dilluns, 5 d’abril del 2010

Enric Morera (Mediterráneo): sempre no és Pasqua



Sempre no és Pasqua... Ho hagués pogut dir Enric Morera, però us ho dic jo mateix. El pluralisme informatiu és una de tantes assignatures pendents de la nostra jove democràcia, sobretot al País Valencià, on el tractament informatiu de Canal 9 a tota classe de notícies mereix un qualificatiu que encara no contempla cap diccionari de cap Llengua (camPPista, per exemple?), per impresentable, els mitjans públics en general deixen molt que desitjar i les empreses de comunicació privades són subsidiàries de la subvenció pública (diners públics aprovats pel/s partit/s que té/nen majoria) que, normalment, es confon amb la subvenció partidista i, finalment, de la publicitat privada que, darrerament, ha minvat degut a la crisi.

És per això que, almenys el dia de Pasqua, ens alegra que el Periòdic Mediterráneo (després de milers i milers d'entrevistes a polítics, assessors i conserges del PP i del PSOE) li dedique una ampla entrevista al Secretari General del Bloc Nacionalista Valencià, l'amic Enric Morera:





El Bloc, Iniciativa i Els Verds han decidit renovar el pacte de Compromís (sense Esquerra Unida) per a anar de la mà a les eleccions autonòmiques del 2011 i intentar formar grup parlamentari. Quins són els nous vímets que proposen a l’electorat?
Som una opció útil per al canvi polític que té els peus en la nostra terra sense dependències ni sucursalismes. Som una alternativa al bipartidisme que ens ha portat a una situació catastròfica. La Coalició Compromís treballa en positiu, amb propostes i solucions per a superar la greu situació econòmica i social a la que ens han portat els nostres governants, els d’ací i els de Madrid.

Què tenen en comú el Bloc, Iniciativa i Els Verds?
Som una coalició amb un denominador comú: treballar des d’ací per la nostra terra amb la voluntat de construir un País Valencià de primera divisió i no una Comunitat de segona.

El que no tenen en comú ja s’ha visualitzat: el parany, on dos dels tres partits que formen Compromís no estan d’acord amb la seua legalització. Com afrontaran este tipus de qüestions internes?
Gestionant la nostra diversitat de forma positiva. El Bloc considera que la caça tradicional amb parany ha de ser regulada i legalitzada. Per això demanem als nostres governants i al PP i el PSOE que busquen solucions i no utilizen el parany com a element de confrontació.

Per què no es trasllada l’acord a les municipals?
La decisió de pactes municipals deurà, si és el cas, aprovar-se pels col•lectius locals. Regenerar la política i la forma de fer política implica que la presa de decisions, en este cas es realitze de baix cap a dalt. Pronostique un gran nombre de llistes municipals i un gran resultat.

Coalició Compromís i Esquerra Unida es disputaran eixe tercer espai cada vegada més reduït pel bipartidisme del PP i PSPV. Explique les diferències entre els uns i els altres i per què vostés han d’aglutinar eixe vot.
Nosaltres mirem el futur i aportem solucions de millora. No estem ancorats en la retòrica passada ni estem tutelats per ningú. Ens hem unit els nacionalistes del País Valencià, més l’ecologisme polític i l’esquerra moderna.

La Coalició pretén arrapar el vot descontent del PSPV-PSOE. Quins errors dels socialistes considera vosté que podrien motivar eixe transvasament de vots cap a vostés?
El millor aliat del president Camps és el president Zapatero, amb les seues decisions dóna munició al Govern valencià. Crec que els socialistes valencians haurien d’alçar la seua veu davant de les decisions de Zapatero que suposen una evident marginació econòmica per a la nostra terra. Casos com el nou model de finançament autonòmic o els Pressupostos Generals de l’Estat atempten al principi d’igualtat consagrat en la Constitució. Posa damunt de la taula 2.000 milions d’euros per a avalar a Grècia i no disposa de 20 per al taulell de Castelló. No tenim ni tren de rodalia Vinaròs-Castelló, ni TAV, ni Corredor Mediterrani. Increïble.

Acaba de ser anomenat portaveu de Compromís a les Corts. Quines són les seues prioritats en esta recta final de legislatura?
Marcar una agenda política alternativa al Govern del PP que done esperança a milers de ciutadans que ho estan passant malament. Alternatives per a crear ocupació i riquesa. Propostes progressistes per a superar la marginació i la dependència política de la nostra terra i caminar cap a una societat ambientalment sostenible.

Substitueix Mònica Oltra, la tasca de la qual ha estat molt marcada pel seu estil provocador de fer oposició i l'acosament ferm a Camps i a d'altres consellers pel cas Gürtel. Seguiran aquesta estratègia o hi haurà canvis?
Seguirem exigint transparència, control democràtic dels diners públics i documentació. És el nostre paper com a oposició. Al mateix temps, presentarem les nostres propostes útils per a millorar la qualitat de vida dels ciutadans de Castelló i de tots els del País Valencià.

No estaran fartant a una ciutadania que veu que se parla molt del Gürtel i molt poc del que realment preocupa, que és l'atur i l'economia? Pot passar factura açò amb una important abstenció a les urnes?
El cas Gürtel és molt greu i existeixen indicis clars de presumpte finançament irregular del Partit Popular. Devem deixar que siguen la justícia i la fiscalia les que actuen. Nosaltres hem reclamat responsabilitats polítques en la seu parlamentària. És evident que aquestos casos provoquen que molta gent s'allunye de la política. En el cas del BLOC no tenim a cap dels nostres càrrecs públics imputat. Crec que davant la imputació d'un càrrec públic i, més si té responsabilitats de govern, se deu procedir a la seua destitució si no presenta la renúncia voluntària.

Vostés sempre han proposat liberalitzar l'AP-7 i així ho han reflexat ara amb una iniciativa a Les Corts. Es va sorprendre de la resposta de Camps, sumant-se a la seua iniciativa?
És necessari i urgent liberar el peatge de l'autopista AP-7. Ens va sorprendre l'anunci de Camps ja que fou el seu partit el que va prorrogar el peatge al 95. Exigim al PP i al PSOE, és a dir, al Govern Central i a l'Autonòmic que se posen d'acord en un procés de rescat que siga factible i que deixen de jugar amb el poble valencià, canviant de posició en funció de la seua presència o la seua absència de l'equip de govern.

"Tenim projecte per al País Valencià, no per a la Comunitat del PP-PSOE". Això ho va dir vosté. Explique el seu projecte de País.
Volem un autogovern de primera. L'Estatut pactat per populars i socialistes ens manté en la Segona Divisió B. Ara, l'autogovern no s'ha traduït en una millora de la nostra qualitat de vida.

I què representa per a vosté Espanya?
És el nostre Estat. És un edifici on vivim totes les comunitats autònomes (les vivendes). No és possible que només cinc vivendes paguen pel les despesses de tots. No és just que se'ns discrimine. Nosaltres apostem per una Espanya plural i diversa. El PP i el PSOE han confòs unitat amb uniformitat.

Sempre se'ls ha acusat de ser ambigus en quant a la seua ideologia. El BLOC és d'esquerres, nacionalista, progressista...?
El BLOC és un partit nacionalista i progressista. Som l'expressió d'un moviment a favor de la nostra identitat, de la nostra llengua i de la nostra cultura. Volem estar en un món global com a valencians. Creiem en l'acció dels poders públics per afavorir l'interès general i el bé comú aplicant el principi d'igualtat. Recolzem els nostres sectors productius, la iniciativa privada i als emprenedors per a que creen riquesa.

Posem per cas, per exemple, que a Vila-real, al dia següent de les Eleccions de 2011, al PP li fan falta els regidors del BLOC per a governar. Seria possible?
Això ho decidirà el nostre col·lectiu en Vila-real en funció del nostre programa i d'acord amb els nostres electors. No som la crossa de ningú, tenim un projecte per al nostre poble que se concreta en cada cas en funció de molts factors. El PSOE i el PP pacten en alguns ajuntaments, en Euskadi, en Navarra... i no passa absolutament res. Nosaltes no ens sentim lligats a ningú i els nostres col·lectius decidiran amb total autonomia.

Si vostés tingueren responsabilitats de govern: com afrontarien la crisi del taulell? Amb ajuts directes? Un pla específic per al sector?
No som partidaris de la subvenció. Som partidaris de crear les condicions per a què l'activitat productiva es desenvolupe de forma possitiva i eficaç. Estem en un mercat obert i hem de donar suport a les nostres empreses per a què creen riquesa i exporten. El BLOC s'ha renunit amb Ascer i amb els sindicats del sector ceràmic, i d'aquestes reunions han sortit propostes que hem presetat a Les Corts, com la gestió directa dels crèdits de l'IVF, i que no han acceptat ni PP, ni PSPV-PSOE.

Segons vostés, el model econòmic de Camps ha fracassat. Què proposen?
És un fracàs total que ens ha portat al desastre. Proposem recollir les propostes del món empresarial, sindical i les Universitats -crec que és deu escoltar molt més a la UJI-, per a sortir de la crisi. Necessitem governs que afronten la crisi amb rigor, amb un bon diagnòstic i amb austeritat. Marcar bé els objectius i què generen confiança entre els empresaris i els consumidors. Hem presentat en Les Corts propostes per a potenciar els sectors productius i per assegurar els llocs de treball afectats pels E.R.O.S. amb la inclusió de clàusules socials.

(Entrevista íntegra, traduïda per l'autor del blog).
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

3 comentaris:

Anònim ha dit...

-Ingresó 5,3 millones sin justificar en seis años
-Las operaciones sospechosas investigadas, en su mayoría entregas en efectivo y cheques al portador, sumaron 70 veces el salario del presidente de la Diputación de Castellón
-Los bancos tardaron más de dos años en detallar sus movimientos
-Hacienda detectó un desfase de 600.000 euros en su patrimonio en 1999
-En el periodo auditado figuran 240 entregas de dinero en metálico
-También ingresó en sus cuentas más de 130 cheques por 2,7 millones de euros
...Adivina, Adivinanza: Corleone parece, italiano no es, el que lo vota corrupto es ¿quien és?
Respuesta: Pasa palabra, pasa la cabra, paso de Fabra...

Anònim ha dit...

EL GÜRTEL VALENCIÀ:
L'informe de la Brigada de Blanqueig de Capitals de la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Policia conclou que "existeix un finançament d'actes polítics del PP de la Comunitat Valenciana per part d'empresaris".
També afegeix que els empresaris que van donar els diners "tenen contractes vigents, presten serveis i realitzen obres per a les administracions públiques com a contraprestació als favors realitzats per la formació política, concretats en el pagament d'actes polítics". Entre les empreses que hi haurien participat, cita, FACSA, Enrique Ortiz e Hijos, PIAF, SEDESA i LUBASA.
L'informe ha subratllat que l'exsecretari general del PP valencià Ricardo Costa actuava "com a canalitzador dels pagaments amb fons aliens al sistema financer".
Al mateix temps, destaca la "vinculació directa" d'Orange Market, l'empresa d'Álvaro Pérez, "El Bigotes", amb responsables dels populars valencians i dels òrgans de govern del País Valencià, una relació econòmica que, fiscalment, es tradueix en una comptabilitat "dual". D'una banda, una caixa real, amb factura i IVA; de l'altra, la caixa B, sense factura ni IVA. El mateix procediment se segueix amb l'empresa Special Events. En ambdós casos, el sistema doble de facturació i el finançament irregular d'actes polítics tenen "persistència en el temps".

Anònim ha dit...

El cada vez más oscuro horizonte judicial de Fabra se suma al del antiguo presidente balear Jaume Matas y a los avances en la investigación de la trama Gürtel, sin que la dirección del PP haya hecho hasta ahora otra cosa que distribuir diferentes dosis públicas de afecto entre los encausados, según el grado de apoyo con el que cuentan. Lo que no ha hecho, en ningún caso, es asumir responsabilidades políticas ni exigir a los dirigentes implicados que las asuman. Por si cupiera alguna duda, el hecho de que haya sido Matas quien solicitó la suspensión temporal de su militancia, además de la condescendencia de la dirección popular frente a Fabra, demuestra que la aprobación de un código ético, hace apenas unos meses, no pasó de ser una operación propagandística.

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes