dijous, 10 de gener del 2008

SOCARRATS PEL CENTRALISME


Ara fa, tot just, dos anys commemoràvem (no celebràvem) a Vila-real el tercer centenari (300 anys) del dia més trist de tota la nostra història (mai havien mort 253 vila-realencs en una sola vesprada ni moririen, per sort, mai més tanta gent en tant poc de temps): el 12 de gener de 1706, amb la inauguració d'una exposició que vaig tindre l'honor de comissariar, ja que el muntatge girava al voltant d'aquells fets i, sobre tot, al voltant d'una publicació pròpia feta exprofesso (1706. La guerra de successió a Vila-real), és a dir, com una mena de catàleg (ja sé que, normalment, sol ser a l'inrevés, però aquesta vegada les coses van anar així).

Després, a nivell local de Vila-real, hi hagué altres publicacions com ara un monogràfic de FONT i una publicació d'iniciativa privada (Ara fa 300 anys).

L'any passat, amb el 300 aniversari de la Batalla d'Almansa (vam tenir l'humor d'acompanyar alguns amics vila-realencs i betxinencs per trafegar el camp de batalla tres segles després) va arribar l'excel·lent publicació de Joan Francesc Mira (Almansa 1707, després de la batalla) amb exposició itinerant inclosa i, al novembre, s'editava una obra en castellà de Carlos Taibo (Nacionalismo español: esencias, memoria e instituciones) que, agosaradament, us recomane.

Enguany és el vuité centenari del naixement de Jaume I (1208-2008), el fundador del Regne de València, i l'obra estrella (també de Bromera, com la de Quico) és la d'Antoni Furió (El rei conqueridor. Jaume I: entre la història i la llegenda).

L'Associació Cultural Socarrats de Vila-real juntament amb Acció Cultural del País Valencià, com cada any, organitza la cercavila d'homenatge a les víctimes de les tropes borbòniques el proper dissabte, 12 de gener, a les 19 hores, així com un interessant recital de poemes patriòtics al Casal Jaume I.

Ara més que mai, és temps de plantar cara al centralisme autonòmic i estatal que vol tancar TV3, margina l'eix mediterrani a l'hora d'invertir en infrastructures (AVE, autovies, sanitat, ensenyament, agricultura...), malbarata els diners públics en propagandes institucionals als seus mitjans de comunicació propis o afins que, en el fons, només difonen missatges partidistes d'uns i d'altres (el del got d'aigua dolça i salada a nivell autonòmic i qualsevol d'aquells que emet el govern de Madrid posant-se al nostre lloc)... I si algú encara teniu dubtes de la coalició nacionalista espanyola (PPSOE), pregunteu-li a Joaquín Leguina (ex-president socialista de l'autonomia madrilenya) per què demana un pacte post-electoral a l'estil alemany.

Què ens passa valencians? Seguim amb les actituds meninfotistes que tant de mal ens han fet als darrers 30 anys o és l'hora de dir prou? Diguem prou! Prou de PPSOE nacionalistaespanyol que, seguint la tradició encetada ara fa 300 anys i més (Comte Duc d'Olivares, Felip V, monarquia borbònica, dictadura franquista...), margina el País Valencià i tots els ciutadans que habiten aquestes terres.

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes