dimecres, 2 de juliol del 2008

DRETS FORALS


Des d'ahir, els casaments celebrats en territori valencià es regiran pel sistema de separació de béns, és a dir, igual que a Catalunya i les Illes on Felip V també abolí els seus Furs històrics (1715 i 1716) però sense tenir la gosadia de treure'ls, com als valencians, el Dret Civil (1707)... Açò demostra que les conseqüències de la Batalla d'Almansa, diguen el que diguen, encara perduren: hi ha fets històrics del passat que, com l'espasa de Damocles, condicionen el present.

La llei de règim econòmic matrimonial (LREM), publicada al BOE, és la primera llei de les Corts Valencianes basada en la recuperació del dret civil foral valencià prevista al nou Estatut i, llevat que els cònjugues pacten el contrari, aplica d'entrada la separació de béns ja que, segons dades fetes públiques ahir, el 75 per 100 de les parelles que es casaven solien passar per notaria per acollir-se a la separació de béns.

El Tribunal Constitucional va alçar la suspensió cautelar, la setmana passada, que pesava sobre la Llei arran d'un recurs incompressible del Govern Espanyol del PSOE, quan tenia el recolzament majoritari dels diputats a les Corts Valencianes tant del PP, com els del Compromís (BLOC i cía) i, per suposat, els socialistes: Zapatero deu tenir algun pacte secret amb Camps perquè, aquest darrer, governe a València de per vida... Amb tot, el Constitucional encara haurà de decidir sobre el recurs presentat (pel PSOE que volia trencar Espanya?, sí, pel govern espanyol que ve a ser el mateix), però la sentència pot arribar d'ací uns anys quan els Fets i Costums ja hagen consolidat, com el dret consuetudinari medieval, una pràctica molt habitual entre catalans i balears.

Aquesta és una Llei pionera a l'Estat pel fet que, quan hi haja una sentència ferma per violència de gènere, beneficiarà la víctima de maltractaments en els afers d'habitatge familiar. La llei també inclou la remuneració del treball domèstic i el d'assistència a fills o parents amb dependendències.

Total que tots aquells que tant han bramat contra els nacionalistes valencians que venim reclamant el reconeixement de la Nació Valenciana des dels primers temps de la democràcia, perquè -diuen- això seria tornar a l'època medieval!, ara han pogut comprovar que aquest és l'únic camí possible per equiparar-nos en drets i finançament a la resta d'autonomies reconegudes com històriques.

És bo recuperar els Drets Forals perduts pel justo derecho de conquista al juny de 1707 (Decrets de Nova Planta de Felip V que enderrocava tota l'obra política i legislativa de Jaume I), perquè això demostra que els valencians, com els anglesos, tenim una legislació pionera a Europa des del segle XIII i que, diguen el que diguen els polítics, som una nació històrica perquè Jaume I així ho va voler en fundar el Regne de València al 1238.

Les Corts medievals i els parlaments de la Baixa Edat Mitjana com el valencià o el britànic, han estat els antecedents més directes de les democràcies parlamentàries actuals. Som a l'Any Jaume I i, a banda de celebracions de caire cultural, era adient un gest polític en aquest sentit.

5 comentaris:

Pasqual Broch ha dit...

Els diaris 'de la terra' ho explicaven ahir com si hagués estat una ocurrència d'en Camps i cia, una novetat que demostra "la plena sintonia de la Generalidad con las demandas de la nueva sociedad valenciana".

PS Perquè tinc de passar l'examen de caligrafia abans de publicar el comentari? Avui m'ha tocat 'umoefoy'; no podries posar 'figapalera' o'barolimpic'? Redéu amb els mestres!

TONI PITARCH ha dit...

Tio, estàs de broma, jo sóc el primer que he de superar la lectura i la cal·ligrafia bloggera per replicar-te... tu ja saps que això, com quasi tot, va automàtic. Queixa't al substitut del jubilat de Bill Gates, a Pasqual Google, a Vicent de Makinto's o a la Madre Superiora. Però queixa't, en això consisteix la democràcia cibernètica, mekasson el WordPerfect, tronco (a mi me toca "tornc")!

Anònim ha dit...

Jo el que vull és recuperar el dret a passejar per la Plaça Major de Vila-real (¿dónde está Wally?), el dret a respirar aire net, el dret a no xafar caguerades de gos quan vaig pel carrer (Manzanet, gran!!), etc... Que tot això la gent s'ho passa pels FORRALS!!

Anònim ha dit...

La dreta ha passat de l'ambició del poder de controlar-ho tot (la mateixa ambició que el franquisme) a l'ambició de convertir a tothom en votant del PP a base d'implantar una anarquia (en urbanisme, neteja, trànsit, etc.) consistent en tancar el ulls, mirar cap a un altre lloc i deixar fer als seus amics i, fins i tot, enemics, a base de no denunciar, no netejar, no proposar, no planificar, no regular, no, no, no... almenys en molts pobles. No sé al vostre, a Vila-real.

Anònim ha dit...

A veure si s'aclareixen ja d'una que jo em case al setembre...

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes