dilluns, 13 d’octubre del 2008

EN BLOC PEL PARANY



El president d'APAVAL, Pasqual Batalla, amic i company de lluites i afanys, va estar entrevistat pels redactors de Mediterráneo la setmana passada i, precisament ahir diumenge, després de llegir l'entrevista publicada a doble pàgina, vaig poder conversar una estona amb el protagonista i rebre el vist-i-plau per enganxar-la al blog/BLOC.

Sobre el tema del parany ja vaig mullar-me l'any passat i no es tracta, ara, de repetir-me. Opinar donant la cara, des d'un bloc o una tertúlia, pot semblar fàcil, però encara és més senzill mentir a als fòrums amb la disfressa de l'anonimat. Per això s'ha de desmentir, públicament, que tots els paranyers siguen uns desalmats o uns delinqüents, o que Pasqual Batalla (903 euros la temporada anterior) i els seus amics no siguen mai multats, o que no paguen les multes per practicar la modalitat de caça tradicional amb trampa o parany (pregunteu-li al bo de Leandre si la multa de 1.200 euros que va pagar, religiosament, el mes passat, era per aparcar a Vila-real en dia de futbol o, realment, va ser també per qüestions de garrofers, varetes i visc).

Parany i Ecologia, tradició i modernitat, sempre seran condicions necessàries i compatibles, encara que no del tot suficients, per tirar endavant... També és de veres que si el parany té problemes, a l'hora de ser legalitzat, serà perquè els propis paranyers alguna cosa hauran fet malament. Per una altra banda, hi ha els ecologistes dels quals, per suposat, tampoc anem ara a generalitzar. I, finalment, hi ha una gran majoria de gent que sentint l'ecologia com una cosa pròpia -perquè creiem en el desenvolupament sostenible com una teoria i, sobre tot, una pràctica imprescindible si volem que el món continue rodant- estem a favor de la regulació d'aquesta modalitat de cacera, no solament perquè la sentim com una tradició ancestral dels nostres avantpassats, sinó perquè considerem que hi ha pràctiques considerades legals que tenen majors impactes ambientals i, en canvi, no és palpa sobre elles la mateixa pressió, ni intensitat legal i/o policial a l'hora de controlar-les.

Serà perquè al darrera dels bous de plaça hi ha Pablo Picasso, per exemple, Ernest Hemingway al darrera dels encierros de San Fermín o de la pesca indiscriminada (El vell i la mar), Lord Byron lloant la persecució de raboses britàniques amb odes camps a través, Miguel Delibes fent apologia de la cacera amb escopeta mitjançant la novel·la Los Santos Inocentes(portada a la pantalla gran per Mario Camus)... i qui glossa el parany? El parany, com el coronel, no té qui li escriga?

Per a quan una pel·lícula de Berlanga protagonitzada pel Duque (el castellonenc Miguel Ángel Silvestre... sí, el de les mamelles i el paradís) o una escultura de Ripollés (encara que les guatlles siguen grosses i rodones com un paelló) o una pintura de Miquel Barceló, una cançó d'Estopa, una sèrie de televisió tipus Vent del Pla o L'Alqueria Blanca?

Haurem de ser optimistes, com ens recomana l'amic Pasqual. De tota manera, ja se sap, les minories, encara que caminem en BLOC, no som objecte d'atenció, ni de cap tipus de miraments perquè les majories legislen amb desídia. Només interessa el sistema binari, com a l'Edat Antiga i a l'Antic Testament: o cel, o infern; o blanc, o negre; o bo, o dolent; o carca, o progressista... Els partidaris del llimb ho tenim cru, però si hi ha infern de segur que s'omplirà abans de brokers amb actius tòxics que de paranyers i d'amants de la natura.


.........................................................................................................................

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Jo he parlat alguna volta sobre el parany. Jo tinc amics paranyers i jo he anat a paranys, tot i això no he caçat mai, no li trobe sentit. Segurament es necessita una regulació però les normes són per a obeir-les, per complir-les, i quan existia la regulació el nivell d'incompliment era molt alt. Això s'ho haurien de fer mirar els paranyers. I els responsables polítics haurien de ser més estrictes en el compliment de les normatives, estiguen o no d'acord amb elles.

TONI PITARCH ha dit...

Totalment d'acord. Jo ni sóc caçador ni paranyer, però tinc molt amics practicants i a tots els han fotut unes multes que han caigut de cul...
El que passa -com quasi tot en aquest estat de dret tant relaxat-, és que igual que a Hisenda només paguem quatre currantes amb nòmina, i a la presó només van quatre xoriços que no saben robar de 299 en 299 euros (que no és delicte!) mentre els lladres de coll blanc se salven quasi tots... ací han mamprés una "croada" contra tots els paranyers i el delicte, de moment, només consisteix en agafar espècies protegides.
La pregunta és: no maten cap espècie protegida els caçadors d'escopeta? no agafen "pezqueñines" els pescadors? no se salten a la torera el Protocol de Kyoto gran quantitat d'indústries contaminants?
Una cosa no justifica l'altra, però els responsables polítics són molt estrictes amb el parany i molt poc amb assumptes més importants...

Anònim ha dit...

Deformació professional, encara que mai no exercida, podríem dir-ne. Robar 299 euros sí que és delicte, furtar-los no.

Anònim ha dit...

Per a pixar-se de riure. Quin pallasso! De tantes paelles i empedrats fets amb insectívors se li ha pujat lo visc al l'encèfal! Mira que dir que les sentències no prohibeixen el parany !

Anònim ha dit...

Bon dia Toni.
De poble a poble. He obert un nou bloc "Des d'Altea estant".
Com en la xarxa és difícil existir pels demés i que et trobem i trobar lectors: perquè no li fas una ullada i si t'agrada em fas propaganda en el teu?
Gràcies.
Raimon Galiana

Anònim ha dit...

Toni, com quasi tots els que som de Vila-real, alguna vegada hem estat a un "parany", caçant o menjant, però sabem de què parlem. Dir-te que a diferència de l'escopeta, un parany caça aus protegides sense que el caçador vulga fer-lo voluntàriament, com SI passa en l'escopeta. Açò té un nom, selectivitat, i deixar-la en la mà de l'home té problemes, si no mireu cap a EEUU amb els permís d'armes a tot el món. Després resulta que el parany és "massiu", doncs, qui para de caçar 15 tordos en un dia de "passo"?. El problema del parany, són les lleis que existeixen i com a polítics, sou els primers a donar exemple i si alguns amics els han multat, doncs jo els recomane que fins a que no existisca una llei, que ho deixen estar, doncs, per desgràcia qui fa actes fora de la llei, l'anomenen "delinqüent" i sap greu que a la gent major haja de passar per ahi, perquè vosaltres els encoratjau a fer-lo. Amb llei a caçar!!, que per desgràcia l'escopeta si la té.

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

La meva llista de blogs

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes