diumenge, 22 de març del 2009

DIA MUNDIAL DE L'AIGUA


Unes dades per a la reflexió:

► Les aportacions als llits dels rius de l'Estat Espanyol s’han reduït en un 15%, respecte als valors mitjans obtinguts durant el període 1940-1995.

► La reducció ha estat especialment important a la conca del Segura, pròxima al 40%, i també a les del Guadiana, especialment al capçal, Ebre i Conques Internes de Catalunya, que han perdut en només 10 anys entorn d’una cinquena part dels seus recursos.

► El consum d’aigua continua augmentant: el regadiu continua creixent de manera important a les conques de l’Ebre i a la del Guadalquivir, com a conseqüència, principalment, de la posada en reg de desenes de milers d’hectàrees d’oliveres i vinyes. També continua creixent a les conques del Duero, Tajo, Guadiana i, fins i tot, a la del Xúquer. En aquestes dues darreres conques, principalment a causa també de la posada en regadiu de les vinyes.

► El consum per al proveïment urbà s’ha incrementat de manera notable a totes les conques, però especialment a les mediterrànies. A més, el creixement urbà es caracteritza per ser de caràcter turístic, amb un gran nombre de piscines, jardins i camps de golf, amb un retorn molt inferior (menys del 50%) al del proveïment urbà convencional (80%), la qual cosa n’incrementa notablement l’incidència sobre el volum final de recursos hídrics disponibles.

► Mentre el 1990 s’afirmava que existia una única conca amb dèficit estructural (on el conjunt de les demandes supera les aportacions naturals), que era la del Segura, és previsible que abans de l’any 2010 estiguen en aquesta situació les del Xúquer, Guadalquivir, Conques Internes de Catalunya i part del Guadiana i el Sud; en total, més d’un terç de la superfície peninsular.

► Com a possibles solucions, s'apunta a l’increment de l’eficiència en la utilització de l’aigua on siga possible i a la reducció de les demandes d’aquelles activitats productives més consumidores, frenar totalment el desenvolupament de nous regadius, establir mesures restrictives sobre l’increment del consum en el sector turístic de la costa mediterrània, així com aturar l'insostenible desenvolupament immobiliari que s’ha produït a la darrera dècada.

Totes aquestes coses s'apunten des de diversos organismes i institucions cíviques, com ara Ecologistes en Acció i d'altres entitats preocupades pel desenvolupament sostenible. Mentrestant, què proposen els nostres polítics valencians?

Alarte i Camps, ja ho sabeu, recolzar les recents manifestacions que s'han fet a Múrcia (la comunitat autònoma on l'increment de l'asfalt, els camps de golf i l'especulació immobiliària ha presentat registres de rècord guinnes als darrers anys): Aigua per a tots i trages a mida pels amics!!!


......................................................................................................................

1 comentari:

Anònim ha dit...

La crisi de la citricultura ve, precisament, de l'extensió del regadiu a zones impensables uns anys enrera.
Els recursos naturals són limitats i ara estem vivint una crisi de superproducció de tot (de taronges, de pisos, apartaments, taulells...) perquè s'havia sacralitzat el liberalisme salvatge: aigua per a tots, requalificacions de terrenys per a tots... NEGOCI PER UNS POCS!

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes