Pasqual Baylón Yubero, el Sant –com és conegut popularment a Vila-real- porta 100 anys com a patró de la ciutat on va viure els seus darrers anys. Tot un segle on ha canviat la fesomia urbana i social de la ciutat, des del monoconreu citrícola i la vida rural a la diversitat econòmica, ètnica i cultural.
És de veres que vivim en un Estat aconfessional, plurilingüe i multiètnic on, de vegades, idiosincràsia, tradició i modernitat generen debats tan interessants com necessaris quan es realitzen des de la tolerància i el respecte cap al nouvingut, el diferent o l’indígena alternatiu i amb idees al marge de tot allò que porta i aporta el programa de festes. De tota manera, cal reconèixer, sense por a caure en xovinismes innecessaris, que Vila-real continua sent un pol d’atracció de gent d’altres terres i d’altres cultures des dels anys seixanta del segle passat, malgrat totes les crisis hagudes i per haver, perquè sempre hem sigut gent acollidora i disposada a integrar tothom. També és veritat que avui en dia no val allò de Vila-real, Fàtima i Lourdes, perquè la secularització del món globalitzat també ens ha afectat a les darreres dècades. Però si Vila-real ocupa un lloc destacat en l’aldea global és gràcies al futbol, a la ceràmica i a Sant Pasqual, i si algun vila-realenc de poca fe no s’ho creu que pregunte, a la gent que ens visita, a què ve?: a veure el futbol, per negocis (de ceràmica generalment i de cítrics cada vegada menys) o de visita a la Basílica del Sant.
L’hagiografia està molt passada de moda perquè, tal vegada, s’ha abusat en altres temps a l’hora d’exagerar les virtuts i proeses dels sants, però encara resulta difícil trobar vila-realencs que no siguen capaços d’identificar certs episodis històrics i verídics de la biografia del nostre, com ara la humilitat, l’empatia amb els més pobres, la solidaritat amb el marginat i, fins i tot, la seua saviesa, en un temps on poca gent sabia llegir o escriure, fent de mestre de novicis o escrivint textos poètics o teològics (observeu la Cronologia adjunta).
Naturalment, el pastoret que va baixar de Torrehermosa i va viure a molts pobles d’Alacant, fins arribar a tocar el cel des de Vila-real, és de fama universal i la tradició de la foguera cada vespra del 17 de maig així com ara l’ofrena i la llarga setmana de festes patronals s’ha consolidat com un referent en la idiosincràsia de tot un poble que, des de la diversitat, sap valorar i honorar els nostres més il·lustres veïns i fills biològics o adoptius.
Visca Sant Pasqual i bones festes!!!
................................................................................................................
P.D.- Aquest article ha estat publicat a la Revista Poble, Maig de 2017 nª 239, a la columna pròpia d'Opinió "Roure i Llorer" sota el mateix títol.
*****************
CRONOLOGIA DE SANT PASQUAL
I LA REIAL CAPELLA
1540.- El 17 de maig de naix a Torrehermosa (Saragossa), Pascual Baylón Yubero, fill de Martín i d’Isabel
1552.- Després de treballar uns anys com a pastor, es trasllada a Alconchel per treballar la hisenda de Martín Garcia, mentre aprèn a llegir i escriure.
1564.- Ingressa com a novici al Convent franciscà d’Orito (Alacant).
1565.- A partir del 2 de febrer inicia, oficialment, la seua vida religiosa com a frare menor alcantarí al convent de la Mare de Déu de Loreto prop de Monfort (Alacant). Més endavant serà destinat a Villena, Elx, Almansa (Albacete), Jumilla (Murcia), Aiora (València), València i Xàtiva.
1576.- Viatja a París. A Orleans és apedregat pels calvinistes.
1571.- El 14 d’octubre se funda l’ermita dedicada a la Mare de Déu del Rosari per commemorar la victòria dels cristians a la batalla de Lepant.
1578.- Al novembre s’instal·len els franciscans descalços al Convent del Rosari.
1587.- Primera estada, temporal, de Sant Pasqual al Convent de Vila-real.
1589.- Pasqual Baylón Yubero es trasllada, definitivament, al Convent del Rosari de Vila-real.
1592.- Mor el 17 de maig a Vila-real i el rei Felip II aprova obrir el procés de beatificació
1617.- El rei Felip III i la reina Margarida d’Àustria visiten la tomba del Sant.
1618.- El Sant és beatificat el 19 d’octubre pel Papa Pau V
1669.- Felip IV i el príncep Baltasar Carlos visiten el temple de Sant Pasqual
1630.- El Consell Municipal declara Sant Pasqual patró, fixant la festa el 17 de maig.
1681.- Carles II d’Àustria accepta el Patronat Reial sobre la Capella on reposen les despulles de Sant Pasqual Baylón
1690.- El 16 d’octubre, el Papa Alexandre VIII anuncia la canonització de Sant Pasqual
1691.- Se publica la butlla de canonització a Roma, mentre les relíquies del Sant són traslladades a una urna sepulcre.
1706.- El 12 de gener arriba la Guerra de Successió a Vila-real i les tropes borbòniques del Comte de las Torres assalten l’arxiu del Convent i destrueixen diverses dependències, a banda de causar un elevat nombre de víctimes en la vesprada més tràgica de tota la història de la ciutat
1707.- El dia 9 de març, el pretenent a la Corona d’Espanya, l’Arxiduc Carles d’Àustria, visita el temple de Sant Pasqual acompanyat del comte de Peterbourough, tot agraint la implicació dels veïns en la causa austriacista i atorgant-li a Vila-real el títol de Ciutat Lleial
1721.- Es construeix un segon claustre per reparar les destrosses produïdes durant la Guerra de Successió
1731.- El Papa Climent XII agrega el temple de Sant Pasqual a la Basílica de Sant Joan Laterà a Roma.
1759.- El flamant rei d’Espanya, Carles III de Borbó, visita la Reial Capella de Vila-real amb la seua esposa Maria Amàlia de Sajonia (que va faltar un any després). La seua devoció pel Sant la va demostrar amb la construcció del Real Convento de San Pascual Baylón (1765) de franciscans descalços a la ciutat d’Aranjuez (Madrid), molt aprop del palau on solia passar els estius.
1802.- El 24 de novembre, rei Carles IV de Borbó, la seua esposa Maria Lluïsa de Parma, l’infant Ferran (futur rei), el rei d’Etrúria Lluís I i la seua esposa Maria Lluïsa d’Espanya, així com el primer ministre Manuel Godoy visiten en comitiva la Reial Capella
1811-1812.- A causa de la invasió napoleònica de tropes franceses, els frares franciscans decideixen ocultar les despulles del Sant.
1835.- Exclaustració de la comunitat religiosa a causa de les primeres mesures de la desamortització de Mendizábal
1836.- El Convent torna a ser ocupat, ara per monges franciscanes provinents del convent de Santa Clara de Castelló
1827.- Ferran VII torna a visitar la Reial Capella de Sant Pasqual
1845.- Isabel II, acompanyada de sa mare, Maria Cristina, i la infanta Lluïsa Fernanda. Anys més tard, Isabel II torna a visitar el temple de Sant Pasqual, ara acompanyada pel seu fill Alfons (que mai tornaria com a rei per la seua mort sobtada).
1871.- El 9 de setembre visita la Reial Capella el monarca Amadeu I de Savòia
1897.- El Papa Lleó XIII nomena Sant Pasqual Patró dels Congressos i Obres Eucarístiques Internacionals.
1905.- Alfons XIII visita la Reial Capella i el temple de Sant Pasqual
1912.- La infanta Isabel de Borbó i Borbó, coneguda com La Xata, visita el temple
1917.- El Papa Benet XV declara Sant Pasqual Patró principal de la ciutat de Vila-real
1936.- El temple conventual i la magnífica capella barroca són saquejats, cremats i destruïts el 13 d’agost, en el context més revolucionari i iconoclasta de la caïnita i cruel guerra civil espanyola
1942.- El 17 de maig es posa la primera pedra per a la reconstrucció del temple de Sant Pasqual
1949.- El 13 de juny s’inicien les obres d’un nou temple de Sant Pasqual a base de donacions de particulars
1958.- El 14 de juny, el general Francisco Franco visita el sepulcre de Sant Pasqual i l’estat de les obres
1961.- El Papa Joan XXIII nomena Sant Pasqual com a patró de la diòcesi de Sogorb-Castelló
1976.- El 2 de desembre, els reis Joan Carles I i Sofia visiten per primera vegada el temple de Sant Pasqual
1992.- El 17 de maig Joan Carles I assisteix a la missa pontifical celebrada pel Cardenal Tarancón amb motiu del IV Centenari de la mort del Sant a Vila-real
1996.- El 26 de març, el Papa Joan Pau II atorga al temple la dignitat de Basílica menor i nomena el Sant com a Patró Universal del Culte Eucarístic.
2017.- Vila-real celebra els 100 anys del patronatge de Sant Pasqual
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada