divendres, 30 de maig del 2008

MEDIATECA


Segons l'Enciclopèdia Catalana, una mediateca és un centre que recull, guarda i difon documents en qualsevol mena de suport (paper, vídeo, enregistrament fonogràfic, etc).

Vila-real, una ciutat de més de 52.000 habitants censats en aquest mateix instant i projectada al futur P.G.O.U. per a 100.000 habitants (supose que, només, en infrastructures per a la propera dècada -que ja seria hora d'anar prevenint, perquè portem massa anys posant parxes a les ferides urbanes i continuem fent tard en qualsevol tipus d'infrastructura educativa, cultural, sanitària, esportiva o social..- perquè si fem vivenda per a 100.000 i escoles per a 40.000 com ara mateix, la tenim clara!) necessita, urgentment, una mediateca.

Tots hem vist imatges del passat, del senyor Torres, de Pasqual Arnal, de Paco Canales o de qualsevol altre particular... Supose que quasi tots els regidors i moltes dames i reines festeres -per no dir totes-, guarden records audiovisuals, sonors o en paper premsa, del seus anys de protagonisme... però quan parlem d'una mediateca no estem parlant de recursos privats.

Un Ajuntament com el de Vila-real té l'obligació cívica de recollir tot o quasi tot el que se publica sobre Vila-real en qualsevol format. Des de la Biblioteca Pública Municipal (una infrastructura obsoleta que estrenàrem els estudiants dels 70), Joan Francesc Bernat Esplugues i els seus deixebles estan fent una tasca plaussible i encomiable des de fa molts anys. No fa molt, presentaren a la premsa l'arxiu d'articles i publicacions d'autors locals; cada vegada, malgrat els impediments físics de l'edifici, s'estan fent més i millors activitats d'arxiu en diversos formats o activitats per al foment de la lectura dels més menuts... Tot això ho reconeixem, però no és prou.

A Vila-real s'ha construït un nou pàrking a l'antic solar del col·legi Pius XII (on, per cert, continuen les obres paralitzades o ralentitzades, després d'un any a ritme impecable... quina diferència amb el ritme Riquelme de la Plaça Major!) on, diuen els que manen, està previst construir una nova biblioteca... El senyor alcalde de Vila-real, així com el flamant regidor de Cultura saben de sobra què és una mediateca, ara falta que en siguen conscients de la necessitat que hi ha a una ciutat com la nostra, on ens queixem, reiteradament i amb raó, de l'escassa repercussió que té als mitjans de comunicació tot allò que es fa a la nostra ciutat. Ara només falta que li ho expliquen, també, a l'autista portaveu del PP a l'Ajuntament de Vila-real Ignasi Clausell (segons ell, tenim de tot: Ignasi és un xic al que no li fa falta res) i que es posen mans a l'obra.

D'ací 100 anys, un segle... però els historiadors trobaran vídeos, dvds, films en diferents formats i tota classe de documentació a ciutats amb menys capacitat econòmica i demogràfica que la nostra, però res a Vila-real si, urgentment, no s'acorda, entre infinites infrastructures pendents, construir una gran Casa de la Cultura amb mediateca, com es mereixen tots els vila-realencs.

1 comentari:

Anònim ha dit...

¡¡Cuán largo me lo fiáis!! Espera't assegudet, que al pas que anem...

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes