hora de pagar… 

El Gran Apagó només pot ser voluntari, és a dir, per reduir el pagament als poders fàctics de les grans companyies elèctriques.
.....................................

Article publicat a la Revista Poble de Desembre de 2021, núm 289 en la meua columna d'opinió "Roure i Llorer" sota el mateix títol.

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes