dimarts, 1 de juny del 2010

VENT DE PONENT


De ponent, ni dona ni vent. Aquest cap de setmana les platges han registrat la primera bona entrada de la temporada. El municipis costaners s'han afanyat a instal·lar les arenes, salar les aigües i deixar la costa amanida, potser sense tanta guarnició com als darrers anys, perquè la ponentà amenaça d'emportar-se els ja tradicionals xiringuitos...

Aquesta primavera ha estat ben estranya. De primer fou la ponentà laboral i econòmica que arribava des de la Meseta castellana, després la ponentà de l'Horta -que no solament amenaça el paisatge rural tradicional, sinó els barris urbans més emblemàtics- que ha estat contestada, entre d'altres, per una publicació anomenada, precisament, Vent de Ponent. Després han vingut els enderrocs en el sistema educatiu vigent amb la pretesa paralització del P.I.P. (Programa d'Incorporació Progressiva del valencià) i de l'elecció, més o menys democràtica, dels directors dels centres... per cert, és casualitat que els presidents dels tribunals d'oposicions docents -tant a Primària com a Secundària-, tots triats a dit, tinguen molts un perfil, per no dir militància, popular? Però si Camps s'havia revestit amb la senyera per demostrar el seu valencianisme, ara vol demostrar tot el contrari? Sembla que, de vegades, les decisions polítiques venen acompanyades d'una sobredosi de productes farmacèutics...

I, per acabar-ho d'arreglar, el vent de ponent que s'ha emportat pel davant uns set mil treballadors de la ceràmica, només a Vila-real, també s'ha carregat amb un euro-decret -es veu que l'anticicló domina tot el continent- les aspiracions europees del Vila-real Club de Futbol...... La temporada 2009-10 passarà a la història com el punt d'inflexió de la trajectòria ascendent de l'Eurovila-real? De moment, a banda de la decepció de la no convocatòria mundialista de tres jugadors (Diego López, Senna i Cazorla), restarem a l'espectativa de la ja tradicional presentació del mes de juny (dijous que ve a l'Auditori), una presentació que sempre ha vingut marcada -no vull dir gafada- per les anècdotes (recordeu Ayala, Mavuba, etc.): toque'm fusta que pinten bastos!

Potser, si ho mire'm en positiu, tampoc està tan malament comprovar que el paisatge, a poc a poc, comença a decorar-se amb tota la gent que, de moment, està superant l'Operació Bikini... Més val superar aquesta operació, que no la del rentat del cervell.


VENT DE PONENT (Lluís Cebrian)

¡Vent de Ponent!...

¡Vent de Ponent!...

Llauradors, nostra terra perilla.

Agermanats, l'amor sant defensem.

Vil estrany maganxos nos humilla...

¡Valencians, per la Patria breguem!

¡Defensem la nostra casa,

geni i llengua, sang i raça!

¡Per honor i dignitat!

¡Per la santa dignitat!

Vent de ponent marcix la collita.

Vent de Ponent lo cor debilita

i el nafra i el crema, gelat o ruent...

¡Vent de Ponent!...

¡Vent de Ponent!...

¡Poble meu, poble meu, qui t'ha vist,

fort, gojós...i ara dèbil i trist!...

Dones flors i et tornen espines.

Treballant, treballant, t'arruïnes.

Fores l'alba llevantina;

teua fou la mar llatina;

escampà ta glòria el vent...

¡I ara esclau d'un fort ponent!...

Vent de ponent marcix la collita.

Vent de Ponent lo cor debilita

i el nafra i el crema, gelat o ruent...

¡Vent de Ponent!...

¡Vent de Ponent!...

Rompa fort nostre clam, colliters.

Del cultiu detinguem els quefers:

El Ponent maleït tot ho arrasa,

els verds camps i la sang nos abrasa.

¡Alcem murs, alcem racers

protectors de nostra casa...

i refresque nostra llar

l'alenada de la mar!...

Vent de ponent marcix la collita.

Vent de Ponent lo cor debilita

i el nafra i el crema, gelat o ruent...

¡Vent de Ponent!...

¡Vent de Ponent!...

(Pàtria Nova, 1915)

=================================================

7 comentaris:

Anònim ha dit...

La campanya d'Acció Cultural "Televisió sense fronteres", en favor de la continuïtat de TV3 al País Valencià, que arriba ja a la seua fi, ha estat un èxit important tant a nivell global, on s'han superat amb escreix les 500.000 signatures leglament necessàries, com a nivell de les comarques de Castelló, on hem superat les 50.000 signatures, la qual cosa representa un 15% de la població major de 18 anys. Totes i tots podem, doncs, felicitar-nos per aquest èxit.

Si encara teniu algun full amb signatures, ni que siga una de sola, ens el podeu fer arribar als nostres locals de Castelló --la Balma 1-- o Vila-real --Solades 10-- durant el que resta de setmana, o bé enviar-les directament per correu a València, Acció Cultural, Sant Ferran 12, 46001. No deixem perdre ni una sola de les signatures que hem recollit!

Anònim ha dit...

PAÑELLA: “LA TARDANA IMPUTACIÓ DE FABRA ÉS UNA BONA NOTÍCIA PER A LA NORMALITAT DEMOCRÀTICA DE CASTELLÓ”

El diputat de Compromís en les Corts Valencianes i president del BLOC, Josep Maria Pañella, lamenta el retard de la justícia i els problemes i impediments que ha posat la Conselleria de Justícia perquè Carlos Fabra s’assega com imputat davant d'un jutge, encara que celebra que per fi, “s'inicia un procés que pot restablir la normalitat democràtica a Castelló, després d'anys i anys de tindre un president de la Diputació implicat en casos gens recomanables per a un càrrec públic”.

Pañella també ha declarat que el procés contra Fabra, “pot ser que done alguna sorpresa més i es puga descobrir que el cas Fabra també oculte alguna presumpta trama de finançament il·legal del PP, alguna cosa que últimament està, presumptament, molt de moda en eixe partit”.

Per al parlamentari valencianista, “té molta gràcia que Fabra, ara imputat, haja sigut un fervent defensor de Camps, també imputat i que Camps, des de sempre, haja defensat la innocència de Fabra. Entre tant imputat no sabem ja ni què farà ni què li passarà a Rajoy, qui sempre ha defensat a Camps i a Fabra, en l'actualitat tots dos imputats”.

Anònim ha dit...

CARLOS FABRA, IMPUTADO POR COHECHO Y TRÁFICO DE INFLUENCIAS.

El presidente de Castellón responderá ante un jurado popular por delitos contra la Hacienda Pública

El juez de primera instancia e instrucción número 1 de Nules (Castellón) transforma las diligencias contra el presidente de la Diputación de Castellón, Carlos Fabra, en juicio con jurado popular.

El juez de primera instancia e instrucción número 1 de Nules (Castellón) ha acordado transformar en procedimiento para el juicio ante el Tribunal del Jurado las diligencias previas abiertas contra los 13 imputados del denominado caso Fabra, que afecta al presidente de la Diputación y del PP castellonense, Carlos Fabra, y a su ex mujer, María de los Desamparados Fernández.

Según informó el Tribunal Superior de Justicia de la Comunidad Valenciana (TSJCV) en un comunicado, el instructor entiende que, "en principio" y a la espera de su calificación final, los hechos presuntamente cometidos por los imputados serían constitutivos de los delitos de cohecho y tráfico de influencias, propios de la competencia del Tribunal del Jurado.

De acuerdo con el juez instructor, a estos delitos se deben sumar otros conexos en lo que a Carlos Fabra y María de los Desamparados Fernández se refiere, que son los relativos a la Hacienda Pública. La conexión de estos delitos fue declarada expresamente por la Audiencia Provincial de Castellón el 24 de enero de 2006, según el TSJCV.
El próximo 25 de junio se celebrará en el juzgado de primera instancia e instrucción número 1 de Nules la comparecencia prevista en la Ley del Jurado para concretar la imputación, solicitar el sobreseimiento o pedir que se practiquen nuevas diligencias de investigación.

La última diligencia practicada en relación con este caso tuvo lugar el pasado 21 de mayo, cuando declaró en el juzgado la ex mujer de Fabra, que sólo respondió a las tres preguntas efectuadas por su abogado defensor. En esta jornada también había sido citado inicialmente al presidente de la Diputación castellonense, aunque su comparecencia quedó aplazada porque el dirigente del PP se encuentra de baja laboral tras haber sido sometido a un tratamiento médico en Madrid.

No obstante, el fiscal Anticorrupción, Luis Pastor, apuntó tras la declaración de Fernández que el procedimiento estaba "listo para cerrarse" y consideraba que la declaración de la ex mujer del presidente de la Diputación sería la última, por lo que Fabra no sería citado de nuevo a declarar. Asimismo, señalaba que la instrucción de la causa "podría cerrarse antes del verano" porque no quedaban más diligencias por practicar.

Hacienda inició una denuncia contra Fabra por supuestas irregularidades en la declaración de la renta del año 1999, aunque en el procedimiento se ha terminado investigando las cuentas del presidente castellonense desde ese año hasta 2004. En relación con esta causa, un informe de los ingresos del dirigente conservador, realizado en la investigación judicial, apunta a que ingresó, a través de cuentas corrientes personales o familiares, 5,3 millones de euros sin justificar en seis años, una cifra que representa 70 veces su salario.

El pasado mes de marzo Carlos Fabra, por cuestiones de salud, delegó sus funciones 'sine die', a través de un decreto firmado el día 12, en el vicepresidente primero de la Diputación de Castellón, Francisco Martínez. Posteriormente, fue sometido a un tratamiento en un hospital madrileño.

EUROPA PRESS. 01/06/2010 13:27

Raul Soria ha dit...

Molt bona la foto Toni, molt artistica jajaja! ja he llegit el tema de la UE el tema 15 tambe el pujaras o com tenim que fer el treball no? ADeu!

Anònim ha dit...

ENTREN A MATAR

Cuando los restos de don Vicente Blasco Ibáñez llegaron al puerto de Valencia, el 29 de octubre de 1933, una multitud acompañó el carruaje que transportaba el ataúd envuelto en una senyera. Al día siguiente, un diario de Madrid, que sin duda ignoraba el léxico de esta periferia, remataba su crónica con un añadido: la señora de un conocido republicano cubría el féretro del escritor. No había dama extendida sobre la ilustre mortaja, del mismo modo que resulta poco creíble que la senyera con la que dice envolverse el aún presidente de la Generalitat, Francisco Camps, le proteja del Código Penal conforme arrecia la instrucción judicial. ¿Puede una bandera, por grande que sea, poseer dotes superiores a la capa de Harry Potter? Quién sabe. En Morella hay un azulejo fijado a una fachada, donde se cuenta que allí obró Sant Vicent Ferrer el prodigio de sacar de la olla, vivo y en su salsa, al zagal que sus progenitores habían condimentado para agasajar al predicador. El milagro, en todo caso, no es el abracadabra del dominico, sino que el personal se extasíe ante el mural y además se lo crea. La fe no cotiza en Wall Street, ni entre los estratos sociales más acuciados por los efectos de la voladura del sistema financiero y sus impunes bucaneros, pero Camps se parapeta tras la senyera, mientras descalifica a los aparatos del Estado y los autos "de corta y pega" del juez Pedreira. ¿Eso no es desacato? Por cierto, ¿tampoco es prevaricación la partida, no sé si de frontón, que empezó De la Rúa desestimando los argumentos que enjuicia Pedreira en la devolución del multicaso al Tribunal Superior de Justicia valenciano? ¿De la Rúa no prevaricó y Garzón sí? ¿No se desestimó aquí a sabiendas el rosario de marrones que ahora llega rebotado desde el Tribunal Supremo? Cuánta incertidumbre, no saber derecho o interpretarlo al revés.

Y entre tanto, Camps a la deriva, agarrado a la senyera y disparando salvas contra el Código Penal. Podría haber protestado porque en 15 años de vigencia del dichoso código y tras casi una veintena de reformas, los partidos políticos, quiénes si no, siguen sin tipificar con la contundencia precisa el delito de financiación ilegal de estas organizaciones. Será que no han tenido tiempo. Nada es normal en una sociedad anormal. Y, como les ocurre a los atónitos visitantes que leen y releen el azulejo del milagro de Sant Vicent, una legión de diputados y diputadas en pleno uso de sus facultades, aplauden a rabiar los argumentos de su líder carismático, que en cualquier momento hará mutis por el foro. Mientras la tijera se abre camino entre nóminas, pensiones y recortes por doquier, aquí sobrevivimos en estado de insumisión. Eso sí, con fórmula 1, insolvencia mayúscula y nadando en la piscina vacía. ¿Estado de excepción o de salud? Después de tanta faena acreditada, pueden entrar a matar.

Manuel S. Jardí (El País)

TONI PITARCH ha dit...

El tema de la UE encara no està penjat del tot, així que tindràs que tornar a entrar al blog de Socials demà o quan el tinga enllestit del tot. I el tema 15, naturalment, esperaré a que el feu vosaltres, per a que els internautes (és a dir, tu mateix) no jugueu amb un avantatge excessiu o, el que és pitjor, us dediqueu a "tallar i enganxar"...
De tota manera, molt agraït pel comentari i gràcies per la visita virtual!

Raul Soria ha dit...

Ok! Ja suposava que no el pujaries fins que no el férem es prou coherent, ja ja, bueno quan estiga tot el tema de la UE ja entraré Gracies per la contestació! Ens veiem en classe. Per cert e entrat a la web de la UJI a veure el temari de la carrera de historia xq si no m'arriba a periodisme agafaré historia i es molt difícil no?? i damunt no es historia soles sinó que es tipus humanitats però bueno ja veure que faig.

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes