diumenge, 3 d’abril del 2022

UCRAÏNA


Totes les guerres signifiquen fracàs, el fracàs de l’agressor i de l’agredit. Les guerres sempre aporten el pitjor del gènere humà: la violència, la desinformació sistemàtica, la manipulació institucional i la destrucció, en definitiva, del sistema de benestar en llibertat pel que han de lluitar totes les democràcies. 

Vivim la hipocresia global de la mundialització, on només se mira el compte de beneficis, el PIB de cada Estat o l’arsenal militar del que disposen les grans potències… Globalitzar la democràcia i les llibertats ha quedat en un segon pla, mentre les dictadures campen pertot arreu: Rússia, Xina, Qatar, Emirats Àrabs… i els Estats democràtics ens volen fer creure que lluiten contra la corrupció que, en principi, només hauria de ser patrimoni de les dictadures. 

De tota manera, mai s’ha reaccionat contra les agressions de Putin a Ucraïna, ni al 2014 ni ara, perquè els Estats Units ja no són el que eren i Xina només aposta pel negoci i les transaccions comercials que sempre proliferen en temps de pau. S’ha perdut aquell impuls popular del No a la guerra! quan, per exemple, Estats Units va atacar l’Iraq amb la vergonyosa col·laboració dels governs d’Espanya i el Regne Unit. 

Ara mateix, la Unió Europea es troba atrapada dins d’una OTAN dominada pels nord-americans, és a dir, per aquells que només se preocupen per evitar guerres en territori propi, mentre els russos critiquen l’expansionisme de la Unió per proposar l’entrada d’Ucraïna, tant a la OTAN com a la UE. 

Però no ens enganyem, amb tots els defectes de les democràcies occidentals, són els russos els que volen envair el territori ucraïnès i no al contrari. És Rússia qui compta amb un arsenal nuclear i no Ucraïna, és Putin qui manipula la societat russa enverinant els seus opositors polítics i no Zelenski

I oblideu el conflicte ideològic perquè no se lluita per cap ideal, sinó per la possessió territorial i l’Economia: Rússia compta amb un PIB, fins i tot, inferior al d’Espanya, malgrat l’ostentació del jerarques amics de Putin que s’han enriquit des de la caiguda del Mur de Berlín. 

Europa ja no és la dominadora del món a nivell econòmic, però sempre podem reivindicar el patrimoni cultural de l’Ètica, la Filosofia i la Democràcia nascudes a la Grècia Clàssica i que encara són la guia dels objectius d’una Unió econòmica que també hauria de ser política i legislativa. 

Per què no convencem els russos que aturen la guerra i col·laboren en la construcció de la Pau en una Europa de les oportunitats per a tots? 

Poc podem fer la gent d’apeu des de Vila-real, però a més dels ajuts econòmics i humanitaris als ucraïnesos, hauríem de llegir entre línies qualsevol informació que ens arribe, abans de posar-nos a buidar les prestatgeries dels supermercats com a bojos, perquè no hi ha mal que cent anys dure...
................................. 

Article publicat a la Revista Poble d'Abril 2022, nº293, en la meua columna d'opinió Roure i Llorer sota el mateix títol

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes