dimecres, 1 d’abril del 2020

12 DE GENER DE 1706, EL NOSTRE GUERNICA



El proper dijous 2 d’abril (*), si el Coronavirus no ho impedeix i amb permís de l’autoritat, impartiré una xarrada al casal de l’A.C. Socarrats amb aquest mateix títol. 

És tracta del dia més trist de la Història de Vila-real, amb un balanç total al voltant dels 500 morts en poques hores, 253 de Vila-real segons el Llibre de Difunts de l’època (reproduït per Benet Traver). 

Però, malgrat tot, vist en perspectiva resulta que la Guerra de Successió (1701-1715) és, amb molta diferència, l’esdeveniment històric amb més Bibliografia sobre Vila-real perquè, després de ser fundada per Jaume I a Fur d’Aragó prompte canviaria als Furs de València per entrar a formar part de les Corts Valencianes com a Vila reial de primera i amb representant propi, el seu protagonisme polític i social s’allargaria fins el mateix 1707 quan la desfeta d’Almansa i el triomf posterior de Felip V acabaria amb les Viles reials, els Furs, les Corts, el Dret Civil valencià i, en definitiva, amb tota l’obra legislativa del nostre rei fundador. 

La mala salut del darrer rei de la Casa d’Àustria, Carles II, va portar a la redacció d’un munt de testaments tant a favor de l’aspirant a la Corona i favorit de Lluis XIV de França, el futur Felip V, com a favor de l’aspirant austriacista i favorit de la Lliga angloholandesa, Carles III, sent el darrer a favor del primer. 

L’hereu no solament heretava els territoris peninsulars, sinó també les colònies insulars, africanes i americanes que constituïen l’Imperi de la Monarquia Hispànica. És per això que molts historiadors han definit aquesta guerra, no solament com una guerra civil entre valencians (austriacistes i maulets contra filipistes i botiflers), peninsular (entre la Corona de Castella i la Corona d’Aragó amb València, Mallorca i Catalunya) perquè els reis Catòlics es van limitar a la unió dinàstica, però no política, ni legislativa (de fet a Espanya mai hi ha hagut la mateixa Llei per a tots els territoris, ni quan a Franco), però sobre tot com la Primera Guerra Mundial per la quantitat d’exèrcits, territoris i mercenaris que va mobilitzar. 

Sobre el que va passar al nostre poble, com ja vaig contar al meu llibre de 2006 (1706, la Guerra de Successió a Vila-real) tenim, entre d’altres, les aportacions dels coetanis com ara el general Peterborough (Memòries de 1707), la crònica del marqués de San Felipe (1725), Daniel Defoe (1728), Miñana (1752), Cavanilles (1795) o els quatre volums de Narraciones de la Guerra de Sucesión de Francesc Castellví (1652-1757).

(*) Evidentment, la xarrada s'ha postposat sine die

........................................................................................................................

P.D.- Aquest article ha estat publicat a la Revista Poble, Abril de 2020 nª 271 a la columna pròpia d'Opinió "Roure i Llorer" sota el mateix títol.

2 comentaris:

SHARITA ha dit...

I una vídeo-xerrada?

TONI PITARCH ha dit...

Si açò s'allarga, alguna cosa haurem de fer. De moment tinc un ppt penjat a slideshare:
https://www.slideshare.net/ToniPitarch/la-guerra-de-successi-a-vilareal

Laulauenlaseuatinta

Quan Vila-real era un poble (Rafael Beltrán / Antoni Pitarch)

Calendari de Lliga 2023/24 (1ª volta)

Calendari de Lliga 2023/24 (2ª volta)

Els més visitats

El topònim Vila-real a la Península Ibèrica

Vila-real a rajaploma

TV3 EN DIRECTE

Horaris LligaBBVA

Dominio Casilda

Visualitzacions de pàgina l'últim mes