dissabte, 23 de gener del 2010

MANIFEST DEL 12 DE GENER, AMB RETARD


Com que, per error o per omissió, els meus amics de l'Executiva del BLOC de Vila-real s'han oblidat d'explicar-ho, ací teniu el manifest que vaig llegir, davant la Torre Motxa, el propassat divendres, 15 de gener en homenatge als Socarrats de Vila-real:

Al segle XIII, Vila-real i el mateix Regne de València foren creats per l’obra política i legislativa del nostre fundador, Jaume I. Al segle XVIII, Vila-real i el mateix Regne de València foren ferits de mort, políticament i legislativa, per Felip V, el rei botxí.

Tots els Socarrats sabeu que la carta fundacional de la nostra associació cultural està datada al voltant del 12 de gener, en record del dia més trist de la Història de Vila-real, al 1706, quan 253 vila-realencs –als que avui homenatgem- van morir a mans de les tropes borbòniques del Comte de Las Torres... i que després també van ser incendiades i saquejades moltes altres ciutats valencianes, però, potser, cap altra amb la brutalitat que practicaren a la nostra ciutat amurallada... llevat, per suposat, de la germana Xàtiva, on la brutalitat i barbàrie assoliren el punt més àlgid de tota la Guerra de Successió, és a dir, de la vertadera Primera Guerra Mundial de la Història.

Al juny de 1707, però, Felip de Borbó certificava la mort, política i legislativa, de tota l’obra de Jaume I, amb el primer Decret de Nova Planta... Després, com també sabeu, caurien Aragó, Catalunya i les Illes... malgrat l’esforç dels maulets, la lluita dels miquelets...

Als partidaris de Felip V els anomenaren botiflers però, molt de compte!, botiflers també són tots aquells que diuen que aquesta és una història massa antiga i sense cap repercussió en el present... Els botiflers del segle XVIII cremaren Vila-real, aboliren els Furs, les Corts, la Generalitat, el Dret Civil Valencià i ens prohibiren l'ús de la nostra llengua en llocs públics i oficials... Els actuals botiflers continuen usant les mateixes armes, és a dir, posant tota classe d'impediments perquè els valencians puguem usar la nostra llengua en tots els àmbits: a casa, a l'escola, al jutjat, a la comissaria de policia... tancant els repetidors de l'única televisió pública del món que fa el cent per cent de la programació en la nostra llengua, el català... Cal repetir una i mil vegades -encara que siga des dels repetidors de TV3-, que el català o valencià és llengua oficial en territori autonòmic, que vint sentències del Tribunal Suprem avalen la unitat de la llengua, que la Unió Europea recolza els drets de les llengües minoritzades...

Què volen els botiflers, deixar-nos sense TV3? ...O, com diu la Socarrada Major 2010, Maria del Mar Bonet, què volen aquesta gent, desterrar totes les estàtues de tots els Jaumeprimers?
A.P.F. 12/01/2010.-

=======================================

1 comentari:

jpb ha dit...

Gràcies per publicar-lo, així me'l puc arxivar.

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes