dimecres, 8 de maig del 2013

VALENCIANS AMB COMPLEX D'EDIP

Els valencians, des de fa anys, tenim pocs motius d’alegria, potser per això encara som un poble bolcat en les festes, com ho demostren, ara mateix, les del Lledó a Castelló, les de Sant Pasqual a Vila-real o les de Santa Quitèria a Almassora, sense anar més lluny, tal vegada per oblidar que ha tornat a pujar l’atur i les perspectives continuen sent d’allò més dolentes.

Mentrestant, la caspa cultural continua marejant la perdiu: no importa la Identitat ni la Història, sinó les històries que donen vots.

Per exemple, que sí que volem TV3 però que no ens furten la identitat de comunitat, una parauleta inventada ex professo amb l’Estatutet de 1982, quan Joan Reglà ja havia publicat, per exemple, Aproximació a la Història del País Valencià (L’Estel, 1968) o Joan Fuster El País Valenciano (Destino, 1962), en castellà, perquè durant el franquisme encara no s’havia creat, a València Cap-i-casal, la falsa polèmica del territori que fou Regne per obra i gràcia de Jaume I (1238) i deixà de ser-ho a partir d’Almansa (1707) i la desgraciada Guerra de Successió on, entre d’altres, es saquejà i cremà moltes viles com ara la mateixa Vila-real (12 de gener de 1706) o Xàtiva (juny de 1707), uns dies abans dels Decrets de Nova Planta implantant les Lleis de Castella al territori valencià que deixava de ser foral: no s’ensenya a les escoles com van esclafar un país –canta, encara, el grup Al Tall...

També s’ha consolidat l’eufemisme la nostra llengua per evitar dir català (terme avalat per mil sentències del TSJ contra recursos casposos de la Generalitat), quan tots els historiadors sabem que és la llengua que ens va portar el nostre fundador Jaume I fins La Plana (on sempre ho hem tingut clar i hem enlairat, orgullosos, el Penó de la Conquesta) i amb la que els notaris de Tortosa redactaren els Furs valencians.

I si, de tant en tant, s’usa el concepte Països Catalans per referir-se als territoris que històricament compartim les variants del català, tindríem l’equivalència castellana en conceptes com Hispanoamèrica i Latinoamèrica, ja que español s’usa com sinònim de castellà.

El concepte país, per la seua banda, no té ideologia, ja que és un territori que comparteix paisatge, climatologia, etc. en una unitat política i cultural (l’autonomia) i, a més, ja venia reflectit al preàmbul del primer Estatut.

Però si els dirigents autonòmics prefereixen que optem per Al Jazeera abans que TV3, l’única cadena de televisió que emet totalment en la nostra llengua històrica, potser no és només el diputat Maluenda el que necessita medicar-se contra la Complexitis Ediposa...

2 comentaris:

Paco Montañés ha dit...

Hi havia una pintada – eslògan que citava “el nacionalismo se cura viajando”. Doncs bé, jo viatge i treballe quasi al 100 per 100 amb escandinaus i em sorprenen amb l'acceptació que tres països, Dinamarca, Suècia i Noruega, encara que amb el mateix oritgen, amb identitats diferents i idiomes semblants, agraeixen entendre's, s'esforcen i senten orgullosos d'açò.
Fins i tot, pot presentar-se qualsevol paper oficial en qualsevol del tres idiomes, a més de l'anglès, en els tres països. Fins i tot a Noruega, s'ha desenvolupat l'antic idioma dels víkings, amb el qual poden anar a Oslo sense modificar el seu idioma.
Tals comparacions , són odioses per als de les capitals espanyoles.
Personalment preferisc viure en un país de "capelletes".
Toni, bones festes i, per cert, tornarem !. Encara que ens van tirar l'any passat per l'enveja des del Cap i Casal i no els interessem a Canal + l'escàs nombre relatiu de subscriptors de l'equip del poble.

TONI PITARCH ha dit...

Diuen que és una frase de Pío Baroja, però a mi me passa el contrari: he viatjat per tota Espanya i pense que els valencians hauríem de ser molt més reivindicatius perquè, històricament, se'ns ha maltractat abolint institucions i furs que, ara mateix, altres utilitzen per tenir millor finançament o, fins i tot, concert econòmic (País Basc -els poden ser "país" i ací volen fer-nos creure que la paraula és pecat- i Navarra). I a vore si tornem a veure'ns per la Vila-real i, naturalment, en Primera.

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes