dimecres, 3 d’abril del 2013

EL MERIDIÀ ZERO DE GREENWICH


El 1884 a Washington (EUA), 27 estats van signar un acord internacional en la  Conferència del Meridià on  es va dividir el món en 24 fusos horaris adoptant com a referent el meridià zero de Greenwich. El temps cronològic mitjà o GMT (Greenwich Mean Time) és el d’aquest observatori ubicat aprop de Londres. A Europa se segueix al Regne Unit, a Portugal i a Canàries, on tenen l’hora lògica, no una menys com ens solen dir, perquè segons la Comissió per la Racionalització dels Horaris s'hauria d'aplicar també a la resta de la península Ibèrica i a França.

Per una altra banda, el canvi d’hora és obligatori a tota la Unió Europea, per una directiva de 1981 que al 2001 es va reimplantar amb caràcter indefinit. De tota manera, sempre s’ha venut que amb aquesta mesura estalviem molta energia, però a les vuit del matí (hora oficial) encara són les sis solars i les empreses solen treballar tota la jornada amb els llums encesos: per tant, o no s’estalvia energia a Espanya o no se n’estalvia al Regne Unit (?), des d’on el traçat del Meridià 0º de Greenwich entra a la península pels Pirineus i arriba a la Mediterrània, precisament, per les platges de Castelló de la Plana al voltant del Planetari.


Però resulta que després de més de 30 anys de democràcia i de governs de dretes, d'esquerres, de centre i surrealistes, encara ens volen amagar que la decisió de canviar l'horari lògic i racional de Greenwich (Londres) pel de Berlín pertany a Franco que, ara fa 73 anys (concretament el 16 de març de 1940), va voler fer-se el simpàtic amb el seus amics i companys d'aventures ideològiques (Hitler i Mussolini). 

Aquesta decisió del règim franquista consta en una breu ordre aprovada el 7 de març de 1940 on s'hi fixa el 16 de març d'aquell any com a data per al canvi horari a partir de les 11 de la nit, quan es van avançar els rellotges 60 minuts, argumentant "la conveniencia que el horario nacional marche de acuerdo con los demás países europeos" (feixistes, caldria afegir, és a dir, Alemanya, Itàlia i després la França de Vichy). Curiosament, l'article 5 d'aquesta ordre feia constar que "oportunamente se indicará la fecha para restablecer el horario normal". No obstant això, ni en acabar la Segona Guerra Mundial, ni en morir-se el dictador, ni en aprovar-se la Constitució (1978), ni després de tants anys de democràcia, cap govern espanyol ha pensat en ajustar l'hora que ens correspon.

Per tant, haurem de matinar com si fórem alemanys, però alçant-nos de nit i cobrant un salari retallat típic de PIGS i seguir  insistint en què som mediterranis del Meridià Zero de Greenwich.

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes