divendres, 8 de febrer del 2008

PREMIS A VILA-REAL


Febrer a Vila-real és sinònim de premis. Els pioners en aquesta tasca han estat, sens dubte, els Socarrats de Vila-real o, millor dit, l'Associació Cultural Socarrats que, des del 1994, ve atorgant cada any aquest guardó a alguna persona o entitat involucrada de manera directa en la defensa de la llengua catalana. Enguany el Socarrat Major serà l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), tot coincidint amb el centenari de l'acadèmia catalana. El vicepresident de l'IEC, Salvador Alegret, serà l'encarregat de recollir el premi en un acte que tindrà lloc dissabte a les nou del vespre a Vila-real. També assistirà a l'esmentat esdeveniment el delegat del President de l'IEC a Castelló, Vicent Pitarch que, a més, ha estat el primer guardonat com a Socarrat Major (1994) d'una llarga nòmina de premiats: Ràdio Vila-real (1995), Rafael Súria i Joan Simon (signants de les Normes de Castelló al 1996), Enric Valor (1997), Escola Valenciana(1998), Universitat JAUME I (1999), Grup de Danses EL RAVAL (2000), Isabel-Clara Simó (2001), Pasqual Juan (el millor dolçainer del món, el 2002), Raimon Pelejero Sanchis (2003), Xarxa Teatre (2004), Centre Excursionista de Castelló (2005), Al-Tall (2006, en el 300 aniversari de la crema i saqueig de Vila-real per les tropes borbòniques) i, per últim, Enric Arenós, Quique (2007).

Per la seua banda, la revista POBLE (publicació mensual) enguany atorgarà els vuitens premis del mateix nom a destacades personalitats de la ciutat. Els afortunats han estat el primer alcalde democràtic de la Història de Vila-real (Baptista Carceller Ferrer), el millor dolçainer de Vila-real i del món (Pasqual Juan Rochera, que ja havia estat nomenat Socarrat Major) i un destacat neurocirurgià (José Ramón Carda Llop).

També des de l'any passat, l'Ajuntament de Vila-real atorga els Premis 20 de febrer, per commemorar cada aniversari de la Fundació de Vila-real per Jaume I (20/02/1274), a destacades personalitats que, com no pot ser d'altra manera, solen ser algunes de les premiades per les entitats anteriors.

I si no n'hi havia prou amb l'explicat fins ací, també hi ha alguna que altra emissora de ràdio que atorga els seus corresponents premis, al Novembre, a una quantitat nombrosa de conciutadans i entitats (entre 12 i 15, més o menys).

Està molt bé açò dels premis i, a més, quasi sempre són merescuts pels afortunats, però, de tota manera, a Vila-real comencem a patir certa inflacció premiadora que, a curt termini, podria evolucionar cap a una forta depreciació del valor dels guardons -¿imitant l'efecte bombolla que està patint el sector immobiliari?-, sobretot d'aquells que acaben concedint-se a vàries persones i cada any...

Com a socarrat i com a col·laborador de POBLE (avui ens espera una nova gala espectacular a l'Auditori) no puc desmarcar-me del tema, ni criticar-lo gratuïtament, però pensant en constructiu sembla que la dinàmica dels Socarrats d'atorgar els premis d'un en un i, a més, alternant entre vila-realencs i personalitats -o entitats- de fora, és un gran encert. Si a tot això afegim que l'associació cultural Socarrats mai ha estat sant de la devoció dels darrers equips de govern municipals, com s'ha reflexat en les minses subvencions rebudes, més mèrit i valor afegit li podem concedir al producte final...

Ah, se m'oblidava: enhorabona a tots els premiats, per qualsevulla de les entitats!

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Ja saps que encara no puc eixir de nits, però sóc amb vosaltres de tot cor.
Otrosí, altre capítol per al "erre que erre": Telefónica de España no em deixa fer una comanda online... perquè escric malament el nom del poble!!!
És a dir, no escric 12540 Vila-Real

TONI PITARCH ha dit...

I encara tenen la barra de dir que el client sempre té raó... Jo tampoc tinc clar quin nom usa la Conselleria d'Educació: però no fa molt encara usaven el pre-carcellerenc "de los Infantes": QUI HA DE DONAR LLUM (Vila-real, Ciutat de la Llum?, de la Fosca? o de la Mosca... blanca?)...

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes