dijous, 10 de juliol del 2008

METAMORFOSI DE LA PLAÇA (Horror vacui)



L'horror vacui, segons els historiadors de l'Art, era la por dels artesans i artistes romànics antics a deixar algun buit sobre l'espai (taula en pintura, relleu o capitell en escultura, etc.). Han passat quasi mil anys i, ara mateix, l'espai és l'únic luxe al que podem aspirar tant en els espais públics com en els privats.

A Vila-real, però, tant com l'equip de govern va augmentant el nombre d'assessors, la desorientació sembla major (ara que tenen recol·locats a tots els que van desaparéixer de la llista de candidats del PP a les municipals, estan exercint la majoria absoluta d'una forma, veritablement, ortodoxa... per cert, pregunteu-li al portaveu del PSOE a Castelló, Juan Maria Calles, que ha tingut que mendigar un lloc oficial per tal de poder dedicar-se, dignament, a exercir com a portaveu de l'oposició a l'Ajuntament de Castelló), car Vila-real no té seguidors de Maria San Gil o de Montserrat Nebrera, però sembla que cadascú campa per on pot i li deixen...

Però al que anàvem, la metamorfosi del centre de Vila-real ve d'antic: primer fou la mutilació de la Plaça porxada (Casa Sara, Caixa Rural, enderrocament de l'Ajuntament antic i del Convent de les Dominiques... semblava que, almenys, tenien clar que aconseguir espais públics era un objectiu prioritari), després l'enderrocament de la discreta Plaça Major dels setanta (on hem celebrat les glòries esportives fins ara: on ho farem, si s'escau, a l'any que ve?) amb la invasió de la Plaça de la Vila per part de l'escala d'accés al pàrking (quina poca, per no dir nul·la sensibilitat pel patrimoni històric i artístic!) i, finalment, les imatges canten (gràcies a Pasqual Broch i d'altres, entre ells els altruïstes fotògrafs de vila-real.com que pengen, molt a sovint, vistes de la ciutat), la construcció de la PLAÇA MENOR, DE LA VILA-FERRADA... s'accepten idees.

Segons les darreres enquestes, el 50% dels vila-realencs creuen que l'antiga Plaça Major (ara Menor o Ferrada) quedarà més menuda i més lletja que l'anterior, un 45% NS/NC i el 5% restant és afiliat/votant del PP...







































4 comentaris:

Anònim ha dit...

El tema de la Plaça Major és un empastre monumental. I la gent calla i no diu res... Quina sort té este Ajuntament de governar uns ciutadans amb més paciència que el sant Job!!

TONI PITARCH ha dit...

Particularment, pense que el disseny de la Plaça hauria pogut quedar bé en un altre lloc, però el centre de la ciutat queda hipotecat de per vida (pel pàrking) i sense lloc per exercir de "Plaça Major". Una altra cosa hauria estat enderrocar el lleig edifici de Ca la Vila i deixar una plaça diàfana per al poble... Els projectes a llarg termini haurien de ser, sempre, per consens i no pel caprici dels manaires (partits/empreses) que tenen, conjunturalment, la paella pel mànec.

Pasqual Broch ha dit...

Tot i enderrocant l'edifici de l'ajuntament tampoc "no hi ha plaça" per a eixe decorat. El mal ve de lluny, i la solució òptima davant la pressió que fan els edificis de vivendes dels anys 1970-80 era deixar una plaça absolutament diàfana. Aleshores sí que tindríem eixa "plaça Major" en el sentit que crec endevinar en el que diu Toni.

Anònim ha dit...

SUPONGO QUE AQUI, SE ADMITIRA OPINIONES EN CASTELLANO TAMBIEN. Esta gente ha tenido mucho suerte con la gente del PUEBLO, que pasa se queja, pero no denúncia. Esta plaza , ni aún poniendo la mejor ceramica gustara, por sus formas. ALGUIEN SERA CULPABLE, CUANDO PASE UN ACCIDENTE ALLI. Demasiado hierro. Alturas innecesarias,GASTOS ELEVADOS.Cinco veces más. DE JUZGADO DE GUARDIA. AQUI TODO SE PERMITE. HASTA QUE ALGUIEN CAIGA DEL VOLADIZO.Entonces se pasaran el daño de unos a otros. COMO PASA CON LA ESTACIÓN DEL TREN. UNA PANDA DE INUTILES, QUE ESTAN, EN Politica a dedo gracia ¡ que se puede esperar. si no ,que nos suban los impuestos. qué es lo más facil. A PAGAR TODOS. ESA PLAZA DE LOS BOÑIGOS, DE LAS LENTEJAS , DE LOS BULTOS,LA PAGAREMOS TODOS

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes