dimecres, 10 d’octubre del 2007

UN VILA-REALENC A FRANKFURT



La Fira de Frankfurt és la Fira del Llibre més important del sector editorial internacional. Funciona des del 1949 i ocupa un espai enorme, al voltant dels 200.000 metres quadrats al centre de la ciutat i té cinc dies de durada a principis del mes d´octubre: enguany, del 9 d’octubre (Diada Nacional del País Valencià) al 13 (un després del Dia de la Hispanidad, festa instituïda pel general Franco el 1958 en substitució de la Fiesta de la Raza -blanca?- que venia celebrant-se des del 1918).

La història de la Fira del Llibre de Frankfurt remunta al segle XV, quan Johannes Gutenberg va inventar més que la impremta -que és cosa dels xinesos-, els tipus mòbils en un poblet a tocar de Frankfurt cosa que va contribuir a convertir-lo en el centre indiscutible de la fira del llibre europea ja al segle XVII però, sobre tot, després de la represa de la Fira a partir del 1949 (la primera fira del llibre de la postguerra mundial).

Tot açò us ho dic perquè, a banda de polèmiques interessades, la nostra cultura, la nostra literatura, és la convidada honorífica d’enguany (d'ací el recel d'alguns escriptors en lengua española? ..perquè el castellà, segons ells, és la única lengua espanyola, com no!)... i qui millor per representar-nos que autors valencians de la talla de Joan Francesc Mira (convidat per la Generalitat de Catalunya) o de l'escriptor vila-realenc Vicent Usó i Mezquita (convidat pels editors valencians).

Al pavelló on es reuneixen majoritàriament les editorials en llengua catalana ha començat a fer feina l'estand que ha muntat el Gremi d'Editors i l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, que ofereixen espai a les editorials petites. També ha treballat de valent l'expositor muntat per l'Institut Ramon Llull amb autors de València, les Balears, Andorra, Perpinyà i l'Alguer.

Els editors valencians han invitat un grup d'escriptors i il·lustradors perquè participen en esta fira i facen visibles els seus treballs i propicien contactes i intercanvis. Els 17 autors invitats són: Joan Borja, Carles Cano, Cristina Duran, Josep Antoni Fluixà, Josep Franco, Josep Vicent Galán, Paco Giménez, Montse Gisbert, Ramon Guillem, Josep Lozano, Begonya Mezquita, Carme Miquel, Josep Palomero, Manel Rodríguez-Castelló, Vicent Usó, Llucià Vallés i Mercé Viana.

A més, l'Associació d'Editors del País Valencià ha organitzat una conferència a càrrec de Manel Rodríguez-Castelló amb el títol València: una país de llibres, on es presentarà una visió del que són i han sigut els valencians, des dels papes Borja fins a l'America's Cup, i una taula redona sobre el panorama de l'edició valenciana, on participaran Enric Sòria, Ramon Guillem, Joan Borja, Mercé Viana i Carme Miquel.

En definitiva, si molts vila-realencs esteu pensant, ja! (ja?), en la final futbolística de la UEFA a Manchester (al maig de 2008) -després del sorteig favorable d'ahir-, penseu que, ara mateix, hi ha un vila-realenc jugant una final literària europea a Frankfurt... I, com al futbol, tots desitgem per a l'escriptor -i també per a l'amic- Vicent Usó, i per a la nostra literatura en general, que en siguen moltes més!

5 comentaris:

Lisa Viguer ha dit...

Trobe que molts autors locals se senten acomplexats davant la figura de Vicent Usó, i no entenc perquè.
Està clar que té una bona producció literària, en quant a número. Quant a qualitat, hi ha molts altres que no el desmereixen, encara que no publiquen tant.
Em cansen aquestos tòtems locals. Clar que molt pitjor són els mediocres locals (que també en tenim la gana) i que s'autodivinitzen. Arrggg. JAP :-/

TONI PITARCH ha dit...

Vols dir? La realitat (li pot semblar dura i cruel a més d'un?) és que Vicent, després d'iniciar-se al Certamen de Vila-real, com quasi tots, ha anat pujant el llistó de premis i també el de la qualitat... Si t'has llegit totes les seues obres, potser unes et pareguen més entretingudes que altres però -per mi, almenys-, mai hem tingut a Vila-real un autor com ell que ha arriscat tant en els estils literaris i les temàtiques i, a més, ha tingut èxit. Però tampoc havíem tingut mai tants lectors, ni tants bons escriptors com ara.

Lisa Viguer ha dit...

Apunta't el número 2 del club de fonamentalistes de Vicent Usó.
La número 1 ja saps qui és... P.A.
I tu publica més!! JAP :-)

TONI PITARCH ha dit...

El Levante d'avui divendres, 12 d'octubre, sense anar més lluny diu que van a portar al cinema l'obra de Vicent "Crònica de la devastació"... No pense que siga fanatisme dir que és l'escriptor que ha arribat, de moment, més lluny en el panorama literari.

Lisa Viguer ha dit...

Xé, no sabia això de la pel.li. Anota-te'n una!!

Per si replicaves, tenia preparada una argumentació dient que no pots mesurar l'èxit per la quantitat de certàmens literaris guanyats; que això fins i tot el "pressumpte" Cuquello els guanya. [apostem a que abans d'un any en guanye jo un?]

I volia afegir que, per a mi, escriptors d'èxit són Ferran Torrent o Quim Monzó; que han venut la gana i fins i tot se n'han fet "flims" dels seus llibres.

Però ara em posaré un puntet a la boca. Tu guanyes. JAP :-)

[i no vull allargar-ho, que semblarem els pocasubstància dels fòrums de vila-real.com; jeje]

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes