dimarts, 31 d’agost del 2010

LA MALA EDUCACIÓ


El professorat i el Consell Escolar de l’IES Betxí han aprovat en Claustre Extraordinari i en sessió extraordinària del Consell el següent escrit de queixa al voltant de les retallades de grups i professors:

Des de fa vint anys, la societat ha sigut testimoni passiu del deteriorament de la qualitat de l’ensenyament a tots els nivells, especialment el secundari. El desprestigi de la tasca docent i de la utilitat de l'educació com a enriquiment personal de l’alumne ha acabat per fer, dels instituts, llocs a on una part dels adolescents aprenen a no fer res, a ser irrespectuosos amb els professors i amb altres alumnes, i a menysprear els coneixements bàsics de l'etapa escolar.

Aixó ha sigut acompanyat, per part dels nostres representants polítics, per discursos buits a on es carrega al professorat amb la majoria de la culpa, argumentant cínicament que no som capaços d’atendre la diversitat, de formar-nos pedagògicament i de transmetre coneixements interessants per als alumnes. Alumnes que, interpretant esta situació, han aprés a culpar als seus professors del seu propi baix rendiment, baix la concepció de que un professor és un funcionari que sap poc, treballa menys i que, quan no té vacances, passa les hores fent-li la vida impossible als alumnes, expulsant-los de classe només per parlar de les seues coses d’adolescents.

Ens trobem en que tot això ha sigut el brou de cultiu per al que ens ve damunt: un retallada de plantilla, un ERE amagat de un vint per cent del professorat, amb el qual la situació serà la següent:

- Les ràtios tornaran als 30-35 alumnes per grup, amb la qual cosa no només l’atenció personalitzada serà utòpica, sinò que les classes en primer cicle esdevindran hores perdudes: el comportament d’eixos alumnes ja fa molt difícil el compliment del temari fins i tot en grups desdoblats de menys alumnes, així que no sabem com resultarà el treball amb més de 30 xiquets per classe. A més a més, físicament les aules no tenen cabuda per a ells, així que hauran de seure molt més junts: és impossible mantindre l’atenció d’un alumne de 12-15 anys que té la temptació contínua de parlar amb els seus companys, i l’única mesura que podíem prendre davant eixa situació era la de separar-los, ja que la llei no ens permet cap altra alternativa realment eficient.
- L’optativitat del centre es reduirà al mínim: la majoria dels alumnes no podran cursar matèries adequades als seus plans de futur, malbaratant possibles eixides professionals. No sembla adequat cursar, per exemple, Literatura Universal, quan el que vols fer és Economia i Direcció d’Empreses, i així ens trobem molt més exemples.
- Les guàrdies també es retallaran: no podrem afrontar situacions conflictives en els patis, ni tampoc podrem abraçar la situació quan manque més d’un professor, o quan molts alumnes siguen expulsats de classe.
- Molts professors hauran d’excedir el seu horari lectiu i, degut a l’augment d’alumnes per grup, també el seu treball de preparació de classes i correcció de treballs o proves. Això, per suposat, cobrant una mitjana de 100 euros menys mensuals.
- Moltes assignatures tenen necessitats d’espai i material que ja no es respectaran. Per exemple, Tecnologia, Música, Dibuix o Informàtica: les aules tenen 16 ordinadors, o 8 taules de treball, o 20 taules de dibuix, i els grups són molt més nombrosos.
- Podríem nomenar assignatures fonamentals per als xiquets que, en la pràctica, es donaran de manera insatisfactòria i no els prepararan per a la seua futura formació.

Davant la situació de crisi, el més fàcil és retallar en Educació; a més a més, la situació d’interinitat d'una bona part del professorat els fa víctimes indefenses d’estalvis que suposen poc pa per a hui, i molta fam per a un futur que sembla molt negre. No tan sols per als professors, sinò sobre tot per a una societat que perdrà l’únic avantatge sobre altres societats: la qualificació i formació del seus ciutadans.

Per tot això, el claustre de professores i professors de l’IES de Betxí, i el Consell Escolar de l'IES de Betxí, fan constar el seu rebuig a les retallades, i no es responsabilitzen de les conseqüències de futur que tot allò puga implicar en una societat on el treball qualificat, l’educació i la socialització són els únics instruments de progrés fàcilment identificables. Si el que es vol és hipotecar el futur de la societat sense afectar el dèficit o els comptes de resultats, han oblidat que l'inversió en Educació estalvia molt més diners dels que demana.



Claustre de professors de l'IES de Betxí (Castelló)

Consell escolar de l'IES de Betxí (Castelló)

Juliol de 2010

3 comentaris:

Anònim ha dit...

La corporación se une para exigir a Camps y a Zapatero las obras pendientes en Vila-real

Pese a salir adelante, la moción presentada por el PP acaparó el debate político en el pleno El PSPV no apoyó el reconocimiento de créditos

NURIA GOTERRIS VILA-REAL
El Ayuntamiento de Vila-real aprobó ayer en pleno con los votos favorables de los tres grupos la moción presentada por el PP para instar al Gobierno central y a la Generalitat Valenciana a que ejecuten las obras pendientes en la ciudad. Esta moción no estuvo exenta de polémica, ya que el equipo de gobierno afirmaba que hubiera podido ser declaración institucional si el grupo municipal socialista lo hubiera aceptado, "pero se lo planteamos en junio y no aceptó porque quería que cambiáramos algún punto y después se arrepintió en agosto y nos dijo que sí que quería, pero ya era demasiado tarde. Tendría que habérselo pensado antes, porque en ese momento la moción ya estaba muy avanzada", aseguró Ignasi Clausell, portavoz del PP.
Por su parte, los socialistas incidieron en el hecho de que les pidieron al PP que evitara decir que la N-340 la trasladaran hacia el Este y que desglosaran cada una de las obras pendientes, separando entre las del Consell y las del Gobierno. "Pero no quisieron escucharnos porque si lo hicieran la Generalitat saldría perdiendo y el equipo de gobierno lo único que quiere es hacer política y confundir a la ciudadanía", aseguró el portavoz del PSPV, José Benlloch. Aún así, los socialistas explicaron que en la comisión informativa que hubo en agosto sí que querían apoyar esta declaración institucional, "aunque nos dijeron que no" y por eso, también apoyaremos la moción del PP.
El Bloc también ha mostrado su opinión al respecto y ha defendido la moción, aunque con algunas puntualizaciones. "Apoyamos la moción, pero queremos recordarle a Clausell que muchas de las infraestructuras que piden ya existían cuando gobernaba el PP en España. Por eso, le pedimos que reflexionen y que se den cuenta de que no sólo ha sido el gobierno de Zapatero el que no ha hecho las cosas bien, sino también el suyo", afirmó Mª Gràcia Molés, portavoz del Bloc.
En otro sentido, la oposición no dio su apoyo al reconocimiento extrajudicial de créditos porque afirman que el equipo de gobierno no está cumpliendo los trámites necesarios para adjudicar a una empresa una obra concreta. "Adjudicaron 472.000 euros a una empresa sin sacar a concurso el proyecto", aseguró ayer en el pleno Benlloch.
Por último, El PP ha rechazado las dos mociones presentadas por el Bloc para apoyar el valenciano, ya que según Molés la conselleria ha destinado poca cantidad de dinero a este fin. Además, también reclamaban la creación de un enlace público de transporte con la UJI para que los jóvenes no tuvieran que utilizar el vehículo propio.
Levante,

Anònim ha dit...

Telefónica plantea el fin de la tarifa plana

La operadora propone contratos de ADSL ajustados al consumo de banda ancha de cada usuario para que pague más quien más consuma.

La tarifa plana puede tener sus días contados. Telefónica elevó ayer el tono en el debate sobre el futuro de internet, en el que mantiene un enfrentamiento abierto con las asociaciones de internautas y las empresas suministradoras de contenidos, como Google y Yahoo. La operadora sugirió el eventual fin del actual modelo de tarifa plana, que da acceso ilimitado a los contenidos que circulan por la red, y su sustitución por nuevas formas de facturación adaptadas al volumen de tráfico -descargas de música y vídeo o programas- que consume cada usuario. En otras palabras, en el futuro los abonados que más partido sacan a sus conexiones pagarán más por el uso de la banda ancha. La Comisión Nacional de Telecomunicaciones (CMT) acepta el modelo.

Anònim ha dit...

Medio millar de profesores protesta ante Educación

"La falta de transparencia y la arbitrariedad de la Administración" a la hora de otorgar comisiones de servicios propició ayer otra protesta de los profesores ante la Consejería de Educación. Medio millar de docentes se concentró en la consejería para denunciar el recorte de "aproximadamente" la mitad de las comisiones de servicios, lo que afecta a "más de 1.200 profesores", según el STEPV.

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes