dilluns, 28 de desembre del 2009

SOCARRATS I LLAURADORS



Els dies previs al Nadal, a banda de les compres i d'altres vicis de la societat de consum, hem tingut temps, encara, per participar en dues importants activitats cíviques que mantenen, encara, l'esmorteïda societat civil de Vila-real: una de caire més cultural, organitzada pels Socarrats, i una altra amb una vessant més social, organitzada per un grup de veïns de la Plaça del Llaurador.

Efectivament, dimecres passat, l'Associació Cultural "Socarrats" celebrava l'assemblea anual ordinària on, a banda de passar comptes i explicar les subvencions que s'han rebut (de la Generalitat Valenciana i de la Diputació de Castelló) i les que no (com ara la de l'Ajuntament de Vila-real), es presentava un nou número de la revista "La Vila" que podeu fullejar al meu blog de Socials i, ahí va eixa bomba!, s'aprovava per unanimitat atorgar el Premi Socarrat Major a la cantant mallorquina Maria del Mar Bonet per la seua brillant trajectòria artística i musical feta, des de sempre, en la nostra llengua, la de Llull i Martorell, la de Fuster i d'Estellés, la d'Alcover i d'Ausiàs...

Sí, heu llegit bé, i el primer dissabte de febrer (el dia 6) tindrem amb nosaltres la Maria del Mar Bonet, a Vila-real, per rebre aquesta distinció que ja han merescut, en edicions anteriors, homes i dones de la talla moral i intel·lectual de Raimon, Isabel-Clara Simó, Enric Valor, Al Tall, la Universitat Jaume I, l'Institut d'Estudis Catalans, la Federació Escola Valenciana, Vicent Pitarch... entre d'altres.

La segona temàtica, potser, no és tan lluïda per polèmica. Resulta que ara, després dels anys que ha tardat en fer-se el pàrking de la plaça Major i els problemes de tot tipus causats als veïns de la zona centre i de tota la ciutat de Vila-real en general, a més del fracàs en la construcció del pàrking de Pius XII (que, com tots sabeu, continua amb les obres aturades més de mig any), el Ple de l'Ajuntament de Vila-real -amb premeditació i traidoria- ha aprovat per unanimitat la construcció d'un pàrking a la plaça del Llaurador... naturalment, la notícia ha corregut com la pòlvora i ha provocat les primeres mobilitzacions entre els veïns.

Personalment, pense que tampoc és tan mala idea i, per suposat, ens pot vindre molt bé als aficcionats al futbol, sobretot als que venen dels pobles dels voltants i aparquen allà on els ve bé, perquè, és de domini públic, durant els 90 minuts que duren els partits de futbol la gent pot aparcar per tot Vila-real on els vinga de gust -sobretot si són de Primera o de l'Europa League-, és a dir, al mig del carrer, damunt la vorera, davant un pas de vehicles permanent, contra el vidre d'un aparador de qualsevol botiga, etc. La cosa no està en el què, sinó en el com. M'explique...

Si el Pàrking de la Plaça del Llaurador, com ha anunciat l'equip de govern, es comença a construir a final de maig (aprofitant que enguany, degut al Mundial de Futbol, la LLiga acaba abans) i s'acompleixen, de veres, els terminis d'execució de l'obra -encara que siga per primera vegada en la vida!- per a primeries del 2011, excel·lent! (Piaf i la nova Lubasa s'hauran de donar pressa).

Ara, si comencen a fer cates, per si hi ha alguna resta de l'antic refugi del temps de la guerra civil o de l'antic recinte del Calvari i la seua corresponent capella... mal anem! De tota manera, el que no consentiran ni el Sindicat de Regants, ni la Unió de Llauradors i Ramaders (C.O.A.G.), ni els membres d'Asaja és que se desmunte el momument al Llaurador perquè, al final de la correguda, acabe deslocalitzat al costat de qualsevol fàbrica de taulellets abandonada als afores del terme municipal. Siguem seriosos: si és de veres que van a crear-se entre 700 i 1.000 llocs d'aparcament, que la meitat seran per a residents de la zona i abonats del Vila-real Club de Futbol i que, a més, els preus no pujaran de 6.000 euros la plaça i que la propietat serà fins un termini de 50 anys... que comencen les obres demà, però que acaben el 31 de desembre de l'any que estem a punt d'encetar!

===================================================================

9 comentaris:

Anònim ha dit...

Como los que mandan, no tienen verguenza, son incapaces de pensar que el Parking, en la Plaza ha sido un fracaso.En todas las Ciudades sacando, la circulación del Centro del Poble, aqui llevándola al mismo centro.Sitio para aparcar ahi, cuando hacen futbol.A alguien le interesa, meterse, en arina, para hacer pasteles, es decir cuantas más obras mejor mas...OTRA VEZ SERA UN FRACASO EL PARKING. Gasto inutil, RUIDO, SUCIEDAD, Y MOLESTIAS, Y los niños en BArracones al cole. Con razon dicen, y cuentan por ahi, del equipo del Gobierno que nos gobierna, y nos sube la contribucción. Ahi mare el´´ el voto¡¡ nos lo dio´QUE SAN PEDRO NOS LO BENDIGA

Anònim ha dit...

Bé. Veig que alguns, com l'anònim del comentari, heu cregut la INNOCENTADA del pàrking ja que la composició fotogràfica, amb la pancarta d'una associació de veïns d'un poble que també té Plaça del Llaurador, li donava certa credibilitat... és, això, una mentida inventada per seguir la tradició del Dia dels Innocents.

Per una altra banda, és de veres que Maria del Mar Bonet serà Socarrada Major 2010. Si algú dubtava, està lligat i tancat: una bona notícia!

TONI PITARCH ha dit...

Bé. Veig que alguns, com l'anònim del comentari, heu cregut la INNOCENTADA del pàrking ja que la composició fotogràfica, amb la pancarta d'una associació de veïns d'un poble que també té Plaça del Llaurador, li donava certa credibilitat... és, això, una mentida inventada per seguir la tradició del Dia dels Innocents.

Per una altra banda, és de veres que Maria del Mar Bonet serà Socarrada Major 2010. Si algú dubtava, està lligat i tancat: una bona notícia!

Pere ha dit...

Es de veres lo de la Maria del Mar Bonet? O una conya..? Seria una gran notícia!

Pere ha dit...

per cert, si ve, serà el 6 de febrer segur...?

TONI PITARCH ha dit...

De segur, Pere, que has fet el comentari abans de llegir els anteriors... És una gran notícia, però en la línia de l'alt nivell dels premiats anteriors.
Potser, el premi Socarrat Major ha anat guanyant-se cert prestigi amb el pas dels anys i no com altres premis, premiets i cagabandurriades que, amb els anys, semblen del tot a 100 perquè se'n donen massa (començant pels premis 20 de febrer de l'Ajuntament i acabant amb els 3.000 premis "comercials" que dona certa emissora).

Anònim ha dit...

Triunfo del libro electrónico
(Quim Monzó. La Vanguardia: 30/12/2009)
Estaba Judith la mar de contenta con su "e-reader" en la mano: el Boox e-Book
.................
Judith vive en un planeta que se alimenta básicamente de canciones del MTV latino y de marcas de ropa; se las sabe todas y las identifica a distancia y de un vistazo. Diría que esas dos cosas son lo que más le importa en el mundo, un mundo por el que –aparte de eso y los móviles y los reproductores de mp3– no siente gran curiosidad. Un repaso al ¡Hola! y al Lecturas cada tanto, eso sí, y poco más. Judith es guapa, come con la boca abierta, se pone ketchup en el bistec y, un verano que fue a Galicia de vacaciones con una amiga, de vuelta pasó por el País Vasco. Salivando sólo de imaginar lo bien que se jama allí, le pregunté dónde había ido a comer.
–Uy –me dijo–, tanto que dicen del País Vasco, de que se come de maravilla y tal, y comimos fatal.
–¿Adónde fuisteis?
–Paramos en un centro comercial, no recuerdo dónde, y comimos en la cafetería.

Esa es Judith. Capaz de ir al País Vasco y comer en la cafetería de un centro comercial. Pero todo lo que tiene de iletrada y de falta de interés por lo que se sale de su camino trillado lo tiene de sincera. Por eso, sin rubor ninguno te explica que nunca ha leído un libro. Es como Fernando Hierro, aquel futbolista del Real Madrid al que un día, hace ya un montón de años, le preguntaron cuál era el último libro que había leído y contestó: "¡Ninguno!". Judith no ha leído nunca ningún libro, vive la mar de feliz sin haberlo hecho y te explica el motivo: porque son muy aburridos. Una vez intentó leer uno, cuenta, pero no pasó de la segunda página.
–Y ¿cómo sabes que son aburridos, si nunca has leído ninguno?
–Hombre, se nota enseguida: no hace falta leerlos para darse cuenta.

Bueno, pues el otro día Judith me enseñó lo que su nuevo novio –otro forofo de las marcas y los móviles, y también de los coches tuneados– le ha regalado por Navidad: un e-reader, un lector de libros electrónicos, eso que muchos llamábamos e-book hasta que anteayer, lunes, leímos el artículo de Magí Camps en el que aclaraba la terminología del artilugio: el continente por un lado y el contenido por otro. Estaba ahí Judith, pues, la mar de contenta con su e-reader en la mano (el Boox e-Book, con memoria interna de 512 MB, ampliable a 32 GB mediante tarjetas SD o SDHC: 8.000 páginas de lectura con una sola carga de batería, y además función de reproductor mp3), tan feliz como cada vez que se hace un tatuaje nuevo.

–¿Te gusta? –me preguntó.
La observaba fascinado. Pensaba: a ver si finalmente se va a poner a leer... Igual la fiebre electrónica consigue que lo que no ha leído nunca en papel lo lea ahora en pantalla.
–Sí. Está muy bien. ¿Y qué libros has cargado?
Me miró con cara de desconcierto.
–¿Libros? ¿Qué quieres decir, cargar libros?

TONI PITARCH ha dit...

"a banda de passar comptes i explicar les subvencions que s'han rebut (de la Generalitat Valenciana i de la Diputació de Castelló) i les que no (com ara la de l'Ajuntament de Vila-real)"... això únicament vol dir que, fins ara, encara no s'ha rebut la subvenció que, normalment, sempre atorga l'Ajuntament de Vila-real a l'associació cultural Socarrats.
O dic perquè no hi haja malentesos.

Argado ha dit...

Nice article ...

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes