dimecres, 14 de novembre del 2007

ARES I EL POPUL(AR)ISME CATALANISTA


Com informa Levante-emv, les Corts Valencianes han rebutjat avui, amb els vots del PP, aprovar la "Declaració d'Ares", un decàleg de mesures per a consolidar l'ús del valencià en l'administració autonòmica, que ja havia aprovat, unilateralment (mireu la foto) el Consell Valencià en 2003 i impulsada pel llavors conseller d'Educació i avui portaveu parlamentari del PP, Esteban González Pons. En canvi, avui mateix, el PP ha desestimat la Declaració a l'afirmar que la Generalitat ja l'aplica "concienzudamente", mentre que l'oposició la reivindica com un "un consens mínim en matèria lingüística".

El grup de Compromís va presentar una proposició no de llei per a recuperar íntegrament el decàleg de mesures de Normalització Lingüística previstes en la Declaració, presentada a l'octubre de 2003 per González Pons a Ares del Maestrat, municipi on Jaume I va iniciar la conquesta del Regne de València en 1232

El diputat de Compromís Josep Maria Pañella ha advocat per arribar a "un consens mínim en matèria lingüística" amb la recuperació d'aquest document, que per a ell suposa "un bon punt de partida", sobretot donada la "situació regressiva" de l'ús del valencià.

Així, s'ha mostrat preocupat perquè, encara que el 70% de la població valenciana coneix el valencià, només l'utilitza el 36% en les seues cases, un 32% en botigues i el 21% en les grans superfícies, mentre que únicament llegix premsa en aquesta llengua el 3%.

No obstant això, el diputat del PP Fernando Giner li ha replicat que no creu necessari aprovar una Declaració de la qual fan una aplicació a consciència(surrealista, diria jo, com a mínim!), i que tampoc cal arribar a un gran pacte per finalitzar amb la discriminació dels valencianoparlants en aquesta autonomia.

Giner adduïx que, com valencianoparlant, mai s'ha sentit discriminat i considera que si no s'ha avançat més, és per culpa del que, insistentment contra el sentit majoritari del poble, han pretès imposar-nos una llengua estranya, una denominació falsa i una cultura que no és la nostra.

Assegura que Compromís pretén defensar amb la seua iniciativa la identitat dels Països Catalans, els quals ens volen fer desaparèixer com a poble i, per això, li replicà que per molts subterfugis que busquen donant suport una Declaració que el Govern fa dia a dia, no anem a caure en el seu parany.

Pañella ha criticat que als nacionalistes d'esquerra se'ls qualifiqués abans com a rojos i massons i avui, com pancatalanistes, i ha recordat a Giner que buscar un enemic per a justificar les seues accions és la tàctica que utilitzaven els feixistes.

Per la seua banda, la diputada socialista Marisol Sorribes ha coincidit amb Pañella a reclamar al PP que comence a tocar amb els peus a terra ja que aquesta Declaració és el primer pas del camí que ha de dur a la consolidació del valencià i el seu renaixement, en paraules de González Pons ara fa 4 anys.

Es tracta d'un Protocol de Kioto de la Llengua (açò ho dic jo), és a dir, de mínims, perquè, entre d'altres objectius, la Declaració d'Ares planteja les següents:

- Les comunicacions internes de les Conselleries, i amb les seues delegacions territorials, diputacions i municipis de predomini lingüístic valencià, es redactaran en valencià.

- Quan es realitzen entre localitats de predomini lingüístic castellà, es redactaran en valencià i en castellà (especifica el document).Les comunicacions, cartes i notificacions de les Conselleries als ciutadans que resideixen en un municipi de predomini lingüístic valencià es redactaran en les dues llengües oficials, figurant primer el valencià, i a l'inrevés per als que viuen en localitats castellanoparlants.

- En les intervencions públiques, els consellers i responsables i tècnics dels seus departaments utilitzaran el valencià, sempre que el dominen i les unitats administratives que atenen directament als ciutadans iniciaran en valencià la comunicació.

Total, i resumint, que la gent del PP acusa tot el món de catalanisme per protegir-se davant els seus amics d'Unió Valenciana, Coalició Valenciana i tota la colla blavera que expressa el seu amor per la llengua dels valencians escrivint en castellà quan no exhibint banderes pre-constitucionals amb àguiles imperials de l'Albufera...

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes