dissabte, 2 de gener del 2016

L'ARC DE SANT MARTÍ


L'arc de Sant Martí és un fenomen òptic que consisteix a fer visibles, al cel, tots els colors de l'espectre: blau, roig, morat, taronja, carabassa, verd, etc. 

Fins l’any 1975, tot va ser en blanc i negre, fins i tot la televisió. A partir de 1978, amb aquella Constitució del tot lligat i ben lligat, ens van fer creure que tot era blau o roig i el bipartidisme es va instal·lar, amb vocació de continuïtat, a totes les institucions públiques i a la majoria de les privades, sobre tot als mitjans de comunicació.

Però heus ací que el bipartidisme va començar a morir d’èxit i la crisi se va instal·lar a l’Economia, la Política i la Societat en general. Els mateixos que ens deien que la Constitució no se podia canviar, la canviaven mentre prenien un cafè de vesprada, els mateixos que parlaven d’Espanya i de col·laborar amb la pàtria, s’emportaven els diners a Suïssa, els que deien defensar-nos usaven els diners públics per injectar-los als bancs que els finançaven les campanyes electorals i els perdonaven el deute en arribar al poder, mentre retallaven l’atenció als dependents, als vells, als alumnes amb dificultats especials, als malalts... o tallaven, directament, la llum al que no podia pagar-la mentre els polítics dels partits més importants tenien una jubilació de luxe, amb les portes giratòries, a les poltrones dels Consells d’Administració d’entitats privades pagades amb diners públics.

Les pymes estaven en perill d’extinció i els partits polítics menuts, més propers al poble, no van tindre més remei que associar-se mentre apareixien noves forces que predicaven l’honradesa i el pluralisme.

El 2015 ha estat un any de tempestes electorals, però el 20-D l’anticicló bipartidista ha escampat i l’Arc de Sant Martí convida als pactes i al diàleg. Ja ningú té la majoria absoluta, tots han de reconèixer que han perdut la fórmula màgica per eixir de la crisi, però Espanya va entrar a 2015 sent opaca i bipartidista i comença 2016 amb voluntat de ser el que és: plural, diversa, plurinacional, plurilingüe i transparent en la riquesa de la diversitat. Feliç 2016 i bon govern primaveral...

 CONGRÉS DELS DIPUTATS
________________________________________






SENAT 
_______________________________________





  P.D.- Aquest article ha estat publicat a la Revista Poble, Gener de 2016 nº 224, a la columna pròpia d'opinió Roure i llorer sota el mateix títol.

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes