dimecres, 11 de gener del 2012

12 DE GENER: 1706-2012


El dia 12 de gener farà 306 anys què les tropes de Felip de Borbó, comandades pel Comte de Las Torres, van assaltar, saquejar i incendiar Vila-real, perquè els seus habitants es van negar a abandonar la causa del rei Carles III d'Austria, en el context de la Guerra de Successió. Des de fa anys, aquest fet és recordat per l'associació cultural Socarrats i per Acció Cultural del País Valencià, amb una processó cívica en la qual enguany, per primera vegada, participarà oficialment el govern municipal. Encara que, també és veritat, al 2006 l'Ajuntament de Vila-real va organitzar una magna exposició al Museu Municipal o Casa de Polo sobre els tercer centenari de la data més trista de la Història de Vila-real, de la qual vaig tenir l'honor de ser el comissari, així com l'autor del llibre-catàleg 1706: la Guerra de Successió a Vila-real i de l'Auca dels Socarrats amb il·lustracions de Laura Pitarch.


Demà dijous 12, en la data exacta de l'aniversari, Pablo Valle i Cristian Pardo, presentats per Antoni Royo, parlaran sobre "La crema de Vila-real", en un acte que que tindrà lloc a l'Espai Jove, a les 19 hores, organitzat per la regidoria de Joventut amb la col.laboració d'Acció Cultural. I a les 20:30, al Teatre de Els XIII, concert de Feliu Ventura amb entrada gratuïta.

Divendres 13 de gener, a partir de les 19 hores, la comitiva eixirà del Casal Jaume I (Solades, 10) per realitzar la ja tradicional processó cívica, fent un recorregut per la plaça Ortells, carrer de la Sang, carrer Major Sant Jaume, plaça de la Vila, Major Sant Domènec i Lluís Vives, fins arribar a la Torre Motxa on, després d'una salutació oficial del tinent d'alcalde Pasqual Batalla, l’historiador Vicent Gil explicarà noves dades històriques sobre els fets de 1706 i sobre la posterior repressió de la població (cal recordar que van morir 253 vila-realencs durant la fatídica vesprada del 12 de gener). Seguidament, Vicent Goterris, en nom de les entitats convocants, parlarà sobre l'actualitat de la commemoració i de les reivindicacions nacionals que avui, com fa més de 300 anys, continua mantenint Vila-real.


Per finalitzar, es dipositarà una corona de llorer vora el monument i s'interpretarà La Moixeranga acompanyats de la presència dels Miquelets del Regne de València que, com ve sent habitual als darrers anys, també participaran en la cercavila.

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes