dilluns, 23 de maig del 2011

MUNICIPALS VILA-REAL: DEL TRIO AL REPÓKER


La democracia és l’alternança en el poder, el  pluralisme, el diàleg entre diferents punts de vista i formes d’entendre la vida, el disseny de les ciutats, etc.. La democracia és monopoli del poble i només el poble té el dret a decidir: de vegades es decanta per atorgar la máxima confiança a una formació política en forma de majoria absoluta que, potser, administrada amb generositat i en un termini breu de temps també pot aportar coses bones al progrés dels territoris; en canvi, en altres avinenteses com la present a Vila-real, els ciutadans opten per canviar d’aires  després de tres legislatures seguides amb el mateix partit en el poder.

Ara toca obrir finestres, renovar l’aire de les estances municipals, alçar catifes i treure els cadàvers amagats a sota, canviar de lloc el mobiliari que, cal recordar, mai havia deixat de pertànyer als ciutadans vila-realencs malgrat la continuïtat en l’ús dels represetants d’un partit polític determinat, en aquest cas el PP... i, per suposat, cal creuar els dits perquè els cadàvers trobats a dintre de Ca la Vila no siguen massa difícils de soterrar.

D'entrada, tothom sap que no s'hi trobarà el nou equip de govern quatripartit (PSOE - BLOC - Iniciativa - Esquerra Unida) a dintre  l’Ajuntament de Vila-real, ni a cap edifici municipal en tota Espanya, és cap bagul amb bitllets de 500 euros, ni tresors amagats, ni jaciments d'ocupació que ens traguen immediatament de la pobresa i donen feina als 6.000 aturats vila-realencs, sinó, més bé, tot el contrari, escriptures i més escriptures on es relacionen els deutes, hipoteques i préstecs solicitats els darrers anys que, a poc a poc, deurem d’anar amortitzant tots els ciutadans fins que els nostres fills i, tal vegada, els nostres néts li retornen la salut econòmica a esta jove Vila, ex-industrial i ex–llauradora que en altres temps va arribar a lligar els gossos amb llonganisses.

La davallada del PSOE amb repetició de candidat ( ha perdut més de 700 vots, és a dir, un 7%) cal atribuir-la a causes generals, així com la sorpresa de la jornada electoral, és a dir, el retorn d'Esquerra Unida amb candidat nou però i, sobretot, l'aparició per primera vegada en la història local d'Iniciativa amb el candidat a l'alcaldia més jove de les comarques de Castelló i, potser, de tot el País Valencià, així com la moderada recuperació del BLOC (que augmenta en 400 vots, és a dir, un 1%) per les mateixes circumstàncies d'indignació general i per l'efecte del candidat nou. Per contra, la davallada del PP (uns 200 vots respecte a 2007 i més de tres punts de percentatge) cal atribuir-la a causes internes i locals que venen de l'efecte Manolo hombre honrado de 2007 (que va augmentar artificialment l'expectativa de vot al PP) i de la gestió als darrers quatre anys...


Pel que respecta a nivell autonòmic, la davallada del PSOE no és tan gran perquè encara predomina certa tendència bipartidista, reforçada per l'escassa presència al carrer de cartells de COMPROMÍS que, per sort, tendeix a trencar-se en pròximes convocatòries gràcies a la consolidació d'aquesta coalició que, de la mà de la tercera força municipal a nivell autonòmic, és a dir, el BLOC, s'ha consolidat també com la tercera força autonòmica a nivell provincial i de país degut al carisma i la força dels camdidats aportats per Iniciativa, és a dir, Mònica Oltra o Mireia Mollà, però també Joan Ribó que ha entrat amb força a l'ajuntament de València, un territori fins ara restringit al valencianisme progressista i d'esquerres. Mai sabrem que hagués passat a Vila-real amb una llista jove, renovada i conjunta, de BLOC i Iniciativa sota el paraigües de COMPROMÍS que, a poc a poc, va consolidant-se per passar d'un matrimoni d'això mateix a una coalició amb garantia de futur...

Vila-real ha passat del trío (PP - PSOE - BLOC) al repóker (PP - PSOE - BLOC - Iniciativa -EU), és a dir, del monòleg partidista unilateral a la política real: a partir d'avui el diàleg, el pacte, el consens, els "modos i criança" -que deien els antics-, les bones maneres, el sentit comú, l'austeritat, la rapidesa en l'acció, les polítiques socials d'urgència de cara als vila-realencs més necessitats, etc. han d'estar a l'ordre del dia... el poble s'ha pronunciat i, tal vegada, no podia fer-ho d'una altra manera.

Enhorabona als més de 24.000 vila-realencs que, indignats o no, han exercit el seu dret com a ciutadans i l'enhorabona a tots els candidats elegits (als més votats, als nous, als que han crescut, als que s'han mantingut, als que tenen més possibilitats de formar govern, etc.) i, a partir d'ara, mans a l'obra: a Vila-real hi ha 25 ciutadans que tenen molta feina per davant i són els nostres representants a Ca la Vila, totes i tots, però també els nostres empleats.

Visc a Vila-real, visca la democràcia i visca Vila-real!

10 comentaris:

vicent ha dit...

tant sols cal esperar que el nou govern se negue al favoritisme dels assessors

TONI PITARCH ha dit...

Home, només això? I moltes més coses, que Vila-real està a la U.C.I. laboralment parlant...

Sorní 7 ha dit...

Vull felicitar especialment l'entrada d'Alberto Ibáñez (Iniciativa) a l'Ajuntament de Vila-real; una acció lloable, es mire per on es mire... Però també cal felicitar els bons resultats del BLOC, que en aquestes eleccions augmenta més de 400 vots i se situa clarament com a tercera força municipal i segona d'un hipotètic (i necessari) govern. Finalment, Esquerra Unida, que abans no hi estava, ara ha tornat. Crec que la citadania de Vila-real, farta de la crisi i la política de fastos, ha volgut encetar un nou cicle polític, el qual poguera ser l'inici d'una manera de fer política que acabara amb l'hegemonia popular estesa arreu del País. Felicitats a tots i totes!

penyeta ha dit...

Jo crec que el bloc té la clau, i a hores d'ara no sé què faran (cec que anit van tindre una reunió).
La meua pregunta és: optaran pel canvi i construir una ciutat diferent que ens mereixem, o bé recolzaran el partit que ha obtés més vots (com ja van fer, no ho oblidem) i canviaran allò de "Adéu PP" per "Hola Josep"?

TONI PITARCH ha dit...

Ahir el BLOC, segons Mediterráneo
(http://www.elperiodicomediterraneo.com/noticias/noticia.asp?pkid=660788) va celebrar una Assemblea Local que va ratificar l'actual Executiva de Maties Marín, és a dir, la que no s'ha dignat a convocar el 40% de militants molestos amb aquesta executiva i que vam decidir, individualment, no presentar-no en les Llistes municipals de Vila-real.

Si Maties Marín parla d'escoltar el poble, bé faria de començar donant exemple tot convocant els militants que ens hem assabentat per la premsa d'aquesta important reunió...

Una altra cosa és el dret d'assistir o no (personalment, no hagués acudit). I encara que ja no tinc ganes de tirar més llenya al foc surrealista de l'Executiva Marín, una cosa és ser bones persones i una altra que se'ns quede cara de "tontos", amb perdó per als tontos.

TONI PITARCH ha dit...

Subtítol del Mediterráneo:

"Los militantes deciden crear un comité para dirigir las futuras reuniones. Los nacionalistas reiteran que no harán “oídos sordos a lo que quiere el pueblo”."

Esta frase, ara mateix, no té cap credibilitat quan el president de l'Excecutiva Local es comporta com un "autista", amb perdó pels autistes.

Sorní 7 ha dit...

Xe, Toni no em digues això... Perquè a les meues orelles també han arribat notícies que hi ha militants del BLOC de Vila-real que no els han convocat a la reunió... I això és DEMOCRÀTIC?

Qui és eixe "Martell d'Heretges"? Que ha tornat Torquemada?

TONI PITARCH ha dit...

Ahir, amic Sorni, tampoc me van avisar al meu correu de gmail per a l'Assemblea d'avui (a la que tampoc pense acudir). Correu que, per cert, vaig usar el mateix dilluns al matí per felicitar al Bloc Municipal i als regidors electes, correu que usa l'Executiva del Bloc des de València per avisar-me com a Conseller Nacional de les seues convocatòries, la mateixa assemblea comarcal de La Plana Baixa i, per suposat, el col·lectiu local fins abans de la jornada electoral.

Què pretenen? Fer saber a Vila-real que n'hi ha dos blocs encara que la gent ens ha votat com si en fórem només un perquè hem estat calladets fins el mateix dia d'eleccions? Açò és tot molt incomprensible...

Sorní 7 ha dit...

Toni, recorda els clàssics llatins: "Vae Victis"... O aquella altra gran frase amb que alguns solien cloure els discursos: "Delenda est Carthago"...

I ja més a prop, tenim aquella altra admonició Vaticana: "Nulla salvatio extra Ecclesiam", adreçada a Luther; qui finalment va fer el que va creure just i encara van per ahí els seus descendents en la fe...

I encara n'hi ha més: "Homo homini lupus est"; aquesta té més de 2000 anys, però la va fer famosa Hobbes. Té tota la raó, no?

Si ens aproximem més a l'actualitat hi ha la frase de Clausewitz, qui en el llibre "Von KRIEGE" ens diu que: "La guerra és la continuació de la política per uns altres mitjans"... Idea que també podem girar d'aquesta manera: "La política és la continuació de la guerra per uns altres mitjans"... Encertat? Si, veritat?

Bé, de tota manera, com va demostrar Luther a tot el món, sí que hi ha salvació fora de l'Església... O això encara és herètic?

TONI PITARCH ha dit...

I va dir Herodes: "Deixeu que els xiquets s'acosten a mi" i va inventar la pederàstia. I va dir Julià el de la Pròstata: "El que amb menors pernocta, miccionat es desperta"... Jo vull agafar-m'ho a broma, encara que siga (el d'alguns que tu saps) un humor cainita de molt mal gust.

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes