dilluns, 6 d’octubre del 2008

MERAVELLES VALENCIANES



El director del club de viatges Fil-per-Randa, de València, i un bon grapat d'entitats públiques i privades han portat endavant un projecte consistent en elegir "democràticament" (¿?) les "set meravelles" del País Valencià amb l'objectiu d'editar un catàleg, en col·laboració amb la Univervitat de València, per donar a conéixer les joies de la terra valenciana.

Les 7 meravelles valencianes, segons ells, serien les següents:
- Processó de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí (Esdeveniments culturals i patrimoni immaterial).
- Parc Natural de l'Albufera, la Devesa d'El Saler i El Palmar (Parcs i paratges naturals).
- Castell i conjunt monumental de Xàtiva (conjunts históric-artístics).
- Portada del Palau del Marqués de Dues Aigües (Peces arqueològiques i obres d'art).
- El Penyal d'Ifach (Monuments naturals).
- La Llotja de València (Monuments arquitectònics històrics)
- L'estació del Nord de València (Monuments arquitectònics moderns, segles XX i XXI).




Naturalment, les 7 elegides estan entre les preferides de quasevol valencià, però tenint en compte que els votants eren, majoritàriament, de les comarques centrals, el resultat final ha deixat completament fora les joies de les comarques de Castelló, només recull el penyal d'Ifach d'Alacant (i el Misteri d'Elx, i la Dama?, etc.) i, per tant, podria interpretar-se com un resultat políticament incorrecte...

De tota manera, als amants de l'art i del paisatge urbà ens agrada saber que la joia destacada, o monument més votat amb diferència, és la Llotja de València... Ara que celebrem els 800 anys del naixement de Jaume I i el 9 d'0ctubre de 1238 (segle XIII), convindria revaloritzar els tresors arquitectònics que tenim als nostres pobles.



A Vila-real, se posen com se posen, l'autèntic tresor és la Plaça de la Vila o plaça porxada medieval (declarada Monument Històric Artístic als anys setanta) que ha sofert una profunda metamorfosi al llarg del segle XX -potser per ignorància- i, encara avui en dia, està sent ocultada davall d'unes estructures de ferro rebossat de granit i, per tant, patint les conseqüències d'altres dèries i pecats capitals: prepotència, avarícia, hipocresia, autoritarisme, etc.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Jo sí que he votat per mail tots els mesos les meves 7 Meravelles Valencianes (maleït gentilici!!) favorites, i sí que recollien moltes opcions de Castelló i d'Alacant.
Vull dir que el plantejament original era correcte per part dels organitzadors.
Un altre tema seria la major o menor difusió per les terres del nord i del sud d'este concurs sense cap trascendència.
Trobe que el resultat final no està malament del tot... encara que la Tinença de Benifassà li podria haver furtat el seu lloc a l'Albufera de València.
A la pròxima!!

Anònim ha dit...

Home, està clar que 7 són poques meravelles perquè n'hi ha moltes més: des de Benifassà fins el monestir de la Valldigna, n'hi ha molts monestirs i llocs històrics, paratges naturals i edificis emblemàtics... I, com molt bé dius, el resultat final no està malament tenint en compte que els votants i les audiències es concentren a l'Horta.
Per cert, per a quan un agermanament entre les dues ciutats més socarrades del país, és a dir, entre el dur Vila-real i la bella Xàtiva.
Salomó Vidal.-

Anònim ha dit...

No coneixia la llotja de València però per la foto és digna del primer lloc. Més meravelles per a la llista de visites pendents, i aquestes es poden visitar sense fer llargs viatges...

I amb aquest comentari estrene la meua nova connexió a Internet.

Anònim ha dit...

Meravelles voreu a Peníscola que no es troben ni a Madrit: el Castell, lo bufadó i el mas del tio Conill.

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

La meva llista de blogs

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes