dissabte, 12 de gener del 2008

HOMENATGE ALS DIFUNTS DE 1706


Vila-real va patir el embats de la cruenta Guerra Civil i una llarga postguerra de privacions i repressió. Vila-real va patir el greu incendi del Cinema de La Luz (27 de maig de 1912) amb quasi setanta víctimes (els meus avis paterns, junt al meu oncle Vicent de bolquers, hi eren presents a la tràgica sessió). Vila-real va patir els embats de les Guerres Carlines i de la Guerra del Francès (a partir de maig farà tot just 200 anys)... Vila-real, com la majoria de pobles de la nostra geografia, ha patit moltes tragèdies en les quals els nostres avantpassats han estat víctimes.

Totes aquests tragèdies s'han de commemorar com cal per honorar els conciutadans que ens han precedit, però cap de totes elles va concentrar la crueltat del fets del 12 de gener de 1706 (pel nombre de víctimes, quasi el 10% de la població) en un espai tant reduït de temps (tres o quatre hores d'una freda vesprada de gener). A més, les conseqüències d'aquells fets, en principi tan llunyans, encara perduren: Dret Civil Valencià (s'està recuperant en aquest moments amb el nou Estatut), recuperació i consolidació del topònim històric Vila-real (que en molts llocs oficials encara s'empra malament, malgrat l'oficialitat), manca de pes polític de la ciutat de Vila-real, etc.

Des d'ací, un record per totes les víctimes de totes les guerres i, en especial, un senzill homenatge als 253 vila-realencs morts el 12 de gener de 1706 a mans de les tropes borbòniques del comte de Las Torres.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Hauria de repetir-se cada any l'acte aquell que es va fer a la Caixa Rural en record del fatal esdeveniment, i que va comptar amb tanta participació de [quasi] tots els colors locals.
Clar que no tots tenen/tenim el poder de convocatòria i la capacitat d'organització de qui ho va promoure.
I està clar que quan un es queda sol espentant del carro mentre els altres miren/mirem, donen ganes de passar de tot. Però fou tan bonic!! :-)

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes