dimarts, 2 de novembre del 2010

D'ON VENIM? D'ATAPUERCA


D'on venim? Venim del nord, venim del sud, de terra endins, de mar enllà... Aquest és el pare, aquesta és la mare, aquest demana pa, en temps de crisi diuen que no n'hi ha...

On anem? Anem cercant treball, pau, amor, cap a l'atur, cap a l'oci, cap al descans, cap al caos, cap al coneixement, cap a la mort, cap al cel, cap a l'infern, cap al paradís... mai ho sabrem.

Les preguntes trascendents són tan antigues com la consciència. Després de la darrera glaciació, el fred i la neu, les glaceres i el gel es bateren en retirada cap als pols i així segueixen, en retirada accelerada amb l'escalfament terrestre produit pels canvis climàtics naturals i, per suposat, per la humanització del planeta amb l'ús de noves fonts d'energia des dels inicis de la revolució industrial (carbó, petroli i d'altres combustibles fòsils). És per això que els homínids (femínids?, persònids?) venim de l'Àfrica, del sapiens, com s'ha consensuat -globalment- que s'anomenen els nostres avantpassats més pròxims després de la descoberta francesa de l'home de Cromagnon. De tota manera, quan més ens allunyem en el temps hi ha més dubtes, però també hi ha més certeses amb el pas dels anys: sabem més coses sobre la guerra civil espanyola ara mateix que l'1 d'abril del 39 (quan Franco va dir, a Burgos, allò de cautivo i desarmado), de la mateixa manera que sabem més coses sobre l'europeu més antic del que tenim notícia -l'homo antecessor- ara mateix que fa un parell de dècades... i és que, malgrat tot, la ciència i el coneixement segueixen i seguiran evolucionant, avançant...


On anem? Potser no ho tenim massa clar. D'on venim? L'associació cultural SOCARRATS de Vila-real venim d'Atapuerca (Burgos), on hem passat un cap de setmana de tres dies (amb el dilluns de Tots Sants) molt interessant perquè la mateixa ciutat de Burgos ja s'ho val amb els seus monuments arquitectònics clàssics (la fabulosa catedral gòtica)...


...i avantguardistes (el Museu de l'Evolució Humana inaugurat aquest mateix estiu de 2010) que conformen un entramat urbà molt ben pensat amb una Plaça Major amb pàrking subterrani (sense entrades ni eixides de vehicles, amb un parell d'ascensors de vidre transparent, un terra amb rajola roja antiga però de qualitat, etc. sense massa pretensions... que deixa en evidència les places majors de ciutats del nostre entorn sense anar més lluny) i una circumval·lació d'amples carrers i amples voreres com mai hem vist, ni vorem, a la trista Vila (almenys des del punt de vista urbanístic, malgrat les "alegries" dels que han fet diners als darrers anys) on alguns vam vore la primera llum.





Sobre els jaciments d'Atapuerca i Ibeas de Juarros, pobles on s'han realitzat les troballes més interessants, tenim sobrada informació a internet, així com de l'exposició Sexo en piedra (que ens va introduir en allò que alguns gamberros anomenaren Peneolític), que completarem amb algunes fotografies realitzades in situ.


Però de tota manera, dir que la gent s'ho ha passat d'allò més bé i per això mateix felicitem públicament l'organització i us emplacem a participar en la propera eixida...



Ah, per cert, de retorn bon dinar a Sòria i un passeig ràpid i interessant per recordar aquell estiu de 2000 (¿?) quan férem la primera estada de camí cap a Santander. I l'hotel de Burgos, al G-3 (un punt per dalt del pati de l'Ajuntament), una passada: molt nou, bon tracte, bones instal·lacions, la gastronomia ajustada al preu/qualitat, encara que el café que serveixen fa fàstic... perdoneu, però algú ho havia de dir!

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Compromís destaca la diferencia de coste de la próxima visita del Papa a España con la de Valencia

La coalición Compromís, a través de su candidato a la alcaldía de Valencia, Joan Ribó, ha pedido al presidente de la Generalitat, Francisco Camps, que "analice con detalle y espíritu de aprendizaje los costes que tendrá para la ciudadanía la visita del papa Benedicto XVI a Cataluña y Galicia y los compare con el despropósito risible que supuso la misma actividad en tierras valencianas".

El candidato de Compromís compara el gasto en Valencia con los cerca de dos millones de euros que estima invertirá Barcelona y los tres millones de euros que se consumirán en Santiago de Compostela para cubrir los actos del Papa el próximo fin de semana. Ribó, además, hace hincapié en "la aparente transparencia con que las administraciones gallega y catalana están ofreciendo las cifras", que contrasta con el caso valenciano, donde "la opacidad impresentable del Consell" aún no ha permitido, cuatro años después, conocer el coste total de la visita de Benedicto XVI.

Anònim ha dit...

Fabra confiesa que sacaba dinero de cajeros en sus visitas a Andorra

El presidente de la Diputación de Castelló declaró que llevaba el dinero a su casa y la Fiscalía Anticorrupción considera "absurda" la explicación

La Fiscalía Anticorrupción ha detectado que el presidente de la Diputación de Castelló, Carlos Fabra, llegó a sacar importantes cantidades de dinero de cajeros automáticos de Andorra haciendo uso de una tarjeta de crédito. El líder provincial del PP ha asegurado ante el juez que estas sumas las guardaba en su casa para contar con suficiente efectivo, una explicación que a juicio de los inspectores de Hacienda carece de sentido.

Para los técnicos de la Agencia Tributaria no resulta creíble que Fabra sacara elevadas cantidades de dinero de un cajero de Andorra, pagando fuertes comisiones, cuando podría haberlo hecho en entidades financieras de Castelló sin ningún coste adicional. Y sólo para tener el dinero en su casa. Según fuentes próximas al caso, este tipo de operaciones en Andorra suelen realizarse para ocultar movimientos de capital con dinero negro.

Levante

Raul Soria ha dit...

Molt bonica Burgos est un bon RRPP de la ciutat jaja :) Per cert hui llegint el País e trobat una noticia que en un principi pareix ser bona:

http://www.elpais.com/articulo/Comunidad/Valenciana/Blanco/compromete/defender/Bruselas/corredor/mediterraneo/elpepuespval/20101103elpval_14/Tes

Esperem que no sigen soles promeses! Vaig a continuar estudiant historia que els Carlins ja podien ser mes tranquils i haver fet menys guerres jaja Ciao!

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2024/25

Vila-real, la nostra ciutat (1274-2024)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes