dimarts, 24 d’agost del 2010

Vila-desert turístic



Després de voltar per platges paradisíaques massificades, centres urbans dinàmics amb temperatures ideals, llogarets de muntanya on es pot dormir per les nits, el viatger despistat va arribar a Vila-desert.

-Oiga, he leído en prensa que ésta es una ciudad turística y me gustaría comprar algún objeto o detalle típico, una camiseta con la leyenda Vila-desert o algun producto típico de la Vila. Dónde lo podria conseguir?

Càndid Guirinoseki era el turista número 1, i últim, en passar aquell estiu per la ciutat. El pobre, no solament s'havia trobat tots els restaurants tancats, sinó que, fins i tot, va haver de comprovar que a cap lloc oficial podien oferir-li una mínima guia turística o esborrany dels itineraris virtuals (els reals no existien) que podia visitar: al terme no quedaven llauradors, les cooperatives agrícoles s'havien exiliat, les indústries i fàbriques seguien tancant, el comerç tradicional havia estat eliminat per la proliferació de grans magatzems, els ciutadans havien emigrat temporalment al maset urbà, a un quilòmetre escàs de l'habitatge habitual, o a l'apartament de la mar que distava, escassament, uns pocs quilòmetres més, perquè a Vila-desert hi havia molt poca vida social durant la resta de l'any però, ara mateix, no quedava ningú.

La canícula s'havia fet hegemònica des d'Evència, el Cap-i-Casal, una gran urbs que destacava a nivell mundial pel balafiament dels diners públics a base de construir grans catedrals metàl·liques i organitzar esdeveniments d'allò més variat i prohibitiu per a la resta de ciutats racionals, des de curses de Fòrmula-1, regates copamericanes de vaixells desconeguts, fins a respectables visites papals finançades des d'institucions aconfessionals sense massa llum, ni taquígrafs... El rerapaís, però, es mostrava orgullós d'aquesta política d'avantguarda -a l'hora de buidar les arques públiques- ja que els veïns i conciutadans presumien de mantenir el Rècord Guinnes en barracons o instal·lacions provisionals per a l'ensenyament, en carreteres nacionals no-desdoblades, en autopistes de pagament i, sobre tot, en taxes d'atur. Però Evència ja no era la terra de les flors, ara tothom la coneixia com la terra de les gavines, de la llum i de l'olor, sí, de cert olor a podrit: quina olor fan els núvols?, i la corrupció?

Aquella nit també s'havien batut tots els rècords en quant a temperatures però, malgrat tot, la bellesa del paisatge i la tranquil·litat de les nits convidava a somniar en mars d'orxata, penya-segats formats per fartons arrenglerats, rius d'aigua-llimó, llunes com a paellons d'arròs, pluges de suc de taronja... Semblava que el viatger, de sobte, s'estava integrant a l'ecosistema evencià, la calor estiuenca, el desert, els dèficits democràtics i la sed d'infraestructures sempre produeixen al·lucinacions.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Fernando Roig: "Por diversas circunstancias se han marchado algunos jugadores, pero creo que hemos cumplido y tenemos mejor equipo que el año pasado y también mejor que el año que viene", indicó.

¡Ahí queda eso, mejor equipo que el año que viene! Para el buen entendedor, esto se acaba...

Anònim ha dit...

Deu de ser una errada de transcripció perquè al Mediterráneo diu açò: “Volvemos a tener mejor plantilla que la pasada temporada y peor que la próxima”.

Anònim ha dit...

La cuarta semana de más calor de los últimos cincuenta años

El repunte de calor de este lunes que se produjo al desplazarse una masa de aire del oeste desde las zonas altas a las más bajas, lo que ocasiona un fenómeno de compresión y de aumento desorbitado de la temperatura en la troposfera -la capa más cercana a la Tierra- y que se identifica como la llegada del viento de Poniente podría volver a repetirse a partir de este jueves en toda la geografía valenciana, según indicó a Levante-EMV el jefe del Grupo de Predicción Local de la Agencia Española de Meteorología, Victor Alcover.
El especialista destacó que aunque para hoy se espera una "normalización" de las temperaturas con valores más suaves (de 32º a 35º), a partir de mañana y hasta el próximo domingo el termómetro volverá a registrar un aumento tan apabullante que podría convertir esta semana en la cuarta más calurosa del último medio siglo.

LEVANTE (25/08/10)

Anònim ha dit...

Notícia de premsa del 7 d'agost (Levante.emv):

Castelló supera en identidad nacional a Alicante y se erige en bastión españolista

El 50% de castellonenses se siente más español que valenciano, un nivel superior a todas las autonomías. El País perplex que hace 36 años radiografió Josep Vicent Marqués en su famoso ensayo, ni es un país homogéneo ni es tan sólo perplex a nivel identitario.

El análisis por provincias del último barómetro autonómico del CIS tumba el mito del alicantinismo como principal foco de irradiación del sentimiento españolista en la Comunitat Valenciana y, en cambio, sitúa a la provincia de Castelló como la más desvalencianizada a nivel identitario. En concreto, un 31% de los habitantes de Castelló se siente "únicamente español" y un 19% se declara "más español que valenciano". En total, pues, un 50% de ciudadanos de Castelló quedan en la órbita españolista. En Alicante, esta cifra se queda en el 44,7%. Y en Valencia, en el 17,9%.

Lo primero que sorprende es la elevada proporción del sentimiento español en Alicante y Castelló. Así desglosadas, las dos provincias se sienten más españolas que ninguna comunidad autónoma incluyendo a Castilla y León (39,2%) y Madrid (38,9%)...

. . . . . . . . . . . . . . . . .

I així ens va: agraïts a Espanya per ser líders en atur, ser els darrers on arriba l'AVE i les infraestructures viàries, o els primers en pagar impostos davant un finançament insuficient per fer escoles i elevar el nivell cultural dels valencians. A més bou i més Espanya, menys llibres i més fanatisme.

aa ha dit...

Vaja,la cosa esta molt mal i no sabem fins quan durará. Per culpa de l'especulació i dun sistema financer que encara que es un dels millors deuropa s'ha confiat en exces ara "el ciudadano de a pie" estem patin les conseqències. I els empresaris diuen que no tenen diners per a pagar i fan "eres" pero no se com es q segueixen anant de vacances a Baquiera i a las islas del mar caribe i fent-se operacions destetica (botox, acido hialuronico, aumento de pechos, lipoesucltura, me lleve la papada, me pose llavis mes grossos...)

Salutacions

TONI PITARCH ha dit...

Com cap canal de televisió (inclòs el mateix Canal 9, ¿ex-televisió valenciana?) s'ha dignat ha retransmetre en directe el partit Dnepr - Vila-real, us he deixat un enllaç a Ràdio 9 perquè, almenys, pugueu escoltar l'amic Toni Alegre que, de segur, ens donarà notícies relacionades amb el seu cognom.

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes