dijous, 17 de setembre del 2009

LA PEDAGOGIA DE L'ORATGE


Des del Neolític, és a dir, des de fa més de 10.000 anys, s'està lluitant per humanitzar el paisatge: ens protegim del fred, de la calor, de les pluges, transformem el paisatge natural en agrari i/o industrial, repoblem boscos, netegem platges i, sobre tot, construïm cases, carrers, ciutats i vials que les comuniquen. L'invent de l'Ecologia, però, ha vingut per la mala consciència dels humans donada l'evident pèrdua de biodiversitat (animal i vegetal) i de paratges verges, naturals.

De tota manera, sempre convé recordar que la Natura mata: inundacions, cops de calor, fred, terratrèmols, corriments de terres, etc. perquè sembla que els governants en general -els nostres i els de més enllà de l'entorn més pròxim- només se'n recorden de Santa Bàrbera quan trona. Cada final d'estiu, cada inici de tardor, trobem pobles inundats, clavegueres urbanes que treuen la brutícia al bellmig dels carrers, barrancs i rieres desbordades per manca de neteja, etc. I aigua, molta aigua que es perd al mar on -segons diuen alguns- ens fa tanta falta com al desert del Sàhara.

L'oratge és pedagògic -A la vora del riu no et faces el niu-, però seguim construïnt a la babalà, ara molt menys que abans, evidentment: els arquitectes més artistes i els regidors més tronats del ram urbanístic han fet darrerament projectes apuntapala per tot el territori valencià amb l'únic objectiu de fer calaix, com tantes vegades ha denunciat la Unió Europea. A banda d'acabar amb l'especulació del sòl i d'adaptar els edificis al clima (un institut de La Marina no té perquè ser igual que un de la comarca d'Els Ports, per exemple), s'ha de propiciar des dels poders públics la construcció d'edificis ecològics que s'integren al medi natural, que tinguen mecanismes per recollir l'aigua de la pluja (les clàssiques cisternes o els ancestrals aljubs), que usen energies alternatives i, més que res, prohibir els edificis "moderns" o urnes globals de vidre sense finestres a l'exterior, on s'ha de tenir l'aire condicionat engegat tot l'any, llevat dels dos mesos de l'hivern quan la calefacció és imprescindible.

L'oratge sempre és pedagògic, però la pràctica política és la típica i pròpia de l'autonomia amb el major íncrement de fracàs escolar. Per cert, a diferència dels habitatges construïts als darrers anys, als bons camps de futbol sí que s'han aplicat els ensenyaments de l'oratge: el drenatge d'El Madrigal -per exemple- va ser perfecte diumenge passat, però aquesta nit de dijous només volem que ploguen gols a la porteria del Levski de Sofia... més que una tana, ens agradaria una D.A.N.A. o depressió aïllada en nivells alts coneguda com a gota freda.
===========================================================================
* Aquest article d'opinió el podeu escoltar, amb la veu de l'autor, DIVENDRES, 18 DE SETEMBRE A LES 12.45 H. A "ONDA CERO Vila-real" (99.2 FM) en la secció LA FIRMA.
===========================================================================

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Las inundaciones de bajos de viviendas, garajes i barrios enteros son consecuencia de las lluvias pero tambien de la especulacion urbanistica, com muy bien explicas en este magnifico post.
S.O.

blanca alsina ha dit...

Toni, per fi veig com enviar-te un missatge: pots aclarir-me què passa amb l´AVE entre Vandellós i Castelló? ¿N´hi ha o no de previst?, Es a dir un AVE de passatgers NO una vía d´altes prestacions que serveixi tant per passatgers con mercancies a 200 Km/h... O be, com sempre des de temps inmemorial hi ha un coll d´ampolla en aquest punt?
No en trec l´aigua clara.

Et volia felicitar per ser els primers d´Espanya que demanen un AVE en rasa oberta: barato, i no se sent el soroll. Sino a la Plana no s´hi podria viure; es la solució que he vist fan servir sempre a França excepte en llocs molt isolats a on no hi ha cap casa a la vista.

El proper 23 de setembre venen de Madrid 5 magistrats de l´Audiència Nacional a visitar les obres de l´AVE. Una visita sense precedents per una agressió sense precedents a la nostra ciutat.
Salutacions cordials, Blanca Alsina
info@cucadellum.org

blanca alsina ha dit...

El tema de les inundacions m´interesa moltísim, no es fan previsions, alguna cosa en sé, però ho deixo per mes endavant. Salutacions cordials.

TONI PITARCH ha dit...

Gràcies a l'anònim (si no em dones més dades, no sé qui ets) i sobretot a tu, Blanca, pel seguiment que fas dels meus blocs en plural.
Respecte a l'AVE dir-te que Castelló és, més o menys, com Terol, és a dir, també existim però ens ignoren des de temps immemorial, sobretot per qüestions demogràfiques (arribem escassament als 600.000 habitants entre totes les comarques castellonenques, és a dir, molts menys que València-ciutat que en té vora els 900.000).
De moment, després dels vergonyosos AVES personals de Felipe González (Madrid-Sevilla) i de Jose Mª Aznar (Madrid-Valladolid), s'està acabant l'enllaç Madrid-València, està projectat (però no iniciat) el tram València-Castelló i (ARA VE EL PITJOR DE TOT!) no existeix cap projecte per enllaçar Castelló amb Tarragona...
És més, els trens de rodalies valencians són una vergonya: jo vaig perdre una hora sencera a l'estació del Nord de València, l'any que vaig treballar a Canals (perquè els trens que surten de Castelló no enllacen amb els que surten de València cap al sud, i tampoc els que venen del sud cap a València enllacen amb els que surten cap a Castelló) perquè perdia 30 minuts de 7 a 7,30 del matí i 30 minuts més al tornar cap a Vila-real per la vesprada. Però la gent de Benicàsim, Orpesa, Torreblanca, etc. fins Benicarló i Vinaròs encara ho tenen pitjor amb unes rodalies tan escasses com al tercer món.
I això que els que manen per ací diuen que un tal Carlos Fabra té molt de poder...
És patètic, vergonyós i lamentable que cap govern democràtic de l'Estat Espanyol s'haja preocupat per enllaçar l'Eix Mediterrani amb Europa després de 30 anys de "democràcia bipartidista", és a dir, democràcia de molt baixa qualitat... però és el qui hi ha: el poble, els votants tenen el dret a encertar i a revertir aquesta situació però, sobretot, tenen el dret a equivocar-se reiteradament.
Això és la grandesa de la democràcia, o hauria de ser un sistema educatiu que forme ciutadans informats i responsables?

Paco Montañés ha dit...

I del sainet de l'ajuntament de Benidorm ... qué em dius ? .... Et seguim seguint amb el mateix interès de sempre. Cordials salutacions.

TONI PITARCH ha dit...

Els partits polítics estan en crisi, Paco. L'estructura piramidal, sobretot dels dos grans (PP i PSOE), fan que, de vegades, els militants discrepen i se salten "a la torera" els pactes contra el transfugisme, la corrupció o la voluntad de permanència vitalícia dels alts càrrecs. Zaplana va començar la carrera política, precisment a Benidorm, comprant un trànsfuga... L'èxit en política, per tant, quasi mai depén -per desgràcia- de l'ètica, l'honradesa o la solvència intel·lectual i moral de les persones.
De tota manera, això no lleva per seguir estimant Vila-real (com resa el teu blog), el País Valencià i aquest món globalitzat tant contradictori que ens ha tocat viure.

Paco Montañés ha dit...

Toni, si pots suportar el pesat accent argentí, observa la presentació de YouTube.
( http://www.youtube.com/watch_popup?v=gKwk8Kq8QXA )

Em comentes.

TONI PITARCH ha dit...

Gràcies, Paco. Acabe d'enganxar el vídeo sobre les mentides mediàtiques de la Grip A al blog de Socials:
http://ccsocials.blogspot.com/2009/06/de-la-cucaracha-1918-la-grip-nova.html.

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

La meva llista de blogs

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes