Després d'un primer mes d'estiu més bé suau, durant el darrer cap de setmana de juliol ha arribat la calor (per fi?, malauradament?) i sobre gustos: colors i temperatures.
Darrerament, fins i tot els mitjans de comunicació més seriosos, ens estan donant la tabarra amb el tema del canvi climàtic, presentant-lo com a cosa feta que tenim, ja, al present. Fins i tot una presentadora del suposat informatiu de Canal 9 (sí, el programa on es parla més de festes, parcs temàtics, amèriques cups, fòrmules unes, del València Club de Futbol i del Camps de Golf -el personatge omnipresent- que d'autèntica actualitat valenciana i mundial) va afirmar un dia, des d'una platja costanera (no recorde si era Cullera, però, això sí, al sud de València cap-i-casal) que en un any la mar s'havia menjat més de 30 metres d'arena de platja degut al canvi climàtic... No seria degut a les obres realitzades al port de València? Açò també passa a la platja d'Almassora, per exemple: cada metre que es menja el port de Castelló a la mar, el recupera la natura a la platja d'Almassora (uns metres més al sud).
Naturalment, si no es substitueixen, ja, els combustibles fòssils com el carbó i el petroli que porten escalfant l'atmosfera des de finals del segle XVIII amb els inicis de la Revolució Industrial, el canvi climàtic que s'esdevé serà imparable perquè hi ha molts indicis. Ara, afirmar que el canvi climàtic ja és entre nosaltres i que cada canvi d'orate és cosa d'aquest fenomen quasi dona ganes de riure, perquè la llengua no té ós, estem en democràcia, tots tenen dret a opinar i cada dia hi ha més opinadors friquis.
L'oratge, és a dir, el temps d'un moment determinat de qualsevol dia o estació de l'any, ha sigut, és i serà variable, molt variable: sempre hi ha anys més plujosos que d'altres, estius més o menys calorosos, hiverns més o menys freds, dies de sol o de pluja... però això no té res a veure amb el clima. A la costa mediterrània tenim clima mediterrani típic i el clima és una cosa constant: encara que un estiu arribara a nevar (per dir, quasi, una barbaritat) no podríem afirmar que ha canviat el clima. Mentre tinguem hiverns curts i suaus, estius calorosos, pluges escasses i irregulars amb fenomens de gota freda als inicis de la tardor, etc., això continuarà significant que el nostre clima és el mediterrani.
Ara, si del que es tracta és d'evitar o d'allargar l'arribada d'un canvi climàtic que ens porte a les nostres terres -per exemple- un clima tropical o desèrtic o, fins i tot, polar, el que s'hauria de fer és començar a usar combustibles no fòssils i, sobre tot, popularitzar l'ús de les energies renovables i alternatives. De tota manera, els que no som de ciències ni experts en energia sí que pensem que, hui per hui, com passa amb els ferrocarrils elèctrics, els automòbils també podrien anar amb electricitat i carregar-se com els telèfons mòbils. I, sobre tot, tampoc estaria de més que els nostres polítics potenciaren el transport públic -quasi inexistent al País Valencià- amb infraestructures ferroviàries, autovies gratuïtes com a la resta de l'estat espanyol i propiciant accions concretes per afavorir el seu ús que no consistesquen, únicament, en apujar el preu del petroli i la benzina.
diumenge, 29 de juliol del 2007
EL CLIMA, L'ORATGE I EL CANVI CLIMÀTIC
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)
Els més visitats
-
En democràcia els pares i les mares poden triar per a les filles i els fills entre escola pública, concertada o privada. Durant ...
-
La Junta Electoral mitjançant el Boletín Oficial de la Província de Castelló va publicar ahir, oficialment, les candidatures municipals i a...
-
Adell, Bosch, Cardona, Ferrer, Grau, Gual, Mas, Nàcher, Nadal, Pitarch, Pons, Raga, Rubert, Roig, Ros, Sabater, Sala, Serra, Soler, Vidal, ...
-
PROCESOS Y CONTEXTOS EDUCATIVOS: ENTREVISTA A UN/A PROFESOR/A El presente cuestionario tiene como objetivo conocer la realidad ed...
-
Enllaç al programa de festes en pdf: complet i per a mòbil
3 comentaris:
Un altre escèptic respecte al canvi climàtic? No dic que siga un tema que està de moda i que els mitjans ens bombardegen amb informació respecte a aquest tema, però pensar el contrari, es a dir, que no s'està produint un fenòmen -podem dir-li canvi climàtic, escalfament global o com vulgue- crec que és igualment perillòs, perquè justifica que els polítics continuen sense prendre mesures. I, precissament, la societat civil no ha d'agafar el discurs dels polítics, sinó ser valenta i exigir-los solucions. Després, si volen, ens faran cas. Si no ho fan, almenys la consciència tranquil·la.
L'avantatge dels textos escrits és que es poden rellegir i jo t'aconselle que tornes a llegir la meua opinió: jo tinc clar que vindrà un canvi climàtic per causes humanes (el primer)si no prenem mesures dràstiques com ara la disminució del consum de combustibles fòssils i que el planeta s'està escalfant des dels inicis de la R.Industrial per causes humanes... Però d'ahí a l'obsessió que cada canvi d'oratge és sinònim de canvi climàtic...
A més, al llarg de la història sempre hi han haguts canvis climàtics prodruïts per causes naturals i les radiacions solars tenen etapes de més i menys intensitat. Però als pols (nord i sud) hi ha encara clima polar i a les nostres terres, clima mediterrani... fins quan? Aquest és el problema!
Hola!
M'agrada l'opinió de que els mitjans de comunicació converteixen qualsevol fet en algun efecte del canvi climàtic. Quasi puc excusar els meus suspensos degut al canvi climàtic!
Per una altra banda, segueixo veient un gran desconeixement en temes climàtics, i segueixo veient el canvi climàtic com un tema que ven molt. Jo em considres escèptic del canvi climàtic tal i com el venen. No hi ha res que demostre la seva teoria i simplificar el clima, sistema molt complex i desconegut, basant-se en una única variable com es el CO2 com a conductor del clima, me pareix un error molt greu. I s'està gastant molts diners en Kyoto i impostos varios, quan temes molt més importants arrasen amb vides. Amb el que s'ha gastat i es gastarà per evitar un canvi climàtic que ningú coneix si ocorrerà, es podria haver abastit d'aigua a tot el planeta. Pero som molt egocèntrics i ens provoca més ternura un òs polar morint que una mare etiopiana morint de diarrea.
Us convide a passar pel meu blog, tracte temes climàtics i meteorològics. de moment he escrit algunes entrades que expliquen coses bàsiques del clima i poc conegudes.
Repeteixo que m'agrada la lògica amb que es tracta aquest article, lògica que en el tema del canvi climàtic desapareix moltes vegades.
http://damagum.blogs.uv.es
Publica un comentari a l'entrada