dissabte, 21 d’abril del 2012

A L'ABRIL, LLIBRES MIL


Aquest matí de dissabte, en l'històric i immutable palau-castell -que demana una esperada rentada de cara, o rehabilitació, per evidenciar, fidelment, la indubtable i ferma bellesa arquitectònica que atresora-, ha començat la primera Fira del Llibre de Betxí on, després de la presentació oficial del programa d'actes municipal, per part de les autoritats locals, ha tingut lloc la presentació d'UN PONT SOBRE EL MERIDIÀ, el llibre col·lectiu de relats de tretze autors d'El Pont, cooperativa de lletres, en el qual he tingut la sort -o la responsabilitat- de col·laborar.


Ha estat una presentació senzilla, però emotiva, no solament pels parlaments dels meus companys (Joan Andrés Sorribes, Joan Pla, Vicent Pallarés i Rosabel Gumbau) que, com sempre, han demostrat una dialèctica de solvència contrastada a l'hora de motivar el públic assistent a la lectura en general i, en concret, d'aquesta primera publicació d'El Pont, sinó per la presència d'alumnes, ex-alumnes i coneguts de dins i fora de la població que ens han acompanyat omplint el monumental pati porticat amb vocació de recuperar el seu antic esplendor com a claustre. A totes i a tots els que heu vingut -com diu la cançó- us hem reconegut, i us donem les gràcies: un poble que llig és un poble que traça ponts cap a un futur d'esperança.

Sobre llibres, us presente, a continuació, una contribució personal en forma d'article d'opinió publicat per la Revista Poble aquest mes d'abril sota el mateix títol d'aquest post (A l'abril, llibres mil):


Després d’un hivern dels més secs que es recorden, arriben les pluges d’abril.

Sempre no és Pasqua, diuen, però la veritat és que tothom necessita desconnectar d’aquest ambient negatiu que ens envolta, perquè la realitat sempre ha superat -i supera- la ficció.

2011 ha estat un any fecund per Vila-real, almenys a nivell literari, i per això es presenten tantes novetats amb firmes locals durant les properes fires del llibre (d’abril) que tindran lloc des de València, Cap-i-Casal, fins Vinaròs, passant per Betxí, Borriana, Castelló o Benicarló. Vila-real tancarà aquesta gira de fires el primer cap de setmana del mes de juny.

D’entre les novetats que, esperem, seran presentades a la Fira del Llibre de Vila-real, cal destacar el premi d’assaig del darrer Certamen Literari Ciutat de Vila-real, “Catalogació dels panells ceràmics a Vila-real” de Pasqual Lluís Segura, Carmela Falomir i Leandre Adsuara.

També el premi Vila de Puçol de novel·la, “Món animal” (Onada Edicions) de Jordi Colonques i el premi Enric Valor de novel·la de la Diputació d’Alacant, “Les mans de la deixebla” (Bromera) d’Anna Moner, així com el premi de novel·la juvenil Ciutat de Torrent, “Fàtima i Cristina” (Tabarca) de Josep Usó i Manyanós.

Per suposat que no cal oblidar “La mà de ningú” (Proa) de Vicent Usó i Mezquita, és a dir, l’escriptor vila-realenc més guardonat des dels temps del “Llibre dels Fets” de Jaume I... 

Per acabar la pluja de llibres, 13 relats de 13 escriptors d’El Pont, cooperativa de lletres, recollits en “Un pont sobre el meridià” (Onada Edicions) on, entre d’altres vila-realencs, podeu trobar els relats de Jordi Colonques, de Francesc Mezquita Broch i el de l’autor que subscriu aquesta columna de Poble.

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes