diumenge, 15 de juny del 2008

EN BLOC PEL PLURALISME I LA DEMOCRÀCIA


Aquest cap de setmana ha estat intens, millor dit, ho està -encara- sent. Al marge d'altres responsabilitats familiars i/o professionals, des del BLOC hem participat, aquests divendres i al xicotet salonet de Els XIII (a Vila-real ho tenim quasi tot menudet: hospitalet, auditoriet, escoletes, barraconets, carreronets, voreretes...), en un interessant debat sobre el nou P.G.O.U. (Pla General d'Ordenació Urbana) de Vila-real.

Quina ciutat volem? Una ciutat de mínims, que no tenim: avingudes i voreres amples, jardins urbans (no perifèrics), zones de vianants, neteja i mobiliari urbà, carril bici (no pintades de mal gust), places i parcs per als menuts i els més majors, carrers que travessen la ciutat de nord a sud i d'est a oest (per dinamitzar el trànsit intern), una circumval·lació completa (no parcial com l'actual), uns bons accessos perifèrics cap als principals vials (N-340, AP-7, antiga carretera Onda-Borriana) i ciutats de l'entorn (Castelló, Borriana, Onda, Nules, etc.) i... encara que no estiga a mans dels vila-realencs... una vertadera Llei Urbanística que evite els abusos dels darrers anys, tant per part d'alguns ajuntaments (que usen l'urbanisme pensant en el finançament de la política o del partidisme local) com, sobre tot, per part de la majoria dels promotors urbanístics privats que són, al cap i a la fi, els que al final decideixen la propietat de la terra, dels solars, on hem de viure i, el que encara és pitjor, com ho hem de fer...

L'urbanisme dels darrers anys (20, 30, 40, 50...) a Vila-real, senyores i senyors, ha estat de jutjat de guàrdia: cada reforma que s'ha fet, ens ha desfigurat la Vila medieval del plànol de Viciana (paradigma del plànol ortogonal, en damer o quadrícula, d'Hipòdam de Milet) sense aportar criteris de futur per dissenyar una ciutat agradable per viure, passejar, jugar, créixer, estimar i, fins i tot, treballar (hem de pensar en l'agricultura del futur i en les indústries que se'n van i en el xicotet comerç que està desapareixent a marxes forçades... Tot no consisteix en guanyar eleccions a qualsevol preu!!!).

Totes aquestes coses que tenim al pensament, alguns vila-realencs preocupats pel futur dels nostres fills i dels nostres néts (no sé si molts o pocs), no se faran mentre no s'instaure una autèntica democràcia, sobretot als mitjans de comunicació, que no margine les terceres vies (qué poquet ens trauen els mitjans del PP i els del PSOE). Ahir, precisament, la gent del BLOC vam parlar, al paranimf de la Universitat Politècnica de València, de totes aquestes coses com ara, per exemple, de l'enfortiment dels nacionalismes perifèrics com a úniques forces amb capacitat per frenar l'onada bipartidista de les darreres eleccions (quasi totes les lleis són bipartidistes, és a dir, pactades entre PP i PSOE: les urbanístiques també).

A més del nostre Secretari General, Enric Morera, i del nostre president, Josep Mª Panyella, en la taula rodona de la vesprada (després d'una magnífica paella suggerida pel gourmet Pasqual Batalla) intervingueren polítics de l'alçada d'Iñaki Anasagasti (senador del Partit Nacionalista Basc), Francisco Jorquera (diputat al Congrés dels Diputats del BNG), Antoni Vives (vicesecretari general de Convergència Democràtica de Catalunya), Pere Sampol (senador del PSM-EN de les Illes Balears) i Koldo Amesketa (vicepresident del Parlament del Navarra per Nafarroa Bai).

3 comentaris:

Anònim ha dit...

A vila-real el que està fet (o desfet) ja està fet (o desfet), cal intentar que a partir d'ara el que es faça nou es faça amb un poc de seny, no com fins ara, i el poc que encara ens queda per conservar que en un futur no siga menys encara.

TONI PITARCH ha dit...

Efectivament, falta una política seriosa de protecció del patrimoni, rehabilitació de cases i edificis al casc antic, foment de VPO (0,0% de 1995 a 2008 = govern municipal del PP), del transport públic (amb el manteniment de l'estació al lloc actual), etc. És a dir, FALTA DE TOT.
Vila-real, una ciutat de tercera amb futbol de Champions (anit, quin golàs de Nihat... oh rei de Turquia!).

Pasqual Broch ha dit...

Redéu, Toni. És veritat que vas de bòlit; estem a dijous i no has tingut temps per un 'aggiornamento'.

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes