dimecres, 30 de gener del 2008

VILA-REAL, 1 - JAUME I, 800


Avui, 30 de gener de 2008, fa exactament un any que Vila-real és el topònim oficial i únic de la nostra ciutat perquè així ho decretava el Butlletí Oficial de l'Estat (B.O.E.), com podeu observar a la il·lustració, davant la petició feta per la unanimitat dels regidors de tots els grups municipals de l'anterior legislatura un històric 27 de febrer de 2006 a la Generalitat Valenciana (que la publicà al DOGV amb data 1 de desembre de 2006). El nom que ens havia donat Jaume I i ens va traduir al castellà Felip V, pels Decrets de Nova Planta, tornava a ser l'oficial 300 anys després.

Ara és l'hora perquè l'Ajuntament de Vila-real comence a prendre cartes en l'assumpte, sense presses però sense pauses, perquè tothom se n'assabente d'aquest acord oficial fet amb la voluntat de recuperació històrica, però amb la visió pràctica i de futur d'acabar amb el desgavell de noms que ha tingut el nostre poble i l'heterogeneïtat gràfica que encara podem observar, actualment, pertot arreu: Vila-Real, Villa-Real, Villa-real, Vila-rreal, Vilarreal, Villareal, Villarreal, Villarreal de los Infantes, etc. ... l'amiga Amapola Garrido se'n fa ressò d'aquest ball de noms, per anomenar la ciutat fundada per Jaume I un 20 de febrer de 1274 (734 anys ens contemplen!), al seu magnífic blog.

Aquest primer aniversari de la recuperació oficial del topònim ve a coincidir amb l'inici de l'Any Jaume I ja que, el proper dissabte, anem a celebrar tots plegats el vuité centenari del naixement del pare de la nostra ciutat i de tots els valencians, és a dir, els 800 anys del natalici (1208) del monarca fundador de Vila-real i del Regne de València.


Des del BLOC Nacionalista Valencià de Vila-real hem organitzat una xarrada de Vicent García Edo, professor de la Universitat Jaume I i un dels millors especialistes i conéixedors de l'època foral, per a les 19,30 hores del mateix dissabte, dia 2 de febrer, al Casal del Bloc de Progrés Jaume I de Vila-real, al carrer Solades nº 10 (vora la Séquia Major).

1 comentari:

Anònim ha dit...

És un orgull saber-se fills d'un rei tan destacat. Confie que el poble fundat per ell mateix siga capaç de retre-li homenatge a la seva memòria com es mereix.
[o potser es limiten a inventar-se unes postres que es diguen "jaumets; ai, ai]

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes