dilluns, 27 de juliol del 2009

LA PLAÇA MAJOR DE L'ATUR


L'Institut Nacional d'Estadística (I.N.E.) va fer públiques, divendres passat, les dades d'atur i d'ocupació corresponents a l'Enquesta de Població Activa (E.P.A.) del segon trimestre de 2009 que, com tots sabeu, tornen a apuntar cap a territori valencià (com a líders en l'íncrement de l'atur) i més concretament cap al triangle de la ceràmica: Alcora, Onda i Vila-real (bressol de Francesc Tàrrega Eixea, l'inventor del telèfon mòbil com va dir aquell!).

Des de Vila-real no coneixem, amb exactitud, el cas d'Alcora o el d'Onda on, desgraciadament, l'atur encara causa més estralls que a la capital autonòmica del futbol, la nostra ciutat. És per això que, avui, sense acritud, us contarem detalladament el curiós cas de la Plaça Major de Vila-real, és a dir, el primer monument a escala local-global-glocal dedicat a la decadència econòmica i laboral... I és que els nostres governants estan en tot!


Però la idea no és nova. Ja a la dècada dels 80, per advertir sobre la crisi que se'ns venia a sobre, l'Ajuntament de Vila-real (bressol de Tàrrega, poble de les / dels bajoques i ciutat del taulell) va dissenyar una placeta (ací totes s'haurien d'anomenar en diminutiu perquè, la veritat, l'anterior P.G.O.U. ens condemnà de per vida (?) a viure sense places, ni jardins), concretament la placeta de Baiarri, amb ceràmica importada de l'estranger: no, no faig broma, la cosa va anar així i, a més, va ser una idea genial per posar l'èmfasi en la crisi que se'ns venia a sobre... Una forma molt original de dir, ei, senyores i senyors, o reestructurem la producció i comercialització de la taronja o ens n'anem a casa... ei, senyores i senyors, o donem eixemple consumint els nostres propis taulells, dissenyant habitatges públics i privats i placetes/places privades (públiques, segons el P.G.O.U. dels 80, era impossible) o forasters vindran i se'ns engoliran.

Ara, als darrers anys, per allò de que val més previndre que curar, es va construir un pàrking subterrani a l'àgora de la ciutat, al fòrum urbà, al bellmig de la Plaça Major perquè els vila-realencs del futur, una vegada la crisi ens faça abandonar el vehicle perquè ens quedem, tots, sense treball i sense plantacions de cítrics i orfes de fàbriques de rajola o/i taulell, sempre recorden que allò que es veu circular al centre de la ciutat, allò que va entrant i eixint de les entranyes del cor de la Vila és un turisme, és a dir, allò que en el passat va ser un signe d'identitat local on la densitat de BMV/AUDIS per habitant va batre tots els rècords guinnes haguts i per haver i que, a partir d'ara, ja comencen a ser conduits per ciutadans d'altres indrets...


No satisfets amb aquesta primera idea genial, la segona solució fou emprar materials de saldo, els més barats del mercat, per construir la plaça més cara del món: cada euro pressupostat, com al miracle dels pans i dels peixos, es multiplicaria al final per cinc, una penitència imposada a la ciutadania per porgar tots els pecats i oblidar la Vila-sodoma i la Vila-gomorra d'altres temps. Això sí, la inevitable pujada d'impostos sempre ha anat acompanyada d'una intel·ligent campanya d'imatge per relaxar les butxaques dels contribuents i, com diria Berto el nebot de Buenafuente, ZASKA!!!, cop sec inesperat/i/lògic a la primera de canvi.

Per materialitzar la idea, res millor que trencar amb el passat: una plaça postmoderna, decadent i crisigobalitzadora, no podia admetre una estàtua del fundador (Jaume I, un rei que practicava el francès, el català i altres idiomes que, encara, no s'han pogut estudiar a la Ciutat virtual de les Llengües Castellanes de la veïna Castelló), ni molt menys una font o un arbre com cal, què antics! Per cert, a qui li se va ocórrer plantar gespa natural? Rectificar és de savis i, segons diuen, a partir de setembre a gaudir de la gespa artificial i la seua borumballa fatal. L'aspecte actual, sense gespa natural, ni artificial, resulta ideal per ressaltar el missatge artístic de la plaça: SIC TRANSIT GLORIA MUNDI, CRISI ECONOMICA, IN SECULA, SECULARUM...

Però l'èxit de la iniciativa, és a dir, convertir la Plaça Major de Vila-real en Patrimoni de la Crisi Mundial, es va consolidar, precisament, quan s'acomplien 800 anys del naixement del rei Jaume I, la metamorfosi de la Vila arriba al seu punt més àlgid i, com una crisàlide, va anar canviant les estructures clàssiques medievals i allà on sempre hi havia hagut arcs gòtics, apuntants o d'altres renaixentistes de mig punt, aparegueren altres variants, noves textures, altres materials, estructures geomètriques, siluetes rampants, superficies voleiants, alerons aterrant, insectes sedentaris, aigües migrants, art efímer, disseny minvant... estètica kitsch? (com l'Hotel Palace sense anar més lluny, estil Marina d'Or), surrealista?, absolutista?, majoriabsolutista? El temps ja va dictant sentència i posant, a poc a poc (molt a poc a poc), a cadascú al seu lloc...


De moment, el monument està complint la funció per la qual fou dissenyat: la degradació total de la gespa, el deteriorament de les peces de vidre i de ferro, el mal funcionament de les fonts, la degradació parcial del sòl... importat, directament, des de la Xina fins la ciutat bressol de la ceràmica del segle XXI, Vila-real, és una autèntica metàfora, sí, senyor!, de l'impacte de la deslocalització industrial i la competència de les potències emergents traduïda en l'enviament de més de 5.000 treballadors locals a l'atur.


Ara només resta que, com els actors de Hollywood, cada aturat local estampe el seu autògraf o les empremtes dels dits, la mà o el peu, sobre cada taulell (abans blanc, ara gris tirant a negre gaspejat de taques obscures de xiclet) de la Plaça Major de Vila-real, una obra polèmica des del principi i que, ara mateix, s'ha quedat amb tants defensors com visitants vinguts de fora per contemplar La Llum de les Imatges, és a dir, escassos, molts pocs, per no dir nocap, després de tants anys de propaganda a tort i a dret (dita valenciana -malpensats!- equivalent, en castellà, a diestro y siniestro).

Gràcies a dos persones, Dziga Vertov i Pedro Font, amb qui, almenys, he compartit les fotos (ha estat més un robado que un posado) encara que la meua opinió siga més pesimista sobre la vàlua conceptual i funcional de la Plaça Major de Vila-real perquè, amb tot el meu respecte pels dissenyadors, pense que a un altre lloc mereixeria millor qualificació a nivell particular.
=============================================================================

FENT PRÀCTIQUES DE CARA A LA JUBILACIó

(Mirant les obres a les rampes dels alerons del pàrking subterrani de la Pláça Major: dijous, 30 de juliol; 17-18h.):

















:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

15 comentaris:

Anònim ha dit...

Un nuevo revés judicial contra los dirigentes de la Consejería de Educación, y nadie tiene previsto asumir responsabilidades. Ayer los sindicatos de la enseñanza, unánimemente, exigieron al consejero, Alejandro Font de Mora, su dimisión "inmediata" una vez que el Tribunal Superior de Justicia ha tumbado su ocurrencia de que Educación para la Ciudadanía se diera obligatoriamente en inglés.
El Sindicat de Treballadors de l'Ensenyament (STEPV), CC OO y Fete-UGT esperan que el próximo viernes el acto de adjudicación de 50 plazas de profesores itinerantes de filosofía o historia con capacitación docente en inglés, que son candidatos a dar la asignatura, se "suspenda, ya que la orden es nula". Los sindicatos confían en que "se recupere la normalidad y la paz llegue al sistema educativo", afirmó Luis Trapiello, de CC OO. Vicent Mauri, del STEPV, coincidió en la conveniencia de suspender todo el proceso de adjudicación y "redefinir los horarios, ya que hay algunos docentes que han sido desplazados". La Federación de Enseñanza de UGT-PV (Fete-UGT) consideró que la sentencia hecha pública el viernes "desautoriza" al consejero y "ha llegado el momento de la renovación y el cambio" en la dirección de Educación.El sindicato CC OO, como demandante en el proceso contra Ciudadanía en inglés, exigirá "la ejecución" de la sentencia.
EZEQUIEL MOLTÓ (El País)

Anònim ha dit...

El Bloc també exigeix a Font de Mora que acate la sentència i no faça impartir EpC en anglés:

El diputado autonómico del BLOC, Josep Maria Pañella, sobre la sentencia del TSJ anulando Educación por la Ciudadanía en inglès, aseguró ayer que "seria un buen momento para que Font de Mora y el president Camps aceptaran la puerta abierta que les ofrece esta resolución judicial, acataran la sentencia y hicieran marcha atrás en el intento de boicot de los contenidos de esta asignatura". Pañella apuntó que "lo único que han logrado ha sido poner en pie de guerra a todo el estamento educativo. Por eso pensamos que deberían aprovechar el puente de plata que les ofrece la sentencia, acatarla y no recurrirla, y que pudiéramos así tener la fiesta en paz el curso que pronto comenzará".
Pañella, sin embargo, se mostró "escéptico sobre las intenciones que continúan teniendo Font de Mora y Camps. Ya han anunciado que recurrirán al Supremo la sentencia, pero la decisión del alto organismo se puede hacer esperar mucho tiempo, y además es muy posible que ratifique la decisión del TSJ, bien fundamentada jurídicamente". Además, añadió que teme que "miraran de hacer como que no pero introducir, de una u otra manera, por la puerta falsa, lo que no han logrado legalmente por la puerta de delante, lo cual generaría nuevas tensiones y conflictos con la comunidad educativa".
LEVANTE DE CASTELLÓ CASTELLÓ

Anònim ha dit...

Superado el obstáculo de la financiación autonómica por parte del Gobierno, surge ahora el no menos urgente problema de la financiación local, que tiene atenazados a los ayuntamientos ante una alarmante caída de impuestos que va a obligarles a recortes importantes en sus presupuestos de hasta el 30%. La queja de los ayuntamientos es de las más antiguas en la democracia española, ya que siempre han sido algo así como los pequeños en el complicado reparto de los recursos públicos. Gobiernos de izquierdas y de derechas han dejado de lado sus reivindicaciones y las han aparcado, digámoslo todo, con una cierta posición acomodaticia de todos los actores de la vida pública. En parte, tenía hasta una cierta lógica, ya que por otros mecanismos los ayuntamientos conseguían ingresos más que importantes ante el imparable boom inmobiliario. Roto el círculo virtuoso de edificación, ingresos y capacidad de actuación municipal, la pirámide se ha desmontado y hoy los ayuntamientos se ven obligados a endeudarse de manera importante, lo que acerca a algunos de forma inexorable hacia la quiebra. Son, sin duda, muchos frentes abiertos para un gobierno que se desangra en medio de alarmantes noticias económicas que van desde un imparable aumento del paro hasta la incapacidad para que opere el sistema financiero, pasando por un diálogo social roto por culpa de todos, por más que siempre quede bien ante los sindicatos señalar con el dedo al presidente de la CEOE. Pero las cosas normalmente no son sólo blanco o negro aunque una de las partes siempre tenga más capacidad para hacer ruido. Con las vacaciones a la vuelta de la esquina, el panorama no puede ser más sombrío.

La financiación local (José Antich, Director de La Vanguardia - 27/07/2009).-

Anònim ha dit...

¿Qué significa que PP y PSOE dan su respaldo a Fernando Roig, que están a favor de que Hacienda cierre los ojos, se tape la nariz y deje de investigar por si acaso? ¿Y que el BLOC siempre se abstenga en todo qué significa, que Mari Gracia sólo se interesa por sus asuntos propios y pasa de los colectivos? Cuando hay una moción o se está a favor o se está en contra, ya cansa tanta abstención y tanta hipocresia.
Si en el mundo globalizado mandan las multinacionales y la banca privada (causante de la crisis) por encima de los políticos, que reconozcan que en Vila-real pasa lo mismo: Roig y ciertas empresas tienen mucho más poder que Rubert, Benlloch y Molés juntos. ¿Alguien lo duda?
BARRACA

seguir siempre le da igual o le da lo mismo

TONI PITARCH ha dit...

La política, per desgràcia, s'ha convertit en un 95% de bla, bla, bla... i un 5% de donar blat, però els que estan a la palestra ho tenen mal: si parlen (a favor o en contra d'alguna cosa) s'han de sotmetre a la crítica i si no parelen, normalment, són més criticats encara. I per suposat que tens tot el dret a criticar l'abstenció... El problema és que, a partir d'ara, el 5% del blat pot convertir-se en no res perquè pinten bastos: escoles sense començar (El Cedre), centres de salut sense equipar (El Pilar), pàrkings aturats (Pius XII), Casal Jove que s'està fent vell... Si la darrera dècada se pot resumir amb "Població creixent, infrastructura minvant" a partir d'ara ja podem parlar de "Necessitat creixent, pressupost minvant". A més dels aturats, qui queda que tinga ganes de ser regidor la propera legislatura?

Anònim ha dit...

Tens tota la raó amb la ceràmica de la plaça Baiarri. Crec recordar que es tracta d' Emaux de Briare i la importava de França un veí d'eixa placeta, "el Xufa". (JPB)

TONI PITARCH ha dit...

Gràcies, senyor!
Sempre són d'agraïr les oportunes matitzacions de J.P. (Joves del País) B. (ara no recorde si era Bellreguard, Bonastre o Bonretorn)... però una mica independentista sempre has estat.

Anònim ha dit...

Dons a mi la postura del Bloc abstenir-se es la única coherent!

Les democràcies es caracteritzen per la separació dels poders: executiu, legislatiu i judicial!

Si al Sr. Roig li ha vingut una revisió de hisenda, que faja com fem la resta de la gent! que demostre la seua innocència aportant la documentació escaient.

Per cert que pretenen el PPSOE donant-li recolzament institucional? Forçar a l´Hisenda pública a arxivar el cas com en els Temps del "Regim de Franco" ( el millor "Regim" per lluir abdominals, sinó pregunteu-li a josemari Ansar).
Jo Personalment crec que el cas de Roig ha sigut un error als que ens te acostumats Hisenda. Però que passaria si fora declarat culpable?
A que juguen PPSOE?

Supose que esta moció ensenyara a molta gent allò de se de dretes o de esquerres que tant se li pregunta al Bloc.
De que es el PSOE de dretes,no? Donat suport al Gran empresari en detriment de Hisenda que som tots els pobres contribuents? Tinc raó o no Toni ( se que tu eres bon fiançador del herari public?
Dons a mi la postura del Bloc abstenir-se es la única coherent!

Les democràcies es caracteritzen per la separació dels poders: executiu, legislatiu i judicial!

Si al Sr. Roig li ha vingut una revisió de hisenda, que faja com fem la resta de la gent! que demostre la seua innocència aportant la documentació escaient.

Per cert que pretenen el PPSOE donant-li recolzament institucional? Forçar a l´Hisenda pública a arxivar el cas com en els Temps del "Regim de Franco" ( el millor "Regim" per lluir abdominals, sinó pregunteu-li a josemari Ansar).
Jo Personalment crec que el cas de Roig ha sigut un error als que ens te acostumats Hisenda. Però que passaria si fora declarat culpable?
A que juguen PPSOE?

Supose que esta moció ensenyara a molta gent allò de se de dretes o de esquerres que tant se li pregunta al Bloc.
De que es el PSOE de dretes,no? Donat suport al Gran empresari en detriment de Hisenda que som tots els pobres contribuents? Tinc rao o no Toni ( se que tu eres bon finanzador del herari public?

TONI PITARCH ha dit...

Home, la teua argumentació demostra que, encara que et sembla bé que el BLOC s'haja abstés, seria MÉS LÒGIC HAVER VOTAT NO i deixar que actue la justícia... Però jo no sé, exactament, que deia la moció del PP (normalment, les mocions sempre són per deixar en bon lloc al partit que les presenta i posar en un compromís a la resta).
Però no solament de mocions i rodes de premsa viu el poble, sinó de la creació de riquesa i llocs de treballs, de la consolidació d'una justícia democràtica, d'un repartiment equitatiu dels impostos entre pobles, ciutats,autonomies i ciutadans, de la millora de les infrastructures i la qualitat de vida... coses que a Vila-real venen amb compta-gotes...

Paco Montañés ha dit...

No se quan es va inagurar la Plaça Major (si algú va donar la cara) ... però des de llavors no l'he xafat. A més del que s'ha dit, podria així titular-se com la Plaça Major Desértica. Salutacions i bon estiu.

Anònim ha dit...

Quina poca vergonya el que estan fent avui a la plaça major! Estan arrancant la gespa, el sistema de goteig i tot, amb els diners que això val! Com no paguen ells que paguem entre tots!

Miquelet d´adjuara.

Anònim ha dit...

Pero qui cap de uito mos ha tocat d´alcalde! Pero que no sabieu que alli el cesped es torraria de calor! Ay lo redeu! Jo vos duria al tros i a brancaes vos ansenyaria el que costen de guanyar les perres per a que vos les gasteu a lo loco!

Pascualet "castanyesaltes"

TONI PITARCH ha dit...

Per als que esteu fora i no heu vist les activitats del dia a la PLAÇA DE L'ATUR (on estan fent molta feina "inútil"), acabe de penjar unes fotos meues d'aquesta mateixa vesprada de dijous.

Anònim ha dit...

Aço es de jutjat de guardia, pero que s´ha pensat el fill del "flaret" que els diners els caguem o que! despues vinga a pujar la contribució per a pagar estes cagueraes. Pero a este poble estem tontos o que ens passa!

Anònim ha dit...

Sabeu en que es pareixen L'Iran i el País Valencià?

Que a L'Iran està el consell suprem de Ayatolahns que fiquen als governats que volen.

Al País Valencià en conter de Ayatolahns tenim agüelos beatos roïns que voten al PP en massa i ens col·loquen a Camps, Fabra, Rita, Rubert, Clausell...

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes