dissabte, 10 de novembre del 2007

LLISTES OBERTES



Els catalans -sempre els catalans- estan recollint firmes per encetar un debat sobre la Llei Electoral catalana i el sistema de llistes obertes, ells que tenen dret a refrendar el nou estatut, ells que tenen una televisió pública plural (TV3), ells que ho debateixen tot, ells que han fet números per denunciar que reben un 28% menys dels pressupostos de l'Estat que els ciutadans de Madrid, ells que realment sí que són al capdavant de moltes coses...

Els valencians, com sembla que igual ens té el te com el café i, a més, som els millors en tot... segons els que manen, ja ens va bé sense debatre res... De tota manera -i me perdonareu la broma anterior-, sí que hi ha moltes veus a favor de les llistes obertes i gent que pensa que s'ha de donar més poder als ciutadans perquè puguen triar per damunt de les imposicions dels partits i de l'estructura piramidal dels mateixos... sobretot dels partits grans, PP i PSOE, que s'han convertit en dues Oficines de Contractació i Col·locació a dit i això és un gran avantatge electoral, a més d'una vergonya pels elevats sous que cobren alguns assessors -molt superiors als de la majoria de funcionaris- que sempre solen ser procedents del partit en el poder, quan no familiars directes del Califa Territorial Partidista.

Les Llistes obertes tenen molts defectes, per suposat, i potser que no siguen molt més democràtiques que les tancades, ni la panacea i solució a tots els problemes de dèficits democràtics que s'arrosseguen des de la Transició.

De tota manera no estic gens d'acord en els seus detractors quan afirmen que les llistes obertes podrien afavorir l'intrusisme dels interessos econòmics que poden pervertir els sistema de partits a través del qual s'estructura políticament la nostra societat (Rodolfo del Hoyo a Vilaweb), quan tots sabem que l'actual sistema de partits es presta a la corrupció, pura i dura, per la manca d'una Llei de finançament i perquè, tant el Partit Socialista a l'era González com el Partit Popular a l'era Aznar, s'han tapat les vergonyes amb l'ús i abús de les institucions i perquè encara tenen personatges imputats en delictes fiscals que continuen exercint càrrecs públics...

Les llistes obertes poden reflexar el sentir del carrer i obligar els fartons de la política a posar-se les piles i a mirar els càrrecs de partits, i/o institucions, com una mena d'empleo temporal i no com una prebenda/pessebre vitalici que pot aconseguir-se amb el dubtós mèrit d'afiliar-te al PP o al PSOE (potser en altres llocs de l'Estat també a CIU o PNB, però són "pessebres" menys "estables" i reduïts al pinso autòcton).

També poden contribuir a rebaixar l'artificial crispació bipartidista, de les dues Espanyes, del bé i del mal, del ying i del yang, del blanc i del negre, en definitiva del maniqueïsme manipulador del PP i del PSOE que juguen a perpetuar-se com els amos d'un solar únic, gran i lliure... Perquè això ja ho deia Franco i perquè mai hi ha hagut dues Espanyes, ni dues ideologies, ni dues formes de pensar, i perquè cap ciutadà pot sentir-se representat al 100 per 100 per cap força política, ja que tots podem compartir idees d'altres forces o sintonitzar amb persones d'altres partits. Això hauria de ser la política i no les infantils partidetes de ping-pong entre Marianico i Pepelui o entre Pepito i Zoé.

Prou de llistes tancades i de dèficits democràtics: obrim la llauna de l'hermetisme absolutista i centralista del "negoci polític espanyol". Que facen públiques les balances fiscals, que facen públics els béns dels polítics ímputats per la justícia, que facen públic tot el que siga públic... Llistes obertes, ja! On hi ha que signar?

5 comentaris:

Lisa Viguer ha dit...

Vote obertament en favor de les llistes obertes.
Ja vories com s'afanyarien TOTS els polítics a fer les coses bé de veritat.
Així no prendrien tant el pèl a la gent durant la campanya per a després fer sempre el que els dóna la santa gana "y si me has votado, no me acuerdo".
Llistes obertes, SÍ!!! JAP :-)

TONI PITARCH ha dit...

Lisa ja en som dos: tasseta a tasseta aconseguirem el premi del Nescafé per a tots, perquè actualment açò és un desgavell de majories absolutes per ací, tripartits per allà, 5% per als valencians, el 100 % de la recaptació per als navarresos, un aeroport de Champions a Madrid, un de regional a Manises, un desastre de RENFE amb PP i amb PSOE, etc.

Paco Montañés ha dit...

Toni, perdó perquè no faig referència a aquest post, però no he pogut aguantar d'escriure una miqueta sobre les escoles del Cedre. Salutacions !

Lisa Viguer ha dit...

Quins lectors més joves tens!!
Estes generacions són les que potser gaudiran per fi d'un sistema de llistes obertes.
Fora el caciquisme polític!!! Jeje.
JAP :-)

Soca ha dit...

Completament d'acord.

Precissament, Duran i Lleida a la presentació del seu llibre a València la setmana passada dedicà prou temps a demanar llistes obertes o, al menys, alguna cosa intermitja.

Però, per regeneració democràtica, llistes obertes sense cap dubte.

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes